Nieuws

Algemene informatie

Lesindeling

Snelschaken

Jaarkalender

Jeugd rating
                   (minimaal 3 karakters)


Abel wint Jeugdrapidtoernooi van Botwinnik
26 juni 2022


(Arjan Drenthen)- Op zaterdag 25 juni  vond, tegelijkertijd met de pupillendag in Zoetermeer, het jeugdrapidtoernooi plaats in Zoetermeer, georganiseerd door Botwinnik. Dit toernooi stond open voor alle jeugdspelers en hier kwamen 50 a 60 deelnemers op af. Ze werden verdeeld op sterkte in een A- en B-groep (de grens lag ongeveer bij jeugdrating 750) en toen werkten ze een 7-rondige competitie af met 15 minuten p.p.p.p. Vanuit Promotie 3 deelnemers: Abel Drenthen, Siem de Vries en Sunny Alhaydar. 

Abel speelde een van zijn beste toernooien tot nu toe en wist heel verrassend het toernooi met een punt voorsprong (6 uit 7) op zijn naam te schrijven. Extra knap, omdat er toch wel wat schaaktoppers uit regio Den Haag en regio Utrecht op dit toernooi waren afgekomen. In de laatste ronde speelde Abel tegen een van de favorieten Steven Ramdien (1442) waarbij hij niet mocht verliezen om het toernooi te winnen. En hij hield Steven keurig op remise, waardoor de zege een feit was en Abel vol trots een mooie envelop voor de 1e prijs mocht incasseren. Ook Siem speelde een goed toernooi, hij wist in dezelfde sterke A-groep tot een keurige 50% score te komen met 3,5 uit 7. Sunny speelde vermoedelijk in de B-groep, maar tot welke prestaties hij kwam is mij niet ter ore gekomen (mede omdat de schrijver van dit verslag zelf bij de Pupillendag aanwezig was).
Ayleanna en Nathan spelen goed op het NK
26 juni 2022


(Arjan Drenthen)- Op zaterdag 25 juni vond de Pupillendag plaats. De pupillendag is het Nederlands Kampioenschap in de 3 jongste leeftijdscategorieën, t/m 9 (F-jeugd), t/m 8 (G-jeugd) en t/m 7 (H-jeugd). Aangezien, mede vanwege corona, de aanwas bij veel schaakverenigingen iets minder groot was dan normaal, hadden meerdere Promotie-spelers een uitnodiging ontvangen. Macx Veld en Kailyn Damen bedankten echter van te voren voor de eer, en Alina Majidi zou wel kunnen, maar voelde zich op de dag zelf niet zo lekker en meldde zich toen dus alsnog af. 

Dan hielden we over onze toernooitijgers Ayleanna Jermin (in de F-jeugd) en Nathan Drenthen (in de H-jeugd). Er waren live-borden aanwezig, maar helaas had de hoofdarbiter corona gekregen en was er niemand die wist hoe je de liveborden installeert (dat schijnt best ingewikkeld te zijn), dus online waren de partijen helaas niet te volgen. Verder was de organisatie overigens prima in orde. Spijkenisse, die de pupillendag voor het eerst organiseerde, had het mooi gedaan. Er was een springkussen, er waren allemaal studenten van Albeda collega aanwezig die met de kinderen gingen sporten, bijvoorbeeld voetbal in panna-goaltjes, korfbal of andere activiteiten. En Joyce van der Meijden, de schrijfster van de populaire schaakboekenreeks Simon de Schaker, was aanwezig met haar boeken. En uiteraard stond er ook nog een ruimte buiten waar je lekker kon schaken (voor wie ook tussen de rondes door nog even aan de slag wilde). 

Ayleanna speelde heel goed. Zoals veel jonge kinderen is ze vaak nog wel wisselvallig, maar vandaag liet ze haar beste spel zien (tenminste, afgaande op de uitslagen, want aangezien liveborden het niet deden en de ouders niet in de speelzalen mochten komen heb ik geen partijen kunnen zien). Ayleanna wist uiteindelijk met een mooie score van 4 uit 7 beslag te leggen op de 16e plaats (van de  48) - ze was hiermee het 2e beste meisje van haar leeftijd! Een supergoede prestatie, jammer was alleen dat er alleen voor het beste meisje een prijs was. Pas vanaf de E-jeugd (volgend jaar is ze E-tje, spelen de meisjes een aparte competitie met eigen prijzen). 

