Nieuws

Algemene informatie

Lesindeling

Jaarkalender

Jeugd rating

Afmelden

Contact

Links
                   (minimaal 3 karakters)


Verslag tweede Grand Prix
14 oktober 2017

Op zondag 8 oktober is in Den Haag de tweede Grand Prix van het seizoen gespeeld, georganiseerd door SHTV. Er deden 12 schakers van Promotie mee.

De volgende spelers hebben een prijs gewonnen (tussen haakjes de groep):
1e prijs: Djezz (1), Brian (16)
2e prijs: Johan (IGP-2), Lucas (16)
3e prijs: Lisa (1)

Verder deden mee: Sina (1), Noah (1), Aryan (4), Ryan (13), Akbar (14), Tommy (18), Frederique (20)

Zie het verslag op de HSB-site.
Het A-team wint beide wedstrijden op de tweede speeldag van de Promotieklasse
01 oktober 2017

Op de laatste dag van september moest het JCC A team hun tweede en derde wedstrijd van het seizoen spelen in Spijkenisse. Het vertrek op zaterdagochtend was gelukkig wat later dan dat van het C en D team, maar nog steeds veel te vroeg voor de wat oudere spelers. Mensen lijken meer slaap nodig te hebben als ze ouder worden. 
Na de lange en stille autorit waarbij sommige nog even probeerde bij te slapen kwamen we aan in Spijkenisse. De indeling was voor beide rondes al bekend omdat er gespeeld wordt volgens een round-Robin systeem, ieder team speelt tegen ieder team. Wij zouden het de eerste ronde erg pittig gaan krijgen met Charlois Europoort en moesten de tweede ronde laten zien dat we niet alleen op papier maar ook in het echt sterker zijn dan Spijkenisse A1.
 
De eerste ronde begon voortvarend. Op bord 1 wist Max snel remise te spelen tegen zijn tegenstander na een saaie ruilvariant in de opening. Hierdoor kon hij als teamleider een goed oogje in het zeil houden. Dit bleek te werken voor Guy. Hij wist een leuk tactisch grapje te vinden en een pion te winnen. Daarna liet hij zien de technische bagage te hebben om een eindspel met zware stukken en een pion meer uit te tikken. Een voorsprong van 1,5-0,5 die druk zou leggen op de tegenstander, helaas was onderhand Yestin zwaar in de verdrukking komen te staan en leek Ebba planloos haar stukken te verplaatsen. Iets wat meestal geen goed idee is. De druk was echter zo groot voor de tegenstandster van Ebba dat een, door Ebba zo geliefd, paardvorkje de partij kon beslissen. Toen de matchpunten voor ons binnen waren bleek de tegenstander van Yestin geen zin meer te hebben en bood direct remise aan. Yestin, die nog steeds zwaar onder druk stond, nam dat gretig aan. Zo doende hebben we een 3-1 overwinning behaald tegen een op papier titelkandidaat.
 
Na een korte pauze voor Ebba en Yestin konden we beginnen aan de tweede ronde van de dag tegen Spijkenisse A1. Spijkenisse had vooralsnog alle wedstrijden dit seizoen gewonnen en kwam vol goede moed en strijdlust naar de partij. Daar kwam echter snel verandering in. Yestin wist zijn wit voordeel te behouden, de tegenstander verzwakte de pionnensturctuur voor zijn koning en de partij was voorbij binnen no-time door een simpele en snelle aanval van Yestin. Onderhand had Ebba een pion gewonnen en leek rustig stukken te kunnen ruilen om een gewonnen eindspel te spelen. Guy was plotseling ook klaar. De tegenstander pakte een vergiftigde pion, verloor daardoor een toren en Guy tikte het simpel uit. 2-0 voor. 2-0? Ja, want Ebba die wou eerst geen stukken ruilen en toen ze eindelijk toch wou ruilen vergat ze om de laatste paar torens te ruilen. En zoals elke schaker weet, een toreneindspel is altijd lastig! 
De 3-0 kwam dus ook op naam van Max. Op een geven moment leek de stelling dichtgeschoven (speel de partij zelf na), maar door een mooi pionoffer en tijdnood bij de tegenstandster wist hij een partij op een mooie tactische manier af te sluiten. Het toelaten van dubbelschaak is vaak geen goed idee zoals de leerlingen van stap 3 onderhand weten. Hier bleek het echter geen kwaad te kunnen en zelfs een stuk te winnen.
Onderhand was iedereen aan het kijken naar de partij van Ebba. Ebba kwam erachter hoe listig een toreneindspel eigenlijk kan zijn en heeft nog ruim 1,5 uur samen met haar tegenstander lopen strijden om het het punt. Uiteindelijk was ze in staat het volle punt te bemachtigen tot genoegen van het teamgenoten. Terug in Zoetermeer bleek de C en D teams eerder terug te zijn en hebben we de ‘normale’ avondmaaltijd, genaamd Mac, maar opgegeven om naar huis te gaan en te genieten van de punten. Toen pas kwamen we ook tot de conclusie tweede te staan in de ranglijst en de strijd om een promotie plek!
 
