Open Nederlands Jeugdkampioenschap 1e ronde

09 augustus 10:00 (Arjen Schuurman Hess)

Promotie scoort boven verwachting in Borne

"Momenteel zijn er 7 jongeren van promotie aan het spelen op het ONJK in Borne. Vandaag was de eerste dag. Hier een kort verslag.

De vier spelers in de A hadden zwaar geloot. Reinout moest tegen 1936, Maurice moest tegen 2000 nog wat, Franklin moest tegen de jonge Joris Gerlach (2000+) en Bauke moest tegen Mees van Osch (2147) Van deze jongens moesten we dus niets verwachten. In de C speelde matthijn Zwart met wit aan het laatste bord tegen een meisje. Deze was ook best wel sterk. In de D speelde Fong Li op Livebord 2 tegen een jongen met 1600 rating die favoriet voor de eindzege genoemd kon worden. Verder speelden in de E nog mee Sam van Dongen en Ming Dao.

Sam was als eerste klaar. Na 20 minuten was hij de eerste met een winstpunt. De tegenstander had al zijn stukken weten weg te geven. Vervolgens was Reinout klaar. Zoals verwacht heeft hij geen kans gehad en moet hij morgen tegen een slechtere tegenstander proberen beter te schaken. Hierna was het de beurt aan de broer en zus Fong Li en Ming Dao. Beiden streden hard en hevig en hadden goede kansen om te winnen of remise te maken, maar helaas moesten ze uiteindelijk opgeven. De andere drie jongens gebruikten hun tijd wijzelijk. Terwijl Reinout ondertussen de aardappelen al geschild had voor straf en de barbecue aangestoken was kwamen de eerste geluiden vanuit Borne binnen. Zowel Franklin als Maurice hadden nipt verloren (hadden dus net zo goed 2 uur eerder kunnen stoppen). De grote verrassing van het hele toernooi kwam van Bauke. Hij wist de fenomenale titelfavoriet na een lange strijd op een plusremise te houden. Bij aankomst op de camping kon hij gelijk aanschuiven voor de karbonade en worteltjes en de perfect door Reinout geschilde aardappels.

Hopelijk wordt deze positieve lijn door alle schakers voortgezet. Morgen is er een beloning in de vorm van pizza.

Tot zover het verslag van de eerste dag uit de hand van uw totaal niet subjectieve reporter uit het Verre Oosten."09 augustus 2012