Ook Nathan speelde een prima toernooi. Hij wisselde overwinningen af met nederlagen en kwam net als Ayleanna uit op 4 uit 7. Voor Nathan leverde dit een 10e plaats op (omdat er bij de H-jeugd ook wat minder deelnemers - 27 - waren). Beide mooi meegespeeld dus in de subtop op het Nederlands Kampioenschap. Uiteindelijk wisten de ratingfavorieten in elke groep Nederlands Kampioen te worden, blijkt dat dat getalletje dus toch wel iets zegt. 
Bloemen voor Dingeman
25 juni 2022


Na 15 jaar trouwe dienst als jeugdleider van svPromotie heeft Dingeman besloten dat het tijd is om er een punt achter te zetten. Vanaf 2007 t/m 2022 heeft hij ervoor gezorgd dat de jeugdafdeling van Promotie een plaats is waren kinderen graag komen schaken, goede schaakles kunnen volgen, deel kunnen nemen aan allerlei toernooien, en zich als schaker en kind in een gezellige sfeer kunnen ontwikkelen.

Zelf ging hij ook graag mee naar toernooien om te zien hoe de kinderen presteerden. Daarnaast zette hij een gestructureerd lesprogramma op en zorgde ervoor dat de interne competitie zo spannend mogelijk was voor de kinderen. Op de achtergrond ook nog druk met administratieve zaken zorgden dat ervoor dat hij wekelijks een drukke baan had aan de jeugdafdeling. Tijd om wat rustiger aan te doen.

Bedankt Dingeman. De kinderen en de club zullen jouw inzet missen als jeugdleider! 

P.s. Gelukkig wordt er hard aan de opvolging gewerkt, om het goede werk van Dingeman voort te zetten.
Seizoensafsluiting met bekers en diploma's
25 juni 2022

De avond begon met het examen van de stappenmethode die bijna alle kinderen door het hele jaar hebben gevolgd. Een heel spannend moment voor de kinderen die examen deden. En wat bleek, ze waren allemaal geslaagd. Gefeliciteerd! Ze mochten hun welverdiende diploma in ontvangst nemen. Onder luid applaus van meegekomen ouders, familie en vrienden die waren komen kijken.

Applaus en een beker was er ook voor de winnaars in de verschillende groepen van de interne competitie.
Alle bekers werden uitgereikt door Dingeman, die dat dit jaar voor het laatst deed.

Een woord van dank ging ook naar de vrijwilligers die alle speelavond samen mogelijk maakten. Frans Martens die twee keer 7 jaar les gaf aan stap 2 en 3, neemt afscheid van zijn trainerschap, en mag ook zijn afscheidspakket in ontvangst nemen. Bedankt Frans.

Diploma's uitgereikt door Louis Wulffers:

Levy DonkervoortStap 1
Xiaohan ZhouStap 1
Xiaosong ZhouStap 1
Ayleanna JerminStap 2
Nathan DrenthenStap 2
Siem de VriesStap 4
Harold van BolhuisStap 3

Bekers waren er voor:

PlaatsRevanche DameDameKoningSnelschaakJeugdclubkampioen
1Shahin MajidiNathan Drenthen Djezz KanbierAbel Drenthen Reinier Jansen 
2Louis VerhoefLevy Donkervoort  Reinier JansenSiem de Vries 
3Nathan Drenthen   Shahin MajidiTim van der Helm  Iwan van den Berg    

De foto's van het examen, de diploma-uitreiking, de bekeruitreiking en de groepsfoto's:
Match Junioren vs Senioren dag 1
15 juni 2022

(Rens)- Spannend en serieuze business, dat zijn de woorden die dag 1 van de match tussen junioren en senioren van Promotie het beste omschrijven. Spannend omdat het een behoorlijk gelijk opgaande strijd bleek tussen de vijf spelers van de jeugdafdeling en de seniorenafdeling. Uiteindelijk zouden de senioren aan het langste eind trekken maar zij kregen het niet kado. Serieus omdat de junioren hun partij noteerden en niemand de tijd nam om tussentijds ook maar even van het bord te vertrekken. Arjan zag er op toe dat de jeugdspelers er het maximale uit haalden. Dingeman was ondertussen druk doende het hele pand te behangen met vacatures voor lesgevers en een jeugdleider in seizoen 2022/2023. Het zal niemand zijn ontgaan, dus heb je zin, meld je aan.