Op 11 november mogen we weer aan de slag en dan zullen we ons uiterste best doen om de eerste plek te veroveren, al zijn we daarbij afhankelijk van anderen.Het C-team verliest en wint een wedstrijd in de KNSB meesterklasse
01 oktober 2017Het C-team speelt zijn eerste wedstrijd tegen het als hoogste geplaatste team De Toren uit Arnhem. Willard moet als eerste het hoofd buigen, spoedig gevolgd door Ciro. Johan doet het iets beter en speelt remise. Bram blijft weer het langst doorspelen. Het eindspel met twee torens tegen toren en paard wordt gewonnen door Bram ondanks zijn tijdnood. Slechts een 1,5-2,5 nederlaag.

De tweede wedstrijd wordt tegen Hengelo gespeeld. Ciro krijgt een gratis punt omdat de tegenstander niet is komen opdagen. Bram maakt twee foutjes achter elkaar in de opening en staat vervolgens volkomen machteloos met zijn stukken te wachten tot zijn tegenstander de troepen gemobiliseerd heeft en de genadeslag toedient.  Johan heeft gering materiaal voordeel, maar moet wachten op enkele te geforceerde acties van zijn tegenstander om de winst binnen te halen. Willard komt in het middenspel een kwaliteit voor, maar merkt dat het paard van zijn tegenstander toch vervelende sprongen kan maken. Na afruil bleef er echter weinig weerstand over en Willard wint. 3-1 winst.

Zie de uitslagen en standen op Schaken.nl
Het D-team herstelt zich op de tweede speeldag in de KNSB meesterklasse
01 oktober 2017Het D-team treedt in de eerste wedtsrijd aan tegen de Pion. Jesse komt met voordeel uit de opening en wint al gauw een stuk met een koningsaanval. Daarna gaat het snel en kan hij het punt bijschrijven.Reinier zet zijn partij goed op, maar maakt in het middenspel een foutje met een verkeerd om uitgevoerde afruil. Gelukkig werd even later de regel ‘aanraken is zetten’ zijn tegenstander fataal bij een schaakje en won Renier een dame en de partij. Roman zag beren waar ze niet waren en overzag ze waar ze wel waren. Hij had kunnen winnen, maar verloor het resulterende eindspel van twee torens tegen dame. Sina mocht vandaag met zijn linkerhand noteren en het spijkerscript hebben we niet proberen te ontcijferen. Maar hij heeft wel gewonnen! 3-1 overwinning.

De tweede wedstrijd gaat tegen het team ESV uit Eindhoven. Sina verliest al snel van Tommy Grooten. Ook Jesse maakt een misrekening bij een afruil en verliest een toren en de partij. Roman speelt een siciliaan en weet deze remise te houden in het eindspel. Reinier speelt lang door, maar zijn achterstand in materiaal haalt hij niet meer in. 0,5-3,5 verlies.

De laatste wedstrijd speelt het team tegen Zuckertort uit Amsterdam. Reinier en Sina winnen, terwijl een half uurtje later Jesse en Roman verliezen. 2-2 gelijkspel.

Zie de uitslagen en standen op Schaken.nl
Tweede GP in Den Haag op zondag 8 oktober
24 september 2017

Op zondag 8 oktober is de tweede Grand Prix in de Hofstad Mavo, Alberdastraat 25, 2555 XP  Den Haag. Kosten 6 euro. Aanwezig zijn om 12:45 uur.

We raden alle jeugdschakers van Promotie aan mee te doen aan de Grand Prix toernooien. Het is leuk schaken en je maakt een grote kans om een prijs te winnen (50%). De ervaring leert dat deelname loont. Je wordt er een sterkere schaker van! De toernooitjes worden gehouden van 13:00-17:00 in de Haagse regio op maximale rijafstand van 45 minuten vanuit Zoetermeer. Er is altijd vervoer voor kinderen geregeld.

