Leiden Chess Tournament, ronde 1 tot 3

(Uw webmaster)

Het Leiden Chess Tournament is op vrijdag begonnen. Van Promotie doen mee: Robby Kevlishvili in de A groep, en in de B-groep: Ed Eveleens, Jaap van den Berg en Rudi Matai (uw webmaster).
Robby heeft in de eerste ronde verloren, in de tweede remise gespeeld en in de derde helaas verloren.
Jaap had in de eerste ronde een bye, een slimme manier om te voorkomen dat je met een nul begint. In de tweede ronde maakte hij remise. In de derde ronde won hij tegen de blinde Duitse schaker Nadj. Nadj zit met een klein schaakbordje achter het gewone bord. Op dit kleine bordje kan hij de stukken verzetten en zo de varianten voelen. In de eerste ronde viel een pionnetje van dit kleine schaaksetje op de grond, waarna de arbiters zich een slag in de rondte konden zoeken naar het bijna onvindbare ding. Het werd gevonden.

Ed Eveleens dan. Hij verloor in de eerste ronde, en won in de tweede. In de derde ronde mocht hij aantreden tegen Monique Keuzenkamp. Deze vrouw van middelbare leeeftijd is niet te onderschatten. Op een toernooi in Delft, jaren geleden, moest ik na een slechte start tegen haar spelen. Ik had het idee haar wel even snel op te kunnen rollen. Het speeltempo was 2 uur per persoon. Hoort u de onheilspellende strijkers al? Ja, ik gaf na 18 zetten mijn dame weg in prima stelling en kon de koning omleggen.
Tegen Ed verloor mevrouw Keuzenkamp (spelend met wit) een pionnetje of twee. Toen ik iets later bij het bord ging kijken had ze een zeer sterk schijnoffer uitgevoerd, waarmee ze de zwarte koning onder vuur nam. Onze arme clubgenoot verbruikte veel tijd, maar het hielp niet. Enkele zetten later ging hij mat.
Ed, ik weet hoe je je voelt…
In de 4e ronde (maandag te spelen) mag Jaap het tegen haar opnemen. Zou zij, na Ed gepakt te hebben ook Jaap gaan pakken?
Uw webmaster is vreemd bezig. Hij speelt allemaal redelijke partijen, en alle drie partijen tot nu toe zijn de moeite waard om bewaard te blijven. Zijn score in de eerste drie rondes is 0-1-0.

Wordt vervolgd!

09 juli 2012