Nieuws

Agenda

Algemene informatie

Contact

De Promoot

Eregalerij

Adverteren

Sponsoring 2022

Links

Privacy-statement
                   (minimaal 3 karakters)


30 maart 2023: PK Leidse Schaakbond 2023 bij Philidor

De Leidse Schaakclub Philidor organiseert het Persoonlijk Kampioenschap 2023 van De Leidse Schaakbond
Het toernooi wordt gespeeld op zeven maandagavonden: 15, en 22 mei, 5, 12, 19 en 26 juni en 3 juli in het Denksportcentrum Leiden, Robijnstraat 4.
Deelname staat open voor schakers die zijn ingeschreven bij de KNSB onder de Leidse Schaakbond of de Haagse Schaakbond.

Het maximum aantal deelnemers is 80, inschrijven is mogelijk tot en met uiterlijk vrijdag 12 mei via https://www.philidor.nl/pk/jaar2023/inschrijving/
Het inschrijfgeld bedraagt € 15,- , voor leden van LSC Philidor € 10,- en moet worden voldaan aan de zaal voorafgaand aan de eerste ronde.
Bij tenminste 50 deelnemers zal worden gespeeld in een A en een B groep (rating ≥ 1800 resp. ≤1900).

Het speeltempo is 75 minuten per persoon voor de hele partij met een increment van 30 seconden per zet.
Het wedstrijdreglement kunt u inzien via de website van LSC Philidor

Het gegarandeerde prijzengeld is resp. € 200,- €150,- en € 100,- voor de drie hoogst geëindigden van groep A en € 150,- € 100,- en € 50,- voor groep B (mits deze doorgang vindt). Afhankelijk van het aantal deelnemers kunnen extra prijzen worden uitgereikt.

De uitslagen worden voor verwerking van de rating doorgegeven aan de KNSB
Voor vragen kunt u contact opnemen met Jan van Amsterdam, 06-40937678
29 maart 2023: Promotie K1 en Promotie K2 op 1 april in 't Span

 

(Rens) Aankomende zaterdag 1 april spelen vanaf 13:00 uur zowel Promotie K1 als Promotie K2 hun externe wedstrijd voor het eerst gezamenlijk in 't Span. Kom als toeschouwer even langs om Promotie in actie te zien tegen sterspelers Loek van Wely, Erik van den Doel en Manuel Bosboom, maar vooral om onze spelers tegen hen aan te moedigen. Hoe weet ik niet precies...
29 maart 2023: Fischer random chess op vrijdag 7 april

Fischer random chess is een alternatieve vorm van het schaakspel en min of meer ontstaan uit het idee dat het traditionele schaakspel op enig moment zou uitsterven met de komst van engines. Niets lijkt tot op heden minder waar, maar dat maakt deze vorm van schaken niet minder interessant. Tot in de wereldtop wordt deze variant gespeeld, en het leidt ook daar tot een grote mate van eigen creativiteit en inzicht. Schaakopeningen zijn immers veel minder voorgeprogrammeerd maar nog steeds wel net zo belangrijk.

Hoe werkt het?
Via loting wordt de opstelling van de stukken op de onderste rijen bepaald. Die staan nog steeds achter de pionnen op de rij ervoor. De opstellingen van wit en zwart zijn wel identiek en rokeren blijft toegestaan.
Dat kan bijvoorbeeld de startstelling opleveren zoals op de afbeelding weergegeven. Veel succes!

Dus doe mee op vrijdag 7 april vanaf 19:45 uur. 

Op de normale schaakavond maandag 10 april is er GEEN schaken i.v.m. 2e paasdag.
26 maart 2023: Schaakles geven door Manuel Nepveu

Manuel in de wondere wereld van het Schaakles geven.
23 maart 2023: Winterpuzzel Promoot

Attentie puzzelaars!

Zoals vermeld in het item van 14 februari kan de oplossing van de Winterpuzzel 2023 (de uitgestelde Kerstpuzzel 2022, opgenomen in de Promoot van februari) worden ingestuurd t/m vrijdag 31 maart a.s. Op dit moment zijn er vijf oplossingen binnen, vier van Promotie-leden plus eentje van de echtgenote van Ben Ahlers (die elk jaar trouw meedoet, en - bij gebrek aan een computer - de oplossing per klassieke mail opstuurt)!

Nog een week te gaan. Puzzel ze!

