Bierteam tegen Botwinnik 4

1 maart 2012 (Hielke Kuipers)-- Oei oei oei wat een geknoei!

Laat ik me maar aansluiten bij de reeks van onnavolgbare slechte titels op de website. Laten we eerlijk zijn het kan net zo goed pronken op een rood boekje van wat stripfiguren.
Afgelopen dinsdag, 28 februari, mocht ons bierteam aantreden tegen Botwinnik 4. De concurrentie voor het kampioenschap, lees Bobby Fischer en Schaakcombinatie HTV2, hadden beiden dik gewonnen dus winnen met grote cijfers was de opdracht. Om in het genre van dat rode boekje te blijven had dit stukje beter kunnen heten: Het bierteam en de Paupere Partijen….

Via de mail had ondergetekende al laten doorschemeren dat we gewoon voor 8-0 moesten gaan, geen concessies, geen remises, gewoon winnen. Compleet en een uur verder was de eerste remise al binnen… Het enige van de partij dat ik had gezien was een hopeloze stelling voor Erwin met een kwal tegen een pion achter. Dhr. Van Dalen was zo vriendelijk om remise aan te bieden. Ik als teamleider kon moeilijk nee tegen Erwin zeggen.
Zo snel ik deze avond vergeten wil schiet mij ineens het telefoonincident te binnen dat vlak voor Erwins remise plaatsvond. Hetgeen misschien een telefoontje was om door te geven dat het geen 8-0 zou worden. Feit blijft: er ging een telefoon af in de lagere borden zone. Waar, wat, waarom en wie is nog steeds niet duidelijk en mij als teamleider zal je er uiteraard niet over horen. Uitermate teleurstellend is het wel, misschien dat hier wat betere duidelijkere richtlijnen voor moeten komen, je schaamt je af en toe dood. Dan nog niet eens te spreken over de hoeveelheid lawaai die weer geproduceerd werd. Zijn het niet de halters dan doen wij dit uiteraard gewoon zelf.

Terug naar de paupere partijen dan. Hans wint soepeltjes op bordje 4. Net als Hamilcar op 6. Ondergetekende op 7 had aardig wat moeite maar beetje bij beetje ging het steeds beter waarna ik in een toreneindspel gewoon net het betere spel had. Dit waren de nette punten. Om vervolgens uit te komen bij Dirk op 8. Speelt een goede partij en staat glad gewonnen. 2 pionnen en stelling meer in een paard tegen lopereindspel. Hetgeen uiteraard resulteerde in een masochistisch aftreksel tussen schaken en een film als Saw. Echter het punt werd wel gescoord. En dus binnen.
Mildo speelde op 2 een redelijk partij wat ik ervan gezien heb. Achteraf drie keer kunnen winnen en geëindigd in remise.
John gaf op bord 1 een toren weg en verloor. Rens probeerde op 3 met nog 2 minuten op de klok tegen 20 een toreneindspel te forceren. Wat niet echt lukte en nog bijna het halve punt kostte ook.

Oplettende lezers hebben misschien al opgemerkt dat het niet 8-0 is geworden, maar slechts 5,5-2,5. En laten we eerlijk wezen, we mogen daarmee nog in onze handjes knijpen ook. Als we de balans opmaken zien we dat we 2 bordpunten in de laatste ronde moeten goedmaken op Schaakcombinatie HTV2. Zij moeten tegen Botwinnik 2, en wij tegen het altijd lastige DD4.
Het lijkt een onmogelijke opgave 18 april, zeker omdat Mildo terloops opmerkte er niet bij te zijn wegens fietsen in Spanje… Dacht je dat je die rare snuiters van hardlopers kwijt bent, lees Maarten, Han en Harry, krijg je dit. Misschien word ik wel te oud voor het Bierteam, er blijft me niks bespaard.
Maar misschien is dat ook wel weer de charme van het Bierteam. Je verveelt je nooit, het is altijd gezellig en stukjes zoals deze zijn eerder regel dan uitzondering.

Wij gaan het zeker nog proberen 18 april en kunnen wel wat mentale steun gebruiken in de hel die het Van Doorneplantsoen heet. Misschien heet het boekje dan: Het Bierteam en het Krankzinnige Kampioenschap. Of misschien toch: Het Bierteam en het Bedroevende Bordpunt…

Proost!

Naschrift van uw webmaster: voor de eerste en enige maal heb ik toegestaan dat de zorgvuldig uitgekiende titel van mijn nieuwe rubriek "oei, oei, oei, wat een geknoei!"lichtvaardig is gebruikt. Ik heb er inmiddels een intellectueel eigendomsrecht op laten vestigen. Uit respect voor de dappere strijders van het bierteam heb ik éénmaal over mijn digitale hart gestreken...


Bierteam: Het heerlijk avondje is gekomen……..

2 dec (HK)-- Donderdag 1 december, ons Bierteam maakt zich op voor een heerlijk avondje in Den Haag. Plaats van handeling, één of andere bosbesstraat met een zelfde naam dragende kapel. Tegenstander is dus voor de oplettende lezer Schaakcombinatie HTV, en wij mochten tegen hun tweede.
Een heerlijk avondje zou het worden, niets is echter minder waar. Voor de filmliefhebbers onder ons die het vermakelijke “de Sint” hebben gezien van dhr. Maas, kan ik zeggen dat die film niks is bij de horrorshow die ons Bierteam tentoonstelde.
Wegens Perikelen op de weg kwamen we ook nog 15 minuten te laat. Wat ingecalculeerd is uiteraard als je 2 Minnema’s in je team hebt spelen.
De wedstrijd verliep vrij dramatisch, Mildo stond al vanaf zet 5 slecht. Hielke had het niet naar zijn zin op bord 6 tegen een jeugdig persoon. Met zwart was het de hele wedstrijd, erm.. ja minder fijn. Hielke verloor vrij snel zonder ook maar iets in te hebben ingebracht.
Dirk op bord 8 ging niet heel fijn. Een beduidend slechter eindspel als resultaat. John ging lekker op bord 2 en wint een stuk. Rens heeft zijn handen vol tegen Bodaan op bord 4. Erwin echter speelt een lekker partijtje. Geruchten gaan dat hij deze partij zal laten zien in een clubblad! Hamilcar op 8 en Hans op 7 spelen allebei een degelijke partij die gelijk opgaat.
Dan komt Rudi Matai binnen gewaggeld. Wat komt die doen? Jawel, 1 keer ingevallen in het bierteam en het commitment zit heel diep. Vind het niet heel raar uiteraard. Hij is van harte welkom, we kunnen de steun hard gebruiken.
Mildo verliest ook op bord 1. Twee nul achter en nog geen afgetekende punten te bekennen. Dit kon nog wel eens een zware avond gaan worden. Dan wint Erwin op bord 3 met een leuke matcombinatie. Keurig gespeeld, we wachten op de analyse.
2-1 achter, John wint een stuk… Rens staat verloren, Dirk staat verloren of nee.. Dirk wint! Na vakkundig gepruts van zijn tegenstander weet Dirk een slecht eindspel te winnen, 2-2.
Rens lijkt nog kans op remise te hebben met een ongelijk lopereindspel met 3 pionnen minder maar zal toch echt met lege handen naar huis gaan, 3-2.
John staat een stuk voor, Hamilcar en Hans gelijk… het bier vloeit al redelijk, dan gaat het mis bij Hamilcar. Hij verliest 2 pionnen en heeft een verloren eindspel op het bord staan… John verliest een kwal, staat ook verloren. Hans nog steeds gelijk. Dan schenkt Sinterklaas ons een paard op Hamilcars bord 3-3! Helaas gaat het fout bij Hans en verliest het eindspel. 4-3.
John bezig in verloren stelling met beide partijen nog een minuut op de klok. Sinterklaas schenkt ons een volledige doos hout, Dank U Sinterklaasje 4-4!
Tja, het verdient niet de schoonheidsprijs, maar wel een biertje. Gelijk, we doen nog steeds mee in de top, hoewel de gelijke spelen doen denken aan vorig jaar, dat liep niet zo heel goed af…. Ach, we zullen zien, ik neem er nog 1!
Proost!


Bierteam(2)P4 weet niet te winnen in zinderende wedstrijd.

3 nov(MvZ)-- Maandagavond 31 oktober stond de clash tussen Bobby Fischer 1 en Promotie 4 op het programma.
Bij binnenkomst werden we hartelijk welkom geheten door Eric van der Marel. Bij navraag bleek alleen dat fotograferen toch niet de grootste hobby van Hielke was. Ook zag hij mij voor Hamilcar aan. Het zal vast met de spanning van de wedstrijd te maken hebben gehad.
Na een rustig begin vloog bij Erwin al snel de vlam in de pan. Analyse moet blijken of hij echt groot voordeel heeft gehad of dat zijn tegenstander een erg mooie partij speelde. Zelf denk ik dat het ergens tussenin zal liggen. Feit was wel dat er op een bord vol stukken een zwarte koning op g3 verscheen maar dat Erwin toen ook kon opgeven!
John aan bord 1 had inmiddels verloren, passief spel en een paar sterke zetten van zijn tegenstander zorgden hiervoor. Rudi kwam verschrikkelijk uit de opening, Hij wist wel zijn paard op veld b2 te poseren en vroeg of dat een financhetto was. Daarna wist hij listig zijn tegenstander een stuk afhandig te maken en stonden we weer gelijk. Een nuttige remise van Rens zorgde voor een 2½-1½ tussenstand. Hamilcar speelde ondanks een kleine tijdsachterstand heel thematisch en erg sterk. Zijn tegenstander hing in de touwen, maar de laatste klap kwam niet waardoor zijn tegenstander handig wist te ontsnappen.
Good old Mildo speelde een gecompliceerde partij. Hij stond op geven moment wat beter, wist met een mooie truc een stuk te winnen, maar het bleef lastig. Uiteindelijk had hij keurig afgewikkeld naar een remise toreneindspel. Helaas gaf hij een mooie partij met een verschrikkelijke zet weg. Alles voor niets, zuur voor Mildo.
Hans had inmiddels gewonnen. Hij speelde erg goed. Had een triple pion maar die was heel erg sterk. Met een mooie combo wist hij zijn tegenstander voor een ondekbaar mat te stellen.
Als laatste was teamleider Hielke bezig. Bij een 4-3 achterstand moest hij winnen. Voor even was hij de teamlijder, Na eerder al een stuk te hebben weggegeven wist hij het zijn tegenstander nog heel moeilijk te maken. Net toen hij erg goed stond bouwde zijn tegenstander een verschrikkelijke dreiging in. Die miste Hielke even. Hierdoor kon zijn tegenstander een volle toren winnen en daarmee gelijk de partij. Dit zag hij niet en toen won Hielke. Sneu voor zijn tegenstander maar al met al een verdiend gelijkspel. Na afloop bleek dat de biertjes op waren, toen zijn de bierteamers en de coach maar snel richting huis vertrokken.