Opgeven kan tot uiterlijk vrijdag 6 oktober bij jeugdleider.svpromotie@gmail.com  of op het inschrijfformulier dat op vrijdag in de hal hangt of via het GP inschrijfformulier van de HSB.

Voor degene die meerijden: vertrek om 12:00 uur vanaf de Gondelkade, Je dient je hiervoor wel vooraf aan te melden. Chauffeur is Peter de Regt of Sahar (moeder Tommy)

Aangemeld zijn: Akbar, Ryan, Aryan, Frederique (meerijden met Sahar), Tommy, Lisa, Sina, Lucas (meerijden met Peter), Tim, Brian
Grand Prix 1 in Den Haag
17 september 2017


Vandaag is in Den Haag de eerste Grand Prix van het seizoen gespeeld. Er deden 12 schakers van Promotie mee.

De volgende spelers hebben een prijs gewonnen (tussen haakjes de groep):
1e prijs: niemand
2e prijs: Johan (A), Roman (4), Lisa (5), Niels Ho. (6), Lucas (17)
3e prijs: Brian (16)

Verder deden mee: Sina (B), Tim (2), Djezz (4), Aryan (5), Sam (8), Vhinnzee (9)

Zie het verslag op de HSB-site.

Bekijk de foto's van onze deelnemers.
De eerste Super-GP op zaterdag 23 september in Leiderdorp
15 september 2017

De Super-GP is er voor sterke en oudere jeugdschakers Spelers die de GrandPrix zijn ontgroeid maar ook niet steeds hele vakanties en weekenden gaan schaken. Omdat je met spelers wilt spelen van je eigen leeftijd en/of speelsterkte. Met wat meer bedenktijd maar wel op 1 dag. Na een paar proeftoernooien vorig jaar gaan we dit seizoen echt van start. Het worden ongeveer 10 toernooien, maar wellicht wel meer dan dat - het enthousiasme over de nieuwe cyclus is groot!

 
De Super-GP in het kort
* Voor spelers vanaf ongeveer 1200 (geen scherpe grens!) en dus ook oudere jeugdspelers
* Nieuwe landelijke cyclus, dus niet steeds dezelfde regionale tegenstanders
* Rustige speelomgeving, toernooicoach, langere bedenktijd, op 1 dag
* Geldprijzen in elk toernooi en voor de hele cyclus
* Binnenkort 4 toernooien achter elkaar!
 

Toernooiopzet en cyclusprijzen

Je speelt in vierkampen. De eerste prijs per groep is meestal E20 en de tweede prijs E12,50. Aan het eind van de cyclus zijn er extra prijzen. Er komen twee categorieen, op rating of op leeftijd, en in elk van die twee groepen zijn er drie prijzen: E100, E60 en E40. Voor de cyclusprijzen kom je in aanmerking als je meer dan de helft van de toernooien hebt gespeeld. Hoe het precies werkt zullen we binnenkort bekendmaken.

 
Doe mee aan de eerste Super-GP's!
Dan heb je de meeste kans op cyclusprijzen. Bovendien: Hoe meer spelers
er meedoen des te meer enthousiasme. En dan kunnen we de cyclus
steeds verder uitbouwen. Schrijf je dus in voor de GP van Leiderdorp en/of
VAS! Aankondigingen zijn bijgevoegd.
 
De volgende toernooien zijn al zeker:
- SHTV Den Haag, 8 oktober
- Almere, 15 oktober
- Caissa Amsterdam, 7 januari
- Apeldoorn, 2 maart                   (minimaal 3 karakters)

Toernooien en externe wedstrijden

zo 05 nov 2017
HSB Voorronde PK CD bij Promotie

za 11 nov 2017
KNSB JCC AC

zo 19 nov 2017
GP 3 Botwinnik

za 09 dec 2017
KNSB JCC ACD

zo 07 jan 2018
Super GP Caissa Amsterdam

za 13 jan 2018
Schoolschaken individueel

za 20 jan 2018
Schoolschaken teams

za 20 jan 2018
GP 4 Naaldwijk

zo 11 feb 2018
HSB PK C (1e dag) bij Promotie

zo 18 feb 2018
HSB PK C (2e dag) bij Promotie

za 24 feb 2018
GP 5 Pionnetjes Schiedam

vr 02 mrt 2018
Super GP Apeldoorn

zo 25 mrt 2018
GP 6 Haeghe Ooievaar

zo 29 apr 2018
GP 7 SG Rijswijk

zo 17 jun 2018
GP 8 DSC in Delft