De redactie
19 maart 2023: Ik wit tegen Ik zwart door Hans Meijer

Ik wit tegen Ik zwart. Over wat er gebeurt als je veel tegen jezelf schaakt, beschreven in een boek.
12 maart 2023: Kiezen. Nee, keuzestress. Nee, toch kiezen. Nee, keuzes

Het leven staat bol van keuzes, een actueel onderwerp in verkiezingstijd, en dan speelt Gerhard Eggink gelijktijdig ook nog eens een schaakwedstrijd. Kiezen. Nee, keuzestress. Nee, toch kiezen. Nee, keuzes.
12 maart 2023: Geslaagde terugkeer in 2e klasse KNSB

(Henk Noordhoek & het team)- Aan het begin van het seizoen was het nog spannend: zou Promotie 1 zich kunnen handhaven in de 2e klasse? Zeker ook omdat er in de 2e klasse drie teams degraderen. Maar twee ronden voor het einde van de competitie staat Promotie 1 op een 5e plek. Veilig voor degradatie, maar helaas ook geen kans op promotie. Maar we kunnen nu al stellen: Promotie 1 beleeft een geslaagde terugkeer in de 2e klasse KNSB!

Halverwege de wedstrijd tegen VAS 2 stonden we met 2 - 1 achter. Bernard, Eelco en Paul hadden weliswaar een fijne stelling, maar stonden zeker niet gewonnen. Henk en Rens stonden wat minder. Dat beloofde een spannende middag te worden!

 

Jan Willem op bord 4 met zwart analyseert de slotfase van zijn partij:

 

Tussenstand: ½ - ½.

Ben op bord 5 kwam goed uit de opening en kreeg met wit een geweldige loper op f6. Helaas miste Ben de afmaker Pf7!, gevolgd door een kwaliteitsoffer. In plaats daarvan offerde Ben meteen de kwaliteit. Dat zag er ook helemaal gewonnen uit, helaas had zijn tegenstander nog een verborgen verdediging. Resultaat: remise. Tussenstand: 1 - 1.

Joost op bord 7 speelde met zwart een Catalaan. Helaas vergiste Joost zich in de zetvolgorde waarna een wit paard zich op c4 kon nestelen. Vervolgens drongen de witte stukken de zwarte stelling binnen en was er geen houden meer aan. Tussenstand: 1 - 2.

Henk op bord 6 kreeg met zwart een Grünfeld op het bord. Om onder de witte druk uit te komen werd het witte centrum met 16. .. f5 aangetast. Dat zette de stelling op scherp! Maar beide spelers maakten geen fouten: remise. Tussenstand: 1½ - 2½.

Eelco op bord 2 speelde een solide partij. Eelco kwam met zwart aardig uit de opening. Zijn tegenstander wist hem geen moment in gevaar te brengen. Maar de tegenstander maakte wel foutjes zodat Eelco de partij naar zich toe kon trekken. Zie de analyse van Eelco: Pim Ghijsen-Eelco Kuipers (via Lichess).
En als bonus ook de analyse van zijn bekerwedstrijd tegen DSC: Eelco Kuipers-Joost Michielsen (via Lichess).
Tussenstand: 2½ - 2½.

Rens op bord 7 stond even wat minder. Met een inventieve verdediging wist Rens de stelling weer gelijk te trekken. Tussenstand: 3 - 3. Zie hier de partij van Rens met wit.

Bernard op bord 1:
Na een gelijke opening kreeg ik voor een pion een aardige stelling. Bij goed spel had Joris het evenwicht kunnen bewaren. In wederzijdse tijdnood bleef ik het koelst en kwam ik via de achterste rij binnen met een ondekbare matdreiging: 1-0. 

Tussenstand 3-4

Paul aan bord 3 speelde als laatste en wist een lastig toreneindspel te keepen. De analyse van Paul:

 


En dat brengt de eindstand op 3½ - 4½ voor Promotie.

 

 

VAS 2

Rating

 

Promotie 1

Rating

Ronde 7

 

Vuure van, J.J. (Joris)

2121

 

Bannink, B. (Bernard)

2177

0 - 1

 

Ghijsen, P. (Pim)

2039

 

Kuipers, E.F. (Eelco)

2323

0 - 1

 

Sinke, H. (Han)

2097

 

Werve van der, P. (Paul)

2047

½ - ½

 

Bogaard, M. (Milo)

2039

 

Duijzer, J.W. (Jan Willem)

2124

½ - ½

 

Goudriaan, R. (Rafael)

1949

 

Ahlers, B.L.J. (Ben)

2041

½ - ½

 

Kleeman, D. (David)

2037

 

Noordhoek, H. (Henk)

2005

½ - ½

 

Emans, J.J. (Job)

2014

 

Minnema, R. (Rens)

1882

½ - ½

 

Cornelisse, T. (Ticho)

2028

 

Mostert, M.J. (Joost)

1903

1 - 0

 

Gemiddelde Rating:

2041

 

Gemiddelde Rating:

2063

3½-4½
11 maart 2023: Promotie K2 maatje te klein voor DD 2

Promotie K2 heeft de externe wedstrijd tegen een sterk DD2 verloren. Johan Heskes wist nog wel een vol punt binnen te halen, maar uiteindelijk werd het toch 5½-2½. Promotie staat nog wel comfortabel in de middenmoot van klasse 4F.
11 maart 2023: Promotie K1 wint tegen VAS 2