Bierteam

2 nov(WB)-- Je hoort niet meer zoveel van het bierteam. Rudi Matai mocht invallen. Onderstaand zijn persoonlijk verslag

Beste schaakvrienden van Promotie 4,
Het was me een genoegen in jullie team in te mogen vallen. Ik ben er ook uitermate blij mee dat mijn winstpartij heeft bijgedragen aan het resultaat, al had ik liever een 4,5-3,5 overwinning voor ons gezien. Voor het eerst in mijn externe wedstrijden dit seizoen dat mijn resultaat iets uitmaakt voor de matchpunten (dit was mijn 3e externe partij).
Ik vond dat er hard werd gestreden, toen ik de dames ruilde hadden we al 2,5 uur gespeeld (ja ik noteer de klokstand bij mijn zetten) en op de andere 7 borden stonden de dames nog op het bord. Mijn enige verklaring hiervoor is dat de dames van alle schaakstukken nog het meest lijken op bierflesjes, hun gekartelde randje bovenaan lijkt ook op een kroonkurk. Het bierteam kan daarom dus maar moeilijk afscheid nemen van de dames.
Het team oogt sterk en vastberaden. Niet serieuze spelers als een Harrie B. zijn weggepromoveerd om toch vooral nieuwe ooievaartjes te voorkomen. Bijna iedereen was op tijd in Wassenaar, alleen Hamilcar was iets later, wellicht had hij eerst een plaatselijk café bezocht om zich met een paar pilsjes moed in te drinken!?
Mijn partij dan.Ik had zwart. Vanuit de opening ging ik enorm de fout in, en mijn tegenstander dacht 14 minuten na over zijn 14e zet, en deed toen niet de zet waar ik bang voor was. Ik kreeg enig spel, zeker toen ik na zijn Lc1-d2 mijn paard vanaf a4 kon “fianchetteren” op b2, met aanval op zijn toren op d1. Na dameruil stond het ongeveer gelijk, maar juist toen ik een betere stelling leek te krijgen (met een tijdelijk briljant stukoffer) kon hij op de 29e zet onverwacht schitterend en verwoestend toeslaan met stukwinst, anders mat in 8. Hij had echter nog maar 5 minuten en we zagen dit beiden niet, ook niet in de analyse. Natuurlijk vond Fritz het meteen. In de partij won ik nu het stuk terug en het stond bijna gelijk. Maar dan... op de 31e zet overziet hij een simpele penning, waarna ik een loper win en een stuk voor sta. Dit maak ik secuur af (jullie kennen mij immers!?), een pion stoomt op naar d2 en ik ga een nieuwe dame halen. Hij wacht dit niet af en geeft op.
Een heerlijke partij. Komt in het volgende clubblad.
Toen ik de overige borden bekeek dacht ik dat we nipt zouden verliezen, maar gelukkig konden we nog gelijkspelen. Dubbele reden voor mij om tevreden te zijn met mijn fortuinlijke winst.
Bierteam, bedankt voor een heerlijke avond en nog veel success! Laatste tip: Mildo, neem je hockeystick voortaan mee naar de externe wedstrijden als verkapt dreigement, beetje psychologische oorlogsvoering kan geen kwaad...
Groetjes,Rudi.


Bierteam Update

29 aug 2011(HK)-- De vakantie zit er weer op. Langzaam begint iedereen weer in zijn wekelijkse sleur te komen om vervolgens zich op dinsdagavond uit te kunnen leven met een potje schaak.
Het bierteam zit nog steeds in een reeks van heftige ontwikkelingen. De transfermarkt is nog open dus men weet nooit zeker of beoogde team wel zo blijft. Er van uitgaande van wel zal ik bij deze U voorstellen aan het vernieuwde bierteam voor komend seizoen.
Mr Tan, Mr van Staden jr, Mr Guijt, Mr Minnema x2, Mr Brinkman, Dr Knops en Mr Kuipers. En ook nieuw; begeleidende trainer Mr van Zetten.
Jawel U leest het goed, ons bierteam zal komend seizoen in harde leer gaan om uiteindelijk toch weer in de promotieklasse terecht te komen. Mr van Zetten zal wat trainingen exclusief voor ons bierteam gaan verzorgen en waar mogelijk ons extern te begeleiden.
Hiermee hopen we alle middelen gereed te hebben om uiteindelijk weer in de promotieklasse te kunnen gaan spelen onder het genot van een lekker biertje.
Tot zover deze korte update van ons beruchte bierteam. U bent gewaarschuwd we komen er weer aan.
Proost


Delfts Kroeglopertoernooi

13 juni (WB)-- Op de foto Pauliune van Nies en Thomas Willemze. Twee van de drie trainers van Robby.

Jan-Willem de Jong en Bianca Murhen hebben de achtse editie van het Delfts Kroeglopertoernooi op hun naam geschreven. Er deden veel spelers van Promotie mee. Bij het beruchte bierteam telden de punten anders. Zij telden het aantal pilsjes. Zij namen dan ook geen hoge positie in op de eindranglijst. Robby Kevlishvili en Willem Broekman deden het uitstekend met 10 punten uit 14 en een zevende plaats waarbij de prestatie van Robby aan bord 1 opviel, 5 uit 7 in een sterk veld.

Verslag op de site van DSC

De foto's


Het bierteam bekent schuld !

20 mei 2011(MW)-- Redactionele noot: Bierteamleider Maarten Wichhart heeft zijn team zo ver gekregen dat ALLE teamleden een bijdrage hebben geleverd aan dit artikel. Hulde! Wie doet dat hem na? Na vorig jaar te licht bevonden te zijn in de Promotieklasse, begon het bierteam dit jaar vol goede moed aan hun nieuwe missie. Kampioen worden in de eerste klasse B mocht met dit team toch geen probleem zijn. Met onze gemiddelde rating van ruim 1800 waren we ongeveer 50 punten sterker dan de concurrenten voor de titel. Het liep echter anders. Het seizoen begon met 3 gelijke spelen en een nederlaag, drie matchpunten uit vier wedstrijden, weg illusies, weg kansen op het kampioenschap!

De tweede helft van het seizoen, waarin we de uiteindelijke nummers 1 en 2 met grote cijfers klop gaven, lieten we wel zien wat we waard zijn. Uiteindelijk kwamen we zelfs nog dicht bij de koplopers in de buurt. Achteraf bleek dat een extra halfje in een van de eerste 4 wedstrijden voldoende zou zijn geweest voor het kampioenschap. Aangezien geen enkel teamlid deze eerste wedstrijden zonder kleerscheuren doorkwam, hebben allen de gemiste titel deels aan zichzelf te wijten en dat weten we allemaal maar al te goed. Geniet U van onze 8 schuldbekentenissen.

Maarten

De derde ronde, thuis tegen DD4 gebeurde het. Na de eerste 2 rondes gewonnen te hebben moest ik onverwachts aantreden tegen van Orsouw, een van de sterkere spelers uit de eerste klasse. Deze man speelde voorheen altijd bij RHC-Arena en had mij al vaker op een nul weten te trakteren. Dit zou mij niet weer gebeuren, zo wist ik bijna zeker. Ik ging er lekker voor zitten en kreeg een vertrouwde Sveshnikov op het bord. Op de 12e zet speelde hij Dh5. Deze stelling kende ik wel, daar was ik zeker van. Ik speelde a tempo een voor mij bekende voortzetting. Helaas bleek er drie zetten later een loper te hangen, waar weinig meer aan te doen was. Plichtmatig speelde ik nog een tiental zetten door om vervolgens binnen een uur na aanvang van de wedstrijd de hand van mijn opponent te schudden.

Hoe kon dit nou gebeuren? Ik zal het u uitleggen. Ik heb deze stelling een jaar of 15 geleden met een ex-lid van onze club bekeken. De conclusie was destijds duidelijk: deze variant is veelbelovend voor zwart. Onze speelsterkte zal rond de 1400 gelegen hebben, wat blijkbaar niet genoeg was voor een goed oordeel. Zo blijkt maar, sommige dingen kun je beter vergeten, anders kunnen ze je nog duur komen te staan.

Harrie

Nadat we het seizoen afgesloten hadden met 1 matchpunt minder en veel bordpunten meer dan de twee ploegen boven ons, bleek dat een half bordpunt ergens in de vier niet gewonnen wedstrijden ons kampioen had gemaakt. Ik heb even geturfd. We hebben 19 (!!) kansen gemist om ergens een halfje meer te halen. Drie ervan staan op mijn naam.

De eerste in de eerste wedstrijd van het seizoen, 4-4 tegen SHTV.

