Incident Dubai Open 2012

(Uw webmaster)

Tijdens een internationaal toernooi te Dubai, waaraan Loek van Wely en Ivan Sokolov deelnamen, kreeg Sokolov in de 2e ronde een nul wegens te laat aan het bord verschijnen voor zijn partij tegen de Indiase Tania Sachdev.
Over dit incident legt Ivan Sokolov uit dat hij en Loek van Wely samen een taxi hadden genomen naar de speelzaal, maar deze had hen per ongeluk naar een verre uithoek van Dubai gebracht, in plaats van naar de speelzaal. Toen ze uiteindelijk in de speelzaal aankwamen waren ze 32 minuten te laat, de reglementen stonden toe dat men 30 minuten te laat komt.
Ivan Sokolov: “Loeks tegenstander begreep (toen we te laat de speelzaal binnenkwamen) wat er aan de hand was en wilde graag de partij spelen. Mijn tegenstandster (Tania Sachdev) echter wilde haar punt erg graag hebben. Nadat de commissie van beroep ons beroep had gehonoreerd en had toegestaan dat de partijen zouden beginnen, begon de partij van Loek. Tania Sachdev echter had de speelzaal verlaten zodra ze zag dat de commissie van beroep zich over de zaak van ons beroep boog, met de bedoeling haar punt veilig te stellen. Aangezien ze in haar hotel was, kreeg ik een nul. (webmaster: dit laatste is voor mij niet geheel duidelijk...). Een kwartiertje later kwam het meisje uit New Delhi vrolijk weer de speelzaal binnenhuppelen...”

Tania zegt hierop het volgende:
De partijen beginnen om 17.30 uur. Alle spellers vertrekken met de officiële spelersbus om 16.45 hr. Mijn tegenstander kwam net na de toegestane 30 minuten tijdsoverschrijding binnen, met om het even welk excuus. De scheidsrechter zette de onze klok stil en ondertekende de notatieformulieren, en ik ging ongeveer een kwartier later rond 18.30 naar mijn hotel. Ik wist niet eens dat er beroep ingesteld zou worden. Rond 19.30 belde de organisatie mij en vertelde dat er besloten was dat ik de partij alsnog moest spelen en zo snel mogelijk naar de speelzaal moest komen. De zaal is ver van het hotel en als er druk verkeer is duurt het een eeuwigheid om er te komen. Het was natuurlijk niet ideaal om om 20.00 uur te spelen als het normale begintijdstip 17.30 is, maar als ze zeiden dat het moest, dan moest het maar.

Echter, 5 minuten later, net toen ik uit het hotel wilde vertrekken, kwam er nog een telefoontje waarin werd gezegd dat er een misverstand was en dat de partij alleen gespeeld hoefde te worden als ik dat zelf wilde, en dat ik dus niet verplicht was te spelen. Ik besloot toen dat ik mijn partij niet wilde spelen aangezien ik dan om 20.00 uur zou moeten beginnen, en daarmee was de kous af. Omdat ik toch al op weg was naar de speelzaal ging ik er toch maar naartoe, ik arriveerde daar ruim na achten.
Ik ben enorm geschokt door de reactie van dhr. Sokolov. Dit is een sport met regels. Als je niet op tijd kan komen, en zelfs niet 30 minuten te laat kan komen, om welke reden dan ook, dan kun je je daar toch op z’n minst overheen zetten, inplaats van je voor te doen als het slachtoffer van het besluit van je tegenstander...

Tania heeft de afgelopen 2 maal meegedaan in de C-group van het Tata Steel Chess Tournament (Voormalig Hoogovens). Naast dat ze goed kan schaken is ze fotogeniek. Op de groepsfoto (laatste foto) is links als enige man aanwezig de oud FIDE wereldkampioen Ruslan Ponomariov.
Kijk eens naar die fraaie benen van eeuuhh...Ruslan!

08 mei 2012