Met een lichte voorsprong aan punten wordt op dinsdag 21 juni vanaf 19:15 dag 2 van de match gespeeld. Wie weet kunnen de junioren en inhaalrace inzetten. 
Van schaaktoernooien wordt je een betere schaker
01 juni 2022

Bijna ieder weekend of in de vakantie is er wel ergens een schaaktoernooi. Samen met veel andere jeugdschakers speel je veel schaakpartijen op een dag, en er zijn vaak mooie prijzen te winnen. Maar misschien nog wel belangrijker, je leert er veel van en zo wordt je snel een steeds betere schaker. Naast het schaken is er ook tijd voor gezelligheid met schaakvriendjes of vriendinnetjes die je op de toernooien tegenkomt. Doe dus mee.

Op deze website vind je een kalender waar zoveel mogelijk toernooien in staan. Je kunt dus zelf kiezen waar en wanneer je meespeelt. Wil je meer informatie, loop dan op vrijdagavond bij Promotie even naar Arjan, hij weet alles van de schaaktoernooien, want meestal spelen zijn zoons zelf ook mee.
Nathan en Abel spelen succesvol GP in Rotterdam
29 mei 2022


Op zaterdag 28 mei vond er een Grand Prix toernooi plaats in Rotterdam. Twee spelers van Promotie deden mee, Abel en Nathan. Omdat het toernooi gelijktijdig plaatsvond met het NK-D, waren met name de hoogste groepen minder sterk bezet. Dit betekende dat Abel nu zelfs in de allerhoogste groep het mocht gaan proberen. 

In Groep A speelde Abel een vierkamp. Twee ervaren 14-jarige RSB-kanonnen speelden hier tegen twee 9-jarige HSB-talenten (Abel en Chingthang). In de eerste ronde speelde Abel tegen Jasper Krause (1172). Aan het begin van de partijen kon je een foto maken, dus ik was even in de zaal aanwezig, toen ik zag dat Abel eigenlijk al direct gewonnen stond. In een Stafford-gambiet speelde Abel een thematisch dame-offer, dat wit nooit mag aannemen, want dan gaat hij mat. Jasper kende dit niet en nam de dame wel aan, waarna Abel dus al heel snel won. In de 2e ronde speelde Abel tegen HSB-Jeugdsterren teamgenoot Chingthang Ngangbam (1112) een spannende pot. Abel dreigde een stuk te winnen, met ingewikkelde complicaties, en besloot tegelijk een remise-aanbod te doen, hetgeen werd aangenomen door Chinghtang. In de laatste ronde speelde Abel tegen Joshua Koers (1136) een goede partij, hij kwam een stuk voor te staan, maar helaas liet Abel zich foppen door een eeuwig schaak-trucje. Remise dus en een prima 2e plek in de hoogste groep. Chingthang wist het GP-toernooi op zijn naam te schrijven, doordat hij de laatste ronde wel wist te winnen. 

Nathan speelde in groep 8 een achtkamp. In tegenstelling tot bij HSB-GP's worden bij Rotterdamse GP's altijd ratingloze kinderen gemixed met kinderen die al wel een rating hebben, zodat ook de ratinglozen een rating kunnen krijgen. Het nadeel hiervan is dat die kinderen vaak wel wat minder lang en goed schaken. Dat verschil zag je ook duidelijk in groep 8. Naast Nathan waren er 2 andere kinderen met een (min of meer vergelijkbare) rating, en de rest waren beginners van de "thuisclub" IJsselmonde. Het niveauverschil was toch best groot. In ronde 3 en 4 had Nathan de moeilijkste tegenstanders, en hij was terecht trots op hoe hij ze heel mooi schaakmat had gezet: 1x met een paardpenning (zie foto) en de andere keer met 2 pionnen. Verder wist Nathan met enige sluwheid af en toe snel te winnen ("ken jij de herdersmat?" "huh, wat is dat?" , waarna Nathan genoeg wist en een herdersmat op het bord liet zien) en werd hij met 7 uit 7 de terechte winnaar van groep 8.


                   (minimaal 3 karakters)

Toernooien en externe wedstrijden