Na een door mij abominabel gespeelde partij had mijn tegenstander onnodig een kwaliteit gegeven. Nu had ik na 37… Dh7 (enige zet) de dames kunnen ruilen en een potremise stelling kunnen bereiken: 38 Dxh7+ Kxh7 39 Kf2. Immers, na 39..b4 40 Tcg1 moet ie echt eerst iets aan g7 doen, waarna ik op b4 kan ruilen. Maar nee, ik wilde hem in moeilijkheden brengen met 38 Df4? en nu nog even een toren naar de h-lijn. Ik schrok zo van zijn 38 ... b4 dat ik een toren weggaf: 39 Tc2? en opgegeven.

De tweede in de tweede wedstrijd (lekker gemiddelde), uit tegen het altijd gevaarlijke Pomar (werd ook 4-4).

En mijn derde bijdrage in het mislopen van het kampioenschap heeft iedereen kunnen zien in het vorige clubblad! In een gewonnen stelling laat ik een gedekte loper slaan door de vijandelijke koning. Ook die wedstrijd (Haeghe Ooievaar – Bierteam op 6 januari 2011) werd dus 4-4.

Han

Het seizoen begon voor mij nog goed met twee overwinningen. Helaas ging het met de rest wat minder waardoor we eerste twee wedstrijden teleurstellend gelijk speelden. De derde wedstrijd tegen DD4 ging het voor mij helemaal mis. Ik kwam al slecht uit de opening (toch maar eens aan een repertoire werken?) en liet in het vervolg nog een paar mogelijkheden liggen om in ieder geval een halfje aan de partij over te houden. Slecht verdedigen kwam mij op een keiharde nul te staan. Na afloop nog wat wezen analyseren en het bleek niet zo heel moeilijk om de stelling remise te houden. De wedstrijd ging uiteindelijk zelfs met 4½-3½ verloren waardoor we na drie rondes slechts twee matchpunten hadden: het seizoen was al zo goed als over. Achteraf kun je concluderen dat ik in deze partij onze kampioenskansen aardig heb verprutst... De vierde (dramatische) ronde was ik er gelukkig niet bij (werk). Ook deze wedstrijd eindigde in 4-4 waardoor we nog slechts een theoretische kans hadden om te promoveren. De laatste drie rondes speelde het bierteam als herboren. Met klinkende overwinningen (5½ - 6 - 6½) werden onze tegenstanders naar huis gestuurd maar helaas was dit niet genoeg om de slechte start te repareren.

Rens

Toch maar een stukje schrijven over mijn presteren in de externe wedstrijden van afgelopen jaar.
Als je mijn score van 2½ uit 7 bekijkt, is het logisch dat ik hiervoor al mijn moed bij elkaar moet schrapen. Ik heb waarschijnlijk mijn beroerdste seizoen van de afgelopen jaren achter de rug.
Echt zo’n seizoen waarin alles mis gaat. De intentie van dit stukje is aan te geven waar ik ons kampioenschap, wat we toch vooraf in gedachten hadden, vergooid (zacht uitgedrukt) heb.
Nou dat is niet zo moeilijk, eigenlijk bijna in al mijn wedstrijden, maar er is altijd wel een uitschieter. Tijdens het qua resultaat collectief falen van ons team tegen Schaakcombinatie HTV 3. Dit was één van de zwakkere broeders uit de groep waar wij al in de eerste ronde gelijk een goede start tegen konden maken. Niets bleek minder waar. Ik speelde echt een draak van een wedstrijd waarin ik alles verkeerd inschatte tijdens mijn partij. Gelukkig beschikte mijn tegenstander ook niet over voldoende schaak­kwaliteiten om mijn wanprestatie direct af te straffen. Gek genoeg stond ik daardoor na het middenspel nog beter ook, een mirakel. Ik had de koning van de tegenstander naar het open veld gejaagd. Toch zag ik in het vervolg van de partij geen kans om hiervan te profiteren en we belandden in een eindspel met weinig tijd op de klok. Daarin blunderde ik alles weg en gaf huilend op. 4-4 werd de eindstand.
Door dit gelijke spel, en de daaropvolgende gelijke spelen tegen volgende teams hebben we het eventuele kampioenschap in de prullenbak gegooid.

Gek genoeg winnen we van de uiteindelijke nummer 1 en 2 wel met grote cijfers en eindigen nog met de meeste bordpunten. Maar ja dat is niet voldoende. Deze bordpunten zijn ook vooral niet aan mij te danken. Saillant detail vanuit mijn presteren van afgelopen seizoen is dat ik 1 van mijn 2 gewonnen partijen binnensleepte, ondanks dat ik in Fritz-termen -6,5 stond! Zo’n seizoen was het. U snapt nu waarom ik eigenlijk geen zin had om dit stukje te schrijven ;

Hielke

Duidelijk is wel dat we collectief gefaald hebben dit seizoen. We hebben als konijnen gespeeld in het begin van het seizoen en dat heeft ons een plekje in de Promotieklasse gekost. Ik heb wellicht het slechtste seizoen uit mijn carrière gespeeld. Privé ging alles ook niet echt lekker en dat heeft duidelijk uitwerking gehad op mijn spel. Toch kan er maar één plek zijn waar het allemaal fout is gegaan. Een donkere avond in Rijswijk… 16 november 2010. We liepen het zwemparadijs “de Schulp” binnen, en daar rook ik al dat het fout zou gaan. Neen, dit waren niet de ons wel bekende chloorluchten, het voelde niet goed uit bij Pomar.

Ik moest hier beschrijven hoe ik het kampioenschap vern… wel het beschrijven van de partij is niet eens de moeite waard. Neem een gewonnen toreneindspel, geef 2 pionnen weg en kijk er nog eens naar. Juist incasseer een nul en geniet verder van de heerlijke chloorluchten die de Schulp rijk is. Ik koos dit moment omdat voor mij de Schulp symbool staat voor de hel… Het is als voetballen in de Oekraïne. Ik had ook mijn verloren partij kunnen beschrijven waar ik eerst een stuk weggaf en daarna weer gewonnen kwam te staan, zelfs nadat ik daarna een toren schonk. Het derde stuk was echter teveel. Echter de duistere gevoelens die de Schulp bij mij teweegbrengen bracht mij tot deze beslissing. Ik beken, SCHULDIG.

Hans

De eerste externe ronde van het bierteam was meteen een valse start tegen Schaakcombinatie HTV 3. Nadat we de hele avond achter hadden gestaan, kwamen we met de einduitslag 4-4 toch nog goed weg. De kampioens-aspiraties waren direct flink getemperd. Wij waren toch veruit het sterkste team uit onze poule? Wij zouden wel even laten zien wie de sterkste is in klasse 1b! In de daarop volgende wedstrijd mochten wij aantreden tegen Pomar 1 in Rijswijk. U weet wel die gezellige club waar vlak naast de zaal naar hartenlust badminton en waterpolo gespeeld wordt. Maar ook dit team moest gemakkelijk te verslaan zijn. Het zou ons toch geen tweede keer gebeuren dat we zonder teamoverwinning naar huis zouden gaan? Ik zat aan het zesde bord met wit te schuiven tegen de heer Kooij. Al snel kreeg ik een groot overwicht op het bord. De heer Kooij kreeg het benauwd en verbruikte veel tijd. In de tussentijd kon ik handenwrijvend rondkijken bij mijn teamgenoten en hun wijzen op mijn “super goede” stelling. Eigenlijk was het niet de vraag of mijn tegenstander voor gaas zou gaan, maar het was eigenlijk meer de vraag wanneer hij huilend op zou geven. Uiteindelijk belandden we in het eindspel waarin ik mijn tegenstander’s koning met een paar lichte stukken, pionnen en een toren had weggedrukt in een hoek. Veel goede zetten kon hij eigenlijk niet meer doen. Eigenlijk was hij alleen nog maar bezig met in veiligheid brengen van zijn koning. Maar hoe ging ik het zo snel mogelijk afmaken. Kent u dat van die stellingen waarin je huizenhoog gewonnen staat? Alle zetten zijn goed, maar de overwinning is niet direct zichtbaar? Alleen op het moment dat je echt knopen gaat leggen blijk dat de stelling toch ingewikkelder is dan je had gedacht. Zo’n stelling waarin je naar de meest onmogelijke varianten gaat kijken, omdat het toch ergens gewonnen moet zijn. Uiteindelijk kostte mij al dit denken naar de winnende combinatie veel tijd, waardoor ik een toren weg blunderde en mijn partij verloren ging. Het team verging het niet veel beter en ook de wedstrijd tegen Pomar 1 eindigde in 4-4. Mijn dure verliespunt tegen Pomar 1 heeft er mede voor gezorgd dat het bierteam het kampioenschap is misgelopen, aangezien we met één matchpunt meer gewoon kampioen waren geworden.

Hamilcar

De balans: 6 partijen gespeeld voor het team, 3 keer gewonnen, 2 maal remise en één keer verloren. De remises waren onderdeel van ruime overwinningen van het team, dus die hebben ons het kampioenschap niet gekost. Maar die ene nederlaag, tegen DD4, is ons duur komen te staan…

En dan te bedenken dat ik die wedstrijd eigenlijk niet zou spelen. Ik zou rond die tijd namelijk (voor het eerst) vader worden en had de teamleider al lang van te voren laten weten afwezig te zijn. Mijn zoon werd echter een aantal weken vroeger geboren, zodat ik toch mee kon doen. Schaakstukken had ik echter al maanden niet aangeraakt en mijn nachtrust was al weken beperkt. Geen ideale omstandigheden.