(Rens)- Promotie K1 heeft de KNSB-wedstrijd uit tegen VAS 2 na een zwaar gevecht gewonnen met 3½-4½. De overwinning werd extra gevierd omdat Promotie zich hiermee definitief veilig speelde in de tweede klasse. De stand.
Morgen mag u hier een verslag verwachten.
08 maart 2023: Rapid toernooi bij Haeghe Ooievaar op zaterdag 25 maart

(Rens)- Op zaterdag 25 maart organiseert Haeghe Ooievaar in Den Haag een 7-rondig rapid toernooi. Zin in? Bekijk hier alle toernooi-informatie.
08 maart 2023: Promotie Jeugd organiseert 10 maart Groene Hart Cup

(Rens)- Aanstaande vrijdagavond 10 maart van 19:00 tot 20:30 organiseert Promotie Jeugd de 6e ronde van de Groene Hart Cup in 't Span. 48 kinderen uit de regio strijden in teamverband om de Cup. Promotie Jeugd doet ook mee met een viertal. Senioren van Promotie zijn natuurlijk welkom om de prestaties van onze jeugd te bekijken.
08 maart 2023: KNSB beker: Promotie verliest strijd van DSC

Afgelopen maandag kreeg Promotie in de strijd om de KNSB beker het team van DSC op bezoek. De strijd ging voor Promotie helaas verloren waardoor het avontuur hier voor dit seizoen eindigt. Alle partijfragmenten met bijbehorende foto's vind je op Schaaksite. Alles mooi verslagen door Harry Gielen, professioneel fotograaf (en verslaggever) van de KNSB. 
07 maart 2023: Promotie H1 Kampioen!

(Bert Ouwens)- Het kon eigenlijk al niet meer mis maar afgelopen maandagavond won H1 zijn laatste wedstrijd en werd daarmee kampioen door al zijn wedstrijden te winnen.

Het ging dit keer niet zo makkelijk. Er werden door een aantal spelers grove fouten gemaakt, maar ondanks dat werd gewonnen met 4,5-3,5.

De eerste uitslag was een verlies van Bert Ouwens. Hij blunderde in een vrijwel gewonnen stelling. Het was meteen verloren. Daarna won Johan Heskes vrij gemakkelijk in een koningsaanval. Zijn tegenstander raakte in paniek en zette en dame in de penning.

Ook Sipke wist vrij snel te winnen. De toren van zijn tegenstander ging op avontuur en kon vervolgens nergens meer heen.

Joost leek slecht te staan, maar wist met een handige combinatie een stuk te winnen. Echter een paar zetten later gaf hij dit stuk door een familieschaak toe te laten weer weg. Er werd vervolgen tot remise besloten.

De volgende waren Han Baas en Jan Willem, zij maakten beiden remise. Beiden waren van mening dat ze iets slechter stonden en waren daarom tevreden met hun resultaat..Stand 3,5-2,5. Daarmee waren we feitelijk kampioen, want we mochten verliezen met 3,5 punt.

Ben Ahlers speelde aan bord 1 een uitstekende manoeuvreerpartij en kwam beter te staan, waarna hij het netjes uitmaakte.

Tot slot Maurice, die goed speelde en profiteerde van de onveilige positie van de koning van zijn tegenstander. Het leverde hem een stuk op, dat hij helaas een paar zetten later weg blunderde. Maurice kon het toen ontstane eindspel net niet meer houden en moest opgeven.

Maar we zijn kampioen, volgend jaar weer Promotieklasse van de HSB.
05 maart 2023: OGD Rapid Schaaktoernooi

(Rens)- Op zaterdag 18 maart vindt de 23e editie van het OGD Rapidschaaktoernooi plaats. Zeven ronden rapid (15+'5) in 3 verschillende ratinggroepen. Het toernooi wordt afgesloten met een avondmaaltijd. Alle toernooi-informatie vind je hier. En dit is het inschrijfformulier. De kosten zijn € 15,-
                   (minimaal 3 karakters)

Toernooien en externe wedstrijden

za 01 apr 2023 13:00 - 18:00
Promotie K1 - Europarcs 1
Promotie K2 - Sliedrecht 2


ma 03 apr 2023
[28] periode 3 - ronde 5

vr 07 apr 2023 19:45 - 23:00
Fischer Random Chess

ma 10 apr 2023
Geen schaken

ma 17 apr 2023
[29] periode 3 - ronde 6

za 22 apr 2023 13:00 - 18:00
Kennemer Combinatie 2- Promotie K1
Shah Mata 1 - Promotie K2


ma 24 apr 2023
[30] periode 3 - ronde 