"Tussen de Nobelprijswinnaars" door Ruurd Kunnen


We moeten het weer eens hebben over Kirsan Iljoemshinov. De gewezen President van de autonome Russische Republiek KalmukkiŰ en nog steeds florerende President van de Wereldschaakbond FIDE was eind april aanwezig bij de twaalfde jaarlijkse topontmoeting van de Nobelprijswinnaars voor de vrede in Chicago. Het doel van die topontmoetingen is het verdedigen van wereldvrede, gerechtigheid, mensenrechten en een duurzame toekomst.

Iljoemshinov was uitgenodigd als vertegenwoordiger van het wereldwijde Schaken op School project van de FIDE. De Nobelprijswinnaars hebben een appel gericht aan de jeugd om zich in te zetten voor vrede en mensenrechten en om te leren hoe je conflicten kunt voorkomen en op een vreedzame manier kunt oplossen. De link met ons vreedzame oorlogsspel is gauw gelegd.

Het is bekend dat Iljoemshinov als president van KalmukkiŰ een schijndemocratie in stand hield en zichzelf verrijkte door een deel van de verkoop van concessies voor grondstoffenwinning in eigen zak te steken. Politieke tegenstanders werden ge´ntimideerd en de moord op de kritische journaliste Larissa Joedina, redactrice van de oppositionele krant Sovetskaja Kalmykia Segodnja, is nooit opgehelderd. Iljoemshinov onderhield vriendschappelijke banden met de inmiddels verdreven en gedode dictators Saddam Hoessein en Muammar Khadaffi. Met Khadaffi speelde wie hij luttele weken voor diens val in Tripoli een partij schaak om hem moed te schenken.

Ik weet het: op het wereldtoneel hoeft een verdacht verleden geen beletsel te zijn om te schitteren en in een schaakpartij kan een slechte loper weer goed worden. Maar of je met de antecedenten van Iljoemshinov een voorbeeld voor de jeugd kunt zijn waag ik te betwijfelen.Meer columns van Ruurd Kunnen

12 mei 2012