Ik speelde met zwart. Mijn tegenstander was een wat oudere man, wiens menu bestond uit nootjes, die hij luid krakend in een tempo van zo’n twee nootjes per minuut doorlopend tot zich nam. Zeer irritant en achteraf gezien misschien wel een protest waard. Bij mij verliep het denken nog wat roestig en dat kostte tijd. In het middenspel stond er een gelijke stelling op het bord met weinig leven, dus bood ik remise aan (bang dat mijn slaaptekort later nog tot een blunder zou leiden). Mijn tegenstander besloot echter door te spelen. Ook mijn tegenstander begon nu tijd te verbruiken, mijn stelling klaarde op en ik besloot met dame en toren zijn koningsstelling onder druk te zetten. Een dameruil hing in de lucht en ik besloot nogmaals remise aan te bieden (ik had nog een minuut of 8 op de klok, hij 18). “Dat is onreglementair!”, brieste mijn tegenstander. Ik keek naar mijn zet en kon daar niets onreglementairs aan ontdekken. Vragend keek ik hem aan. “U mag geen remise meer aanbieden”, vervolgde hij, “want u hebt hiervoor al remise aangeboden en nu moet ik eerst een keer remise aanbieden voordat u dat mag…” Dit klonk tamelijk bizar. Ik had een paar maanden niet geschaakt, maar de FIDE zou toch niet in de tussentijd de regels aangepast hebben? Commotie alom, gelukkig kwam wedstrijdleider Henk Alberts al gauw aangeven dat ik – conform artikel 9.1, sub b, onderdeel 1, van het FIDE-reglement – geheel reglementair een remise-aanbod had gedaan.

Mijn tegenstander leek van slag, hij voerde het tempo van zijn nootjes op en brabbelde iets over dat het in zijn tijd toch echt anders was geweest. Nu rook ik bloed. Misschien moest ik de dames op het bord houden, tactische complicaties in de stelling vlechten en mijn gram op het schaakbord halen. En toen gebeurde het… Was het mijn slaaptekort, was het de plotseling opkomende gedachte dat ik mijn tegenstander meteen de genadeslag moest toebrengen, of …? Feit is dat ik mijn dame in liet staan en mijn tegenstander deze zo maar kon oppeuzelen. Einde partij: knock-out. Aan het eind van de avond stond op het scorebord: Promotie 4 – DD 4: 3½-4½. Mijn enige nederlaag dit seizoen bleek ook het team zijn enige nederlaag opgeleverd te hebben. Zelfs een biertje kon die wrange nasmaak niet wegspoelen.

Dirk

Ook ik heb het kampioenschap cadeau gedaan . Dat halve puntje extra, waardoor Promotie 4 een matchpunt meer zou hebben, had ik zeker moeten scoren. In de wedstrijd tegen Haeghe Ooievaar zag ik kans om een totaal gewonnen eindspel te verprutsen. Na door een mooie combinatie een toren te winnen tegen 2 pionnen dacht ik het punt al binnen te hebben. Even uitschuiven en het varkentje was gewassen.
Hoe anders verliep het. Even uitschuiven bestaat dus niet; altijd blijven opletten en dat deed ik niet. Mijn tegenstander had nog een schwindel in de stelling gebouwd en daar trapte ik in en weg was mijn +5.47. Geen simpel uitgeschoven punt maar een beschamende remise. Wat uiteindelijk een hele dure remise was, in negatieve zin wel te verstaan.


Bierteam doorbreekt negatieve spiraal!

27 mrt 2010(MW)--Het zal U als trouwe volger van het bierteam niet ontgaan zijn. Het bierteam heeft een moeilijk jaar in de Promotieklasse. Omdat het toch moeilijk is een verslagje te schrijven als het tegenzit ontbraken er een paar (excuses hiervoor). Daarom even een korte samenvatting. De start was veelbelovend. Met 3 matchpunten uit de eerste 4 wedstrijden, waarin ook 2 van de 3 kampioenskandidaten op het programma stonden, waren we best tevreden. Tegen de zwakkere broeders uit de poule zouden we ons wel veiligstellen. Helaas gingen de wedstrijden tegen Scheve Toren en WSC allebei verloren. Van onze kant werden er in deze wedstrijden teveel punten weggegeven. Toen de mannen uit Pijnacker ook nog 2 punten kado kregen van ons 2e, werd de situatie erg penibel. Winnen in de laatste ronde tegen SHTV en bidden dat dat genoeg is…

Maar eerst mochten wij nog aantreden tegen DD2. Hier hadden wij ons vooraf niet al te veel kansen toegedicht. Een team met een rating van gemiddeld bijna 2000, maar liefst 163 punten meer dan wij. Het is voor ons een voorrecht tegen een team als dit te mogen spelen. Maar het liep anders.

Het spelen van weinig partijen lijkt Jetse op te breken dit jaar. Op bord 5 had hij geen antwoord op de Franse opening van zijn tegenstander. Investeerde wederom (te) veel tijd, en koos voor de voorzetting a2-a3. Helaas ging dit ten koste van materiaal en de partij. (0-1) Hielke, bord 6, had ook zijn avond niet. Na een onnauwkeurige zet schoof zijn tegenstander hem hardhandig van het bord. (0-2)
Han speelde een solide partij op bord 3. Hij leek de hele partij iets meer mogelijkheden te hebben dan zijn tegenstander, maar deze hield goed stand. Uiteindelijk moest Han in remise berusten (½-2½)
Harrie moest met zwart aantreden op bord 2. Hij had zichzelf in de auto voorgenomen dit keer niet als een dolle te gaan offeren. Vooraf werd dit natuurlijk met een korreltje zout genomen, maar tot onze verbazing wist Harrie een keurig 3-rijensysteem op het bord te toveren. Zijn tegenstander probeerde hiervan te profiteren, en toen deze voldoende zwaktes in zijn eigen linies gecreëerd had, vloog Harrie hem naar de keel. (1½-3½)
Hamilcar had het moeilijk op bord 8. Na de opening had hij een ontwikkelingsachterstand. Toen hij hiervan hersteld was, wilde hij ook winnen. Dit lukte niet en koste hem uiteindelijk de pot. (1½-3½)
Op bord 1 speelde ik zelf (Maarten) een fijn potje. Langzaam kwam ik beter te staan en won uiteindelijk vrij eenvoudig. (2½-3½)
Met deze stand op het scorebord mocht er natuurlijk geen partij meer verloren worden. Op bord 7 deed invaller Jaap vd Berg verwoede pogingen om dit te voorkomen. Dit viel niet mee, want hij had alleen zijn torens nog weten te behouden. De torens van zijn tegenstander werden nog gesteund door 2 pionnen. In een uiterste krachtsinspanning (of was het toch een blunder van de tegenstander?) wist Jaap een van de torens te veroveren en won alsnog. (3½-3½)
Rens speelde op bord 8 een spannende pot. Nadat de rook opgetrokken was, bleef er in tijdnood gelijk eindspel over. De vrede werd getekend. (4-4)

Een prachtig resultaat tegen een team uit de top van de promotieklasse. De missie is duidelijk. Er moet in de laatste ronde gewonnen worden, alleen dan degraderen we niet. Maar we hebben er alle vertrouwen in dat dit gaat lukken.

Proost.

Wichhart - Happel


Donkere wolken boven het bierteam

3 mrt 2010(HB)--In de vorige ronde hadden ze van ons gewonnen, de mannen uit Pijnacker. Met 6-2 nog wel, maar heel geflatteerd. Ze kregen zomaar hele en halve punten toegeworpen. Het waren hun allereerste wedstrijdpunten notabene. Toen ze gisteravond binnenkwamen was de grijns nog niet van hun gezichten verdwenen. Ik had een voorgevoel van naderend onheil.
Wij gingen onze krachten meten met WSC, een keurig, vriendelijk team, niets op aan te merken. Normaal een subtopper, maar dit jaar vechten ze tegen degradatie. Zoals eigenlijk iedereen, behalve de grote drie: DSC, DD en ons tweede.
Harrie (ik), bord 2, wit, was als eerste klaar, een snelle remise. In de analyse verklaarde mijn tegenstander dat hij mijn opening nooit zou spelen, 'veel te saai'. Later verzuchtte hij tegen Bernard dat ie tegen 'zo'n saaie positionele schuiver' had gespeeld. Nooit, nooit ben ik zo beledigd! Ik speelde inderdaad een vrij strakke opening, maar toen al mijn stukken op hun beste positie stonden wist ik het niet meer. Met wit wegglippen met remise in 25 zetten, het is een beetje sneu natuurlijk. Maar ik heb het keurig aan de teamleider gevraagd, het mocht, op de meeste borden zag het er goed uit. Ik heb nogal veel klappen gekregen de laatste tijd en mijn tegenstander had 4½ uit 5. Later leerde ik van betere spelers hoe voor de hand liggend het winstplan was (½-½).
Jetse, bord 5, zwart, moet een cursus effectief tijdgebruik gaan volgen. Kwartiertje te laat binnenkomen moet kunnen, maar dan een uur investeren in de eerste 8 zetten, dat gaat te ver. Zijn bizar ogende stelling bleek in de analyse nog heel aardig, maar die tijd hè. In een moeilijke stelling lukte het tien, vijftien keer om in tien seconden een zet te vinden, maar toen viel het doek (½-1½). Maarten, bord 1, zwart, stond onduidelijk. Hij sloeg heel dapper een vroeg remiseaanbod af, maar legde zich uiteindelijk toch bij een halfje neer. In de kroeg was daar (natuurlijk) veel commentaar op, maar zelfs Bernard moest toegeven dat in de slotstelling sprake was van dynamisch evenwicht (1-2).
Rens, bord 4, wit, had met kleine middelen een prettige stelling opgebouwd. De tegenstander had geen tijd meer en Rens dacht daar wel van te kunnen profiteren. Maar het was een zeer koele kikker, hij zat echt doodstil terwijl de klok aftikte naar 25, naar 15, naar 5 seconden. Om dan ineens razendsnel een (goede) zet te doen, en dan weer terug te zakken in de sfinx-houding. En dat herhaalde zich steeds. En wat gebeurt er dan, Rens wordt er tureluurs van, maakt een vingerfout en verliest zelfs nog. Bitter. Wedstrijd in hogere zin voorbij (1-3).
Hielke, bord 6, wit, is aan een zegereeks bezig. Hij stond de hele partij beter en zijn afronding was ijzersterk (2-3).
Hans, bord 7, zwart, werd verrast door een schijnoffer van een stuk, overleefde ternauwernood, maar het kostte hem veel bedenktijd en hij leefde al snel op increments. Hij hield dat lang vol in een lastig DT-eindspel. Maar op een gegeven moment gaat zoiets altijd mis (2-4).
Ik vond die voornaam van Knops, bord 8, wit, altijd al zo moeilijk te onthouden, maar nu weet ik het: het is Halmaric! Ongelooflijk wat een beton daar gestort werd. En toen hij dan op 2-4 geen remise mocht aannemen, werd iedereen een beetje lacherig, het zat echt aan beide kanten muurvast. OK, remise dan maar (2½-4½).
Han, bord 3, zwart, speelde tegen de sterke Voorberg. Deze zette met wit direct het centrum op scherp, maar Han toonde zijn ongelijk aan met de dame-manoeuvre d8-c8-d7. Zwart bleef de hele partij 1 à 2 pionnen voor en gaf geen kans meer weg. Goede partij (3½-4½).
Het was een zwaar gevecht tegen een sterke tegenstander, met alles erop en eraan. We verloren nipt, een beetje zuur, maar het was toch een goede teamprestatie.
Het echte drama voltrok zich echter iets verderop. Promotie 2 zou als een grote broer die vervelende jongens van Scheve Toren wel even afleren om ons zo te plagen. Na de nederlaag zou Scheve Toren op 2 uit 6 komen met vrij zeker degradatie voor Scheve Toren en Schaakhuis. Maar wat gebeurt er? Twee borden zien er om half tien al troosteloos uit, dat trekt een zware wissel op het team. Niemand weet te winnen, zelfs Willem niet die op bord 1 toch heel soeverein bezig was. Vier remises, 2-6. En dat met gemiddeld 100 ratingpunten meer! Voor het eerst geeft één van de grote drie punten af. Tegen onze directe concurrent. Wat een klap.
Wij moeten nu, zelfs bij winst in de slotronde tegen SHTV, maar bidden dat alles de goede kant op valt. Donkere wolken pakken zich samen boven het bierteam...
Proost


NK Doorgeefschaak in Haarlem (Zo 20 dec)

22 dec 2009(RM)--Het is de gebruikelijke uitlaatklep na een aantal uren muisstil achter een bord het serieuze schaakspel te beoefenen. In tegenstelling tot doorgeefschaak gebeurt dit in alle rust. Bij het doorgeven gaan alle remmen los. Er wordt geschreeuwd om stukken, gecommandeerd naar de overbuurman wat hij nog voor troeven in de hand heeft, of onder de tafel. En op de teammaat gescholden als het niet soepel loopt. Alles om de verloren normale partij uit het geheugen te wissen.
Andere spoelen deze door de WC. Als deze therapie niet afdoende is ga je naar Haarlem.
Drie teams trotseren dit jaar de sneeuwstormen en rijden stapvoets naar het speelgebouw aan Het Spaarne. De snelweg lijkt meer op een slecht begaanbare landweg op deze zondagmorgen.
Op de mooie ruime speellocatie schrijven we in. Direct is duidelijk dat de vaste kliek er weer is. Die selecte groep die het hele land doorgaat om doorgeefschaak te spelen.
De achttien aanwezige teams worden ingedeeld in 2 groepen. Dit zijn de voorrondes. Onze delegatie bestaat uit H&H(Hennink&Hennink) W&B(Wichhart&Boerkamp) en M&M(Minnema&Minnema).
De bovenste vijf team in beide poules gaan door naar finalegroep A, de rest naar finalegroep B.
Wat direct opvalt bij de eerste partij is de rust. Dat zijn wij zo niet gewend vanuit de bar bij de club. Dit gaat blijkbaar ergens om. Ohja het is het NK Doorgeefschaak.
H&H en W&B doorlopen de voorrondes volgens verwachting. Voor zover je hier in doorgeefschaak van kunt spreken. Partijen die straal gewonnen zijn worden weggeblundeerd, en huizenhoog verloren stellingen worden toch gewonnen. M&M komen stroef op gang. Een zware vooravond speelt hen nog parte, dan is 8.00 uur opstaan toch veel te vroeg.
H&H en W&B weten zich te plaatsen en M&M belandt helaas nipt in de B-groep. Ze worden ha(r)telijk uitgelachen. M&M rest niet anders dan daar kampioen te worden en te hopen dat de lachers een hard pak slaag krijgen in de A-groep.
Dat valt mee(lees:tegen). Ze presteren beide netjes en H&H wordt gedeeld 5e in de A-groep. Hun beste prestatie is die tegen Wantola&Ketel, waar 1-1 de uitslag is. En er had zelf 2-0 ingezeten.
W&B worden 7e en winnen daarmee samen € 5.(Vette hap)
In groep A winnen Breukelman&Hummel de titel. Zij mogen zich een jaar Nederlands Kampioen doorgeven noemen.
De M&M’s draaien steeds beter. Zij verliezen als team niets meer. Ook niet tegen het team dat met codetaal elkaar instructies geeft. Deze taal werkt ook alléén als je wel de juiste code doorgeeft.
In de voorlaatste ronde staan ze samen met een ander team bovenaan. Dan volgt de onderlinge match. De tegenstanders worden met 2-0 afgedroogd. Kampioen in groep B, € 40.
Voor broodschakers en mooie dag, haha.
Na afloop spelen we nog wat en probeert M&M ook de € 5 prijzengeld nog van W&B afhandig te maken door dit in te zetten. Maar dat durven ze niet en dat blijkt maar goed ook.
M&M besluit om in plaats van brood te kiezen voor een pannenkoekenhuis in Leiderdorp. Met een lekker koud biertje. Er is iets te vieren, zij zijn immers kampioen. PROOST!


Schaakhuis 1 – - Bierteam (Promotie 4) 3-5

9 dec 2009(RM)--Na lang zoeken, geloof de Tom Tom niet blindelings, en 2 kilometer verderop parkeren treden we aan. Schaakhuis is om 19.45 al compleet, een klein wonder. We kunnen starten. Mooie wedstrijden stuk voor stuk en spannend. Alleen Han en Maarten beginnen rustig. Maarten treft een oude bekende van Promotie, Dennis Leenman aan bord 1. Harry investeert al zijn tijd in wat het lijkt een lastige stelling voor hem. Met nog 10 minuten op de klok en een tegenstander die meer interesse voor de krant zoekt Harry naar tegenkansen. Laat dat maar aan Harry over. Han speelt tegen zijn naamgenoot Baas en verliest al snel een pion zonder compensatie. Rens aan 4 speelt een partij waarin hij in de verdediging moet aangezien de tegenstander offensief start met een vroege vrijwillige koning F2. Dat is even schrikken. Jetse speelt een scherpe opening waarin hij veel tijd nodig heeft om steeds de juiste voortzetting te vinden. Qua veldoverwicht is de overbuurman hem de baas, het wordt een lastige pot. Hielke aan bord 6 schuwt geen wilde partijen en na verloop van tijd staat bijna alles in. Hoe wikkel je dit af? Oeps niet helemaal goed gegaan, Hielke staat ineens een kwal achter. Maar geen probleem, hij blijft jagen. Hans speelt secuur, doet steeds goede zetten en gaat druk zetten. Hamilcar krijg een offer tegen wat verre van correct is, dat levert hem een plusloper op. Wel moet hij zorgen dat zijn hierdoor aangekrante koningsstelling waterdicht blijft.
Als eerste vindt Han het welletjes. Je hebt altijd Baas boven Baas. Hij geeft op. Als snel daarop levert het blijvend compliceren van de stelling door Harry een levensgevaarlijke situatie op voor meneer van Schaakhuis. Voor hij de krant uit heeft staat hij plots mat. Maarten neemt in een paard tegen loper eindspel een solide remise. Jetse kan binnen de tijdslimiet zijn tegenstander de cruciale pion ontfutselen, maar daarna komt deze binnen met 2 torens op zijn 2e rij. Dat is niet meer te houden. Hij geeft op. Hamilcar heeft zijn koning in veilige haven gebracht en buit de loper voorsprong uit. Ook zijn punt is in de pocket. Grappig genoeg heeft Hielke met een kwaliteit minder nog genoeg activiteit om het zijn opponent voortdurend moeilijk te maken. Hij blijft jagen, kan de kwaliteit terugwinnen, maar negeert dit eerst, hapt daarna toch toe en weet mooi nog remise te maken. Door wat penningen en vorkjes weet Hans de op dat moment in materiaal gelijke stelling om te buigen in een eindspel met 2 pluspionnetjes. Met wat schaakjes rennen deze wel erg hard naar de overkant. Voordat hij kan promoveren, geeft meneer Tjioe op. Het zou verboden moeten worden! Het staat inmiddels 3-4 (voor Promotie dus). Alleen Rens is nog bezig en biedt gelijk remise aan. Op het bord staan zijn 4 zwarte pionnen zigzag tegenover 5 witte pionnen. En beiden 2 paarden! Springen maar in tijdnood. Natuurlijk wijst Schaakhuis, teamplayers als ze zijn, het remiseaanbod resoluut van de hand. Na zo’n 50 sprongen over en weer, wint Rens 1 pion terug. Wit kijkt hopeloos om zich heen, mag hij geen remise nemen? Nee! Na nog 50 sprongen wint Rens nog een pion, wordt er een paard geruild en krijgt wit een pionvork te verwerken waardoor deze zijn 2e paard verliest. Hij geeft op. Wel complimenten voor zijn teamspirit. Wij winnen met 3-5 en doen weer lekker mee.
PROOST!


Promotie 3 - Bierteam (Promotie 4) 4-4

7 okt 2009(RM)--De eerste wedstrijd is altijd lastig. Zeker nu we gepromoveerd zijn naar de Promotieklasse. We zijn gebrand om goede resultaten neer te zetten. De eerste krachtmeting is een onderonsje met Promotie 3. Na 1,5 uur spelen ziet het er voor ons niet echt florissant uit. Harry heeft gekozen om flink te offeren voor activiteit maar dit lijkt toch echt te weinig. Hielke kijkt aan tegen 2 gevaarlijke centrumpionnen, terwijl zijn eigen pionnenstructuur naar de vaantjes is. Jetse staat een paar pionnetjes achter maar lijkt wel wat terug te kunnen winnen. De rest is redelijk in evenwicht. Al snel wordt de activiteit van Harry geneutraliseerd door een voor hem onverwachte loperschaak van Hans vd Wijk. Direct valt door een leuke slotcombinatie de hele stelling van Harry in duigen. Ondertussen heeft Dirk zijn plusstelling weggegeven door een verkeerd gaatje te maken voor mat-achter-paaltjes. Hij staat direct mat en is er goed ziek van. Gelukkig vecht Hans ons terug naar 2-1 door de koningsstelling van dhr. Kaptein aan te kranten en op te eten. Zelf sta ik niet echt lekker. Ik kijk aan tegen een sterk pionnencentrum en Gerhard poot het ene na het andere stuk op de F-lijn om F7 bij mij zwaar onder druk te zetten. Ik ga op avontuur om wat compensatie te zoeken. Een slotschot van mij wat op niets uitloopt kost me direct de partij. Het gaat niet meer goedkomen zo lijkt het. Jetse vecht met 2 torens en een loper tegen en dame en een loper. Ongelofelijk ingewikkeld spelen als je beide in tijdnood zit. Voor ons valt het dubbeltje de goede kant op als Mildo net te laat zijn klok indrukt. Jetse wint op tijd. Ook in tijdnood heeft Hielke de hele pionnenstructuur van Niels opgegeten, ik weet niet wat ik zie. Hij staat ineens gewonnen. Helaas besluit dan hij met de koning het hele bord over te sprinten en mist daardoor mat. Met allerlei schaakjes worden nu zijn pionnen opgegeten. Na een dame-ruil verliest hij toch nog. Maarten heeft intussen een potremise eindspel op mooie manier nog gewonnen eveneens in tijdnoodfase. Daardoor is de einduitslag 4-4. Vooraf hadden we hier niet voor getekend, achteraf mogen we niet klagen. Op naar de bar. PROOST!!


Bierteam: Chapcomabi

20 april 2009(DB)--Wat is dit nu weer voor iets raadselachtigs hoor ik u zeggen als u dit als kop boven een stukje van het bierteam op de sv promotie site ziet staan. Voor de niet bierteamers is dit waarschijnlijk abracadabra netzo als de partijen die dit team dit jaar op het bord toverde. Zeker niet allemaal briljant gepeeld verre van dat maar de tegenstanders begrepen er vaak nog minder van wat uit eindelijk resulteerde in een mooi kampioenschap. Maar wat heeft chapcomabi daar nou mee van doen. Nu dat zal ik u proberen uit te leggen. Nu heeft Hielke in een vorig stukje uitgelegd dat ‘The pwning position’ een huize hoog gewonnen stelling is. Zou dit dan een hopeloos verloren stelling zijn ? Nee dat is het niet . Met schaken heeft het niet veel of toch weer wel wat te maken. Het heeft namelijk betrekking op het bierteam. Zo als u weet is de naam bierteam ontstaan omdat de leden, na afloop van hun partij, graag een biertje dronken. Een bestelling aan de bar was dan ook zo gedaan. Astrid acht bier alsjeblieft.
Maar wat gebeurde er in de loop van dit seizoen . Er ontstonden promotie kansen en een gedeelte van het team werd serieus en begon op dinsdag malt te drinken. Nog niets aan de hand een beetje schaker kan die bestelling ook nog wel onthouden. Zeven bier en een malt. Maar hoe dichter we bij de ontknoping kwamen hoe moeilijker de bestellingen werden. Er kwamen andere drankjes bij . Hoe moest je dat gaan onthouden ? Afkorten en samenstellen dan maar. Pen en papier waren natuurlijk uit den boze. Je zit op een schaakclub dus een beetje creativiteit is nooit weg. Astrid graag chapcomabi voor het Bierteam alsjeblieft. U raad het al. De bestelling was Inderdaad : Chocomel, appelsap, cola, malt en drie bier.
Proost


Bierteam: de centrale eindronde

11 april 2009(HB)--Dankzij een uitspraak van de beroepscommissie wisten we al dat we kampioen waren maar we wilden toch onze 100% score behouden. Hans en Jetse waren verhinderd maar onze tegenstanders (waarvoor ook niets meer op het spel stond) hadden ook het een ander thuisgelaten dus het moest kunnen. De wedstrijd begon goed. Na anderhalf uur spelen gaf mijn tegenstander in een stelling waar nog weinig aan de hand was ineens een stuk weg en gaf gelijk op. Verder spelen was inderdaad zinloos. Het volgende punt dat werd binnengehaald kwam op naam van Hamilcar. Ik wierp na een paar uur even een blik op het bord en kreeg haast medelijden met zijn tegenstander. Jawel, een pwning position en uiteraard snel 2-0. De volgende beslissing viel op het bord van invaller Hans Pronk. De hele partij stond hij met zijn rug tegen de muur. Hij verloor in het middenspel een kwal zonder enige compensatie. Hans' tegenstander wikkelde echter nogal ongelukkig af naar een eindspel met nog steeds een kwal voor maar zag even over het hoofd dat er een levensgevaarlijke vrijpion op het bord was verschenen. De enige zet die niet meteen verloor was de toren terugtrekken en de pion blokkeren. Hij dacht echter nog tijd hebben voor een rustig koningszetje. In een klap uit! Hans zag het echter ook niet en in plaats van winnend c3-c2 te spelen deed hij een verliezende koningszet: 2-1. Vervolgens was het Hielke die de tegenstander onnodig langszij liet komen. Hij stond een kwal en stelling voor maar deed toen zomaar even een torentje cadeau: 2-2. Wat doet die Schotse toch allemaal met je Hielke :) Rens speelde remise na een opening die mij meer deed denken aan een mislukte doorgeefpartij. Nadat de kruitdampen waren opgetrokken bleek het materiële evenwicht wonder boven wonder nog in tact te zijn. In de slotstelling stond Rens volgens eigen zeggen iets minder, dan is remise geen verkeerd resultaat. De wedstrijd werd binnengehaald door Dirk en Maarten. Maarten stond de hele partij iets prettiger en wist de druk op de stelling van zijn tegenstander beetje bij beetje op te voeren die uiteindelijk bezweek. De partij van Dirk ging volgens mij lang gelijk op maar in het eindspel Dame+paard voor beiden gaf zijn tegenstander eerst een pion en later de partij weg. Toen was alleen Harrie nog bezig. Ahhh... Terwijl wij bezig waren de biervoorraad op te maken en inmiddels waren verzocht de speelzaal en later zelfs te kantine te verlaten (maakten we zoveel geluid dan :)) moest Harrie verder zwoegen. Het idee dat er twintig meter verder een stelletje gasten een feestje aan het bouwen waren deed hem tot iets besluiten wat hij zelden doet: remise aanbieden. Zijn tegenstander vond het ook wel best: einduitslag 5-3. Voor schakend Zoetermeer was het gisteravond een prima avond. Promotie 4 kampioen, Promotie 3 en 5 wisten zich na harde strijd te handhaven en Botwinnik 1 en 2 promoveerden naar de KNSB. Ongetwijfeld is daar op onze site en die van Botwinnik meer over te lezen. Mijn felicitaties aan deze teams! Wellicht volgend jaar drie promotieteams in de promotieklasse. What's in a name ... Aan het tweede om daar nog wat aan te doen.
Na afloop zijn we nog even langsgeweest bij shoarmatent Tiberia aan de dorpsstraat. Het was gezellig en het gesprek ging vooral over bier en vrouwen en waarom daar zo weinig van aanwezig was die avond. Welgeteld vijf kratjes bier en 'maar liefst' twee schakende meiden bij Botwinnik en dat was het dan. Fan van het bierteam I.C te Z. had nog een 'mooie' quote over een van deze meisjes die ik maar niet moet opschrijven uit respect voor I. en het meisje in kwestie ... :) Gelukkig hadden ze bij Tiberia wel genoeg bier dus we dronken er nog maar weer een paar op het behaalde kampioenschap.
Proost!


Promotie 4 kampioen !

7 april 2009(RdV)--Door een uitspraak van de Commissie van Beroep van de HSB is de stand in de 1e klasse B zodanig veranderd dat Promotie 4 nu reeds kampioen is!
Het is dus niet meer nodig om nog anderhalf bordpunt te scoren in de centrale slotronde.


Bierteam: The pwning position

4 apr 2009(HK)--Ons allen welbekende bierteam is bezig aan een niet te evenaren seizoen. Alles lijkt te kloppen. Ook langs de zijlijn proberen one mannekes vernieuwend bezig te zijn. Ja mensen, ook schaken moet mee in de modernisering.
Loze kreten als; ik sta gewonnen, ik pak hem bij den taas, ik ga oogsten, kunnen echt niet meer. Ons bierteam introduceert een nieuwe schaakterm, the pwning postition (spreek uit “poowning”).
Wat betekent deze kreet dan wel niet. Ons bierteam doet uiteraard alleen in superlatieven dus als wij meer dan gewonnen staan en klaar staan om onze tegenstander weg te vegen dan staan wij in “pwning position”.
Deze kreet maakt dankbaar gebruik van het internet tijdperk. Pwnen is een moderne uitspraak veelgebruikt onder de internetters en gamers.
Hieronder de uitleg van wikipedia:
Pwn (below: Various pronunciations) is a leetspeak slang term, derived from the verb "own", as meaning to appropriate or to conquer to gain ownership. The term implies domination or humiliation of a rival, used primarily in the Internet gaming culture to taunt an opponent who has just been soundly defeated (e.g. "You just got pwned!"). The past tense may also be spelled: pwnd, pwn'd pwn3d, pwnt or powned.
The word pwn may have arisen and spread as a common typo of the word "own" because the p and o keys are adjacent on a standard English keyboard.[3] A graphical comparison considers "pwn" to be a graphical variant of "own," with a bleeding-o (the letter "o" made to appear as though it has blood dripping from its left side). However, as much hacker jargon does substitute the correct opening letter with the letter "p" (eg phishing, phreaking) as a homage to early hackers who tampered with phone equipment rather than computers, pwn may simply be following this trend.
Ik zie U al denken en vraagt zich nu af wanneer U nou eigenlijk in “pwning position” staat. Dit is het geval als U meer dan gewonnen staat en de tegenstander met de billen bloot gaat.
Hieronder een voorbeeld van mijn partij van vorige week waar ik wit had en veelvuldig in Pwning position sta. Na het zien van deze partij zult U zeker de betekenis van de Pwning position begrijpen.
1. C4 G6 2. D4 Lg7 3. E4 C5 4. D5 D6 5. Pc3 pd7 6. F4 ph6 7. Pf3 f5 8. E5 xe5 9. Fxe5 pg4 10. E6 pf6 11. Da4+ kf8 12. H3 ph6 13. Le3 b6 14. Dc6 la6 15. 0-0-0 pe8 16. Lf4 tc8 17. Da4 lb7 18. Dxa7 la8 19. Pe5 lxe5 20. Lxe5 tg8 21. Pb5 f4 22. Lxf4 pf5 23. D6 tc6 24. Xe7 dxe7 25. Dxa8 g5 26. Dxc6 xf4 27. Td7 f3 28. Txe7 pxe7 29. Df3+ +

De partij op een spelend bordje

Ik ben er van overtuigd dat U begrijpt wanneer iemand in Pwning position staat. Tot slot nog een oproep, misschien heeft U welleens van de normaliteitsfactor van onze promotie leden gehoord? Een lijstje gemaakt door leden van ons bierteam. Wij roepen U allen op om samen een nieuwe list te maken. De top 10 van leden die gezien hun speelstijl eigenlijk maar beter kunnen gaan dammen of halma spelen. Lever uw namen in bij ons!!
Ik neem er nog eentje proost!


Bierteam: in aanloop naar de ontknoping

15 maart 2009(MW)--We zitten drie weken voor de ontknoping in klasse 1B van de HSB. Alle leden van het 4e bereiden zich op hun eigen manier op deze avond voor. De een probeert wanhopig zijn schaakkennis op peil te krijgen en duikt in de boeken. De ander duikt liever de kroeg in om beter bestand te zijn tegen de alcohol die genuttigd gaat worden na het binnenhalen van het kampioenschap. Een ding is duidelijk: de voorbereiding moet vlekkeloos verlopen om op 8 april die beslissende 1½ bordpunten binnen te hengelen.
Afgelopen dinsdag stond er een snelschaakavond op het programma. Een uitgelezen om nog even aan de scherpte te werken. Met uitzondering van Han, onze enige speler met ambities, schoven alle aanwezige bierteamers aan in groep 2. Dit is al vele jaren veruit de gezelligste groep van het snelschaken. Of dit is dankzij of ondanks het grote percentage mensen uit het bierteam in deze groep laat ik hier in het midden.
Na het snelschaken begaven wij ons naar de barruimte voor ons wekelijks potje doorgeefschaak. Dit is ook zeker geen onbelangrijk deel van de voorbereiding. Voor elkaar door het vuur kunnen gaan zijn belangrijke eigenschap die middels deze bezigheid worden verfijnd. Al bij het binnenkomen viel het mij gelijk op dat er een aantal berispende blikken onze kant op geworpen werden. Tot onze verbazing werd er een externe partij gespeeld, dus een beetje rust en stilte was gewenst. Al snel nadat wij onze klokken in gang gezet hadden, bleek dit een onmogelijke opgave. Zeker in “pwn-ing position” (voor de niet-insiders: dit betekent dat je goed staat, of in ieder geval denkt dat je goed staat), ontglipt ons regelmatig een oerkreet. Onderdrukken blijkt onmogelijk. Sterker nog, het werd er alleen maar erger door. Onze lichamen werden gevuld met stress en spanning. De kreten werden harder. De irritatie aan de andere kant groter.
Hoe de externe wedstrijd is afgelopen is mij ontgaan, maar dat onze voorbereiding niet ideaal was, is wel duidelijk. Het slagen van de missie van het bierteam is vandaag de dag natuurlijk prio 1 binnen onze club. Voor het bestuur is dit de kans aan te tonen dat zij hoofd- en bijzaken van elkaar kunnen scheiden, door serieus schaken in de barruimte tot 8 april te verbieden.
PROOST!


Bierteam: De ledenvergadering

14 maart 2009(HBa)--Afgelopen dinsdag, voorafgaand aan de ledenvergadering, werd mij gevraagd of ik ditmaal een stukje wilde schrijven voor het bierteam. Natuurlijk wilde ik dat maar waarover? Schaken stond die avond niet op het programma dus geen tot de verbeelding sprekende partijen. Over de ledenvergadering zelf dan maar? Neuh, veels te saai toch? Of toch niet? Eigenlijk is het best leuk om de rol van de bierteamleden op bestuurlijk/commissie niveau eens onder de loep te nemen. Ten eerste is daar Dirk natuurlijk die al weer meerdere jaren als secretaris actief is. Vervolgens Harrie die in de commissie van beroep zit (waren er eigenlijk nog incidenten afgelopen jaar?) en ik sinds dinsdag in de kascommissie. Geen idee wat van me gevraagd wordt maar dat merk ik volgend jaar wel. Drie stuks is niet overdreven veel maar ook niet iets om je voor te schamen. De jonkies van het bierteam komen nog wel ... Bovendien schrijven we wekelijks een stukje op de site en zijn er plannen om nog meer met onze website te doen. De ledenvergadering was dit jaar wat korter dan andere jaren. Gelukkig maar. Dan blijft er meer tijd over om te schaken. Bovendien bleef er ook meer tijd over voor Chris. Hij was weer heerlijk op dreef. Prachtig! Ben nu al benieuwd naar de volgende episode in the continuing story over de schaakklokken... Maar waarom duurde de vergadering dit jaar eigenlijk korter? Ook daar is (een lid van) het bierteam voor verantwoordelijk. Want waar was Hamilcar? Normaal gesproken weet hij in zijn eentje de vergadering minstens een uur te rekken maar hij liet dit keer jammerlijk verstek gaan. Hij werd niet eens genoemd bij de lijst van afwezigen! Nou ja, ik (en de rest van het bierteam) konden daar niet echt mee zitten. Al vroeg zaten we door te geven met een pot bier in de hand. En daar is wat ons betreft helemaal niets mis mee. Proost!


Bierteam - Scheve Toren 2

11 maart 2009(RM)--Dit is mijn partij uit de laatste externe wedstrijd van het bierteam tegen Scheven Toren 2.

Ruigt - Minnema


Bierteam duwt Scheve Toren om

5 maart 2008 (HBo)--Om tien uur stond er een karakteristieke tussenstand op het bord: Bierteam – Scheve Toren 2 4-0. Helaas stond er een even karakteristieke tussenstand naast: Promotie 7 - DSC 8 0-3. Na de gemakkelijke overwinning van dinsdag is het waarachtig weer gelijk in de krachtmeting Bierteam tegen de rest van Promotie: 12 (uit 6 wedstrijden) tegen 12 (uit 29 wedstrijden). Nu is het leuk geweest, een eindsprint heren! Het tweede is kansloos, maar de rest kan zich nog redden. Toen ik binnenkwam zag ik Han Baas en Maarten Wichhart vluggeren, de tegenstander was met zes man en had heel sportief de eerste twee borden onbezet gelaten. Blijkbaar waren maar weinig Pijnackeraars bereid hun avond te wijden aan zo'n kansloze missie. Ook hun topscorer, Marijke Meijering, 4 uit 5, was thuisgebleven. En we hadden nog wel zo'n verhitte discussie gehad over wie tegen haar mocht.
Ik was te laat (acht uur) om Dirk Brinkman op 8 een stuk te zien winnen. Het enige wat zijn tegenstander goed deed was het Fromms gambiet (1 f4 e5) spelen. Daarna legde hij zichzelf zo in de kreukels, dat Dirk alleen maar een pionnetje naar voren hoefde te schuiven. Jetse Hardiek op 4 zag zijn aanval vastlopen, maar kreeg een dame in de schoot geworpen. Dat was dus 4-0. De stemming was al luchtig, maar werd nu lichtzinnig. Altijd link, want bij de tegenstander zit iedereen wel twee borden lager dan normaal. Rens Minnema was op 3 tegen Ruigt een zware partij aan het spelen, hij kan zich altijd goed concentreren en was een oase van rust. Broer Hans op 5 zat juist veel rond te kijken en was ondertussen enge dingen aan het doen op h2. Hielke Kuipers op 6 stond goed, speelde goed, maar was meer in de bar te vinden dan achter het bord. Ach, we hebben eens meegemaakt dat tijdens een wedstrijd alle bierteamers in de bar waren met alle tegenstanders aan het denken. Hamilcar Knops op 7 tenslotte stond vanaf de opening een volle pion achter.
En toen gaf Hielke zomaar een toren weg, 4-1 dus. O nee, hij ging gewoon door. Beetje al te gek, maar de tegenstander begon veel tijd te gebruiken en kon duidelijk niet met de situatie omgaan. Hamilcar had een gelijk, zelfs goedstaand pionneneindspel bereikt en vroeg de teamleider of hij remise moest nemen. Maarten liet de keuze aan de speler, iets wat hem na de wedstrijd op pittige kritiek kwam te staan. Even later toch remise, wedstrijd binnen. Toen met zijn allen kijken naar de Kuipers-soap. Zoals die onaangedaan snel kan blijven zetten in een stelling, die niet om aan te zien is. En verdomd, de tegenstander geeft in een eindspel van LP+twee pionnen tegen L+een pion zijn paard weg en houdt ongelijke lopers over: remise. Dat is 5-1. Ondertussen was Hans in een onnavolgbare partij zijn tegenstander te glad af, 6-1. Rens kwam steeds beter te staan. Hij vlocht zoveel penningen in zijn stelling, dat zijn tegenstander illegale zetten begon te doen. Goede overwinning, Rens heeft beloofd de partij op de site te zetten.
Goed, dat was Scheve Toren 2. Hun opstelling was gemiddeld 1650, een echte tweedeklasser dus. Ze zijn met deze nederlaag gedegradeerd. Drie jaar geleden was dit nog de zware concurrent van het bierteam in de strijd om het kampioenschap in de tweede klasse!
We hebben nu nog 1,5 bordpunt nodig in de laatste wedstrijd tegen HSV. Een team, dat gemiddeld opkomt met een 1820-team, net als Belgisch Park. DSC 5 zit op ongeveer 1800, daarna komen wij pas met 1775. Maar wij winnen gewoon alles, bijna iedereen heeft een TPR boven zijn rating, mysterieuze krachten in de sport?


Bierteam:De voorbeschouwing

27 februari 2008 (JH)--Zoals bij ieder zich zelf respecterend bierteam is ook bij ons bierteam de ‘de derde helft’ het belangrijkste onderdeel van de wedstrijd. Volgende week staat er weer een derde helft op het programma, met als opmaat de thuiswedstrijd tegen Scheve Toren 2. De voorbeschouwing op de komende wedstrijd vond dinsdag plaats in de vorm van een gezellig potje doorgeven met een goudgele versnapering in de hand.
De wiskundigen in ons team voerden een uitgebreide discussie over het feit of we volgende week kampioen kunnen worden als concurrent DSC 5 haar wedstrijd wint met bijvoorbeeld 4,5-3,5. Uiteindelijk moest geconcludeerd worden dat de riante voorsprong van 2 matchpunten en 4 bordpunten waarschijnlijk pas in de laatste wedstrijd verzilverd kan worden. Ook bij de laatste wedstrijd zal het bier dus pas in de derde helft gaan vloeien.

Maar laten we de huid niet verkopen voordat de het varkentje is gewassen. Tegen Scheve Toren zullen we aantreden zonder invallers, wat ondanks de 9 basisspelers waarover het bierteam dit jaar kan beschikken, best bijzonder te noemen is. Door cricketwedstrijden aan de andere kant van de wereld en knieoperaties als souvenir overgehouden aan het meespelen met andere bierteams, hebben we dit jaar meer invallers nodig gehad dan gebruikelijk in het bierteam. Overigens hebben de invallers met 2,5 uit 3 wel een uitstekende bijdrage geleverd aan de prestaties van het bierteam! Zou de teamgeest besmettelijk werken?
De teamspirit die tijdens de voorbeschouwing ten tonele werd gebracht, belooft veel goeds voor de komende wedstrijd. Het schijnt zelfs dat er recentelijk een geheim wapen binnen het bierteam is ontdekt: de Druif! Hij scoort al jaren vele punten voor het bierteam en laat zich ook in de derde helft van zijn beste kant zien.

Ik nodig u allen van harte uit volgende week de verrichtingen van het bierteam te komen aanschouwen en tijdens de derde helft met ons een biertje op het resultaat te drinken.
Proost!


Bierteam heeft geen last van kredietcrisis

22 februari 2008 (RM)--Vrijwel iedere “onderneming” zit momenteel in de problemen. Alleen het bierteam floreert als nooit te voren.
Ondanks onze overbezetting (9 man) willen wij niet in het personeelsbestand gaan snijden. Onze strategie op de middellange termijn is handhaving in de Promotieklasse (ambitieus als we zijn).
Op korte termijn willen we de samenstelling van het team gelijk houden voor de aankomende periode.
Waarschijnlijk gaat dit lukken zonder overheidssteun (geen miljardeninjecties beschikbaar voor het bierteam helaas).
De duurzame investering in jarenlange doorontwikkeling van onze basis (we hebben nu geen lek meer) en geen korte termijn beleggingen (tactische opstellingen) betalen zich nu uit binnen het bierteam. Zo ontspring je de crisis!
De pijlers waarop onze hoogconjunctuur gestoeld is: Gezelligheid, Teambuilding (Kom je niet dan krijg je op je lazer ;-), Keiharde onderlinge partij-analyses(ook wel afkraken genoemd) een goede Tom Tom(zelfs de kleinste ondergrondse kerkjes weten we te vinden, zodat we altijd compleet aantreden) en een lekker koud biertje(alweer...) Ja ALWEER al was het alleen maar om die … crisis te vergeten.
Proost namens het bierteam


Het Bierteam

10 februari 2008 (HM)-- Ik heb in tijden niet meer zoveel geschaakt als afgelopen week. Drie avonden achter het bord zitten is een hele prestatie en sinds mijn jeugd niet meer voorgekomen ;-). Dat waren nog eens tijden, toen had ik nog talent….ja toen wel ja! Na al dat bier tijdens mijn studentenperiode is dat allemaal vergaan. Gelukkig hebben we een leuk extern (bier)team en blijft het schaken toch nog leuk.
Zoals u al wel gelezen heeft (in de bijdrage van Hielke en Han) zijn wij over onze kampioensrivaal Belgisch Park heengewalst met 2,5-5,5. Ook ik mocht weer een keer winnen! En zelfs met zwart. Aangezien mijn openingskennis nogal dramatisch is (hier ben ik te lui voor….zo zie je maar een echte student) was ik hier zeker blij mee en dus een goede reden om nog een extra biertje te nemen op onze overwinning!
Dinsdag moest er aangetreden worden voor het altijd gezellige 3e . Ik speelde tegen Marco Anink waar ik vanuit de jeugdtoernooien slechte herinneringen aan over gehouden heb. De partij ging redelijk gelijk op en het werd uiteindelijk remise. Op zich een goede prestatie aangezien zijn rating meer dan 100 punten hoger is dan die van mij en reden om na afloop weer een lekker koud biertje te nemen!
Donderdag was het jaarlijkse aartsrivalen evenement tussen Botwinnik en Promotie. Een soort Feijenoord – Ajax. Waarbij Botwinnik dan als Feijenoord fungeert. Gelukkig hebben we nog de nacompetitie ; - )De uitslag na drie ronden werd 38,5 voor Promotie tegen 15,5 voor Botwinnik! Ook dit was uiteraard weer een biertje waard!
Wat u waarschijnlijk wel is opgevallen is dat na elke schaakavond er wel een reden is om lekker een biertje te drinken! Daarom zou ik zeggen: drink na de wedstrijd nog een lekker drankje in de bar en praat eens over andere dingen dan alleen schaken. U kunt ook altijd een potje meedoen met “doorgeven”!!
Cheers! Hans (en de rest van het bierteam)


Belgisch Park 1 - Promotie 4 2,5 - 5,5

4 februari 2008 (HK)-- Gewonnen met 5,5 – 2,5 lekker zeg!

Over je idee over een eigen hoekje op de site, we nemen deze uitdaging aan en ik zal meteen de eerste post verzorgen!

Doe het even gewoon hier in de mail, dus misschien kan jij met logo een plekje maken op de site? De titel van ons hoekje zal denk gewoon lekker simpel “Bierteam” kunnen heten.

Hier een eerste gift:

Een zacht bliepje in de achtergrong laat mij weten dat ik mail heb. Nieuwschierig begin ik te lezen en een glimlach verschijnt op mijn gezicht. Fanmail!

Ene Willem B beschrijft in geuren en kleuren over hoe groot een fijn hij wel niet is van het mateloos populaire bierteam. En ons nog net niet smeekt om een vast rubriekje te gaan vullen op de Promotie website. Nou heb ik nieuws voor U Mr Willem B! U bent niet de enige! Heuze groupies hangen er rond onze borden wanneer het bezielende bierteam zijn wedstrijden speelt. Nooit heeft een team zoveel plezier gehad in het winnen van zijn partijtjes als ons vierde team.. Beter bekend als het “Bierteam”.

Onder het genot van een biertje na ons zojuist zwaar bevochten overwinning op Belgisch Park, ja onze grootste concurrent, bespraken wij de wensen van onze fans. En inderdaad zoiets moois als het bierteam, daar moet iedereen van kunnen genieten. Want het is inderdaad genieten met het bierteam.. gezellig en zo goed dat het weer evenveel punten heeft verzameld als de rest van Promotie. Heren er valt nog wat te leren!

Wij van het bierteam delen dus daarom onze bezieling graag met jullie allen en zullen jullie proberen te vermaken op onze eigen stukje site! Maar.... er is natuurlijk altijd een maar... aangezien het vierde, het seizoen van promotie glans geeft, wat niet gezegd kan worden van de rest, erm sommige andere teams, verwachten wij wel een tegenprestatie van U allen!

Bij een kampioenschap hoort natuurlijk een hapje en een drankje! Als tegenprestatie van de falende.. erm rest of erm niet zo goed presterende teams kunt U ons misschien verwennen met wat gerstennat of misschien een etentje... wees creatief want de promotieklasse lonkt!

Alle gekheid op een stokje... U leest nog altijd, en met een glimlach. Dus misschien ontstaat hier wat moois... Maar onthoud goed.. Bier en een griekje ofzo motiveren heel goed!

Proost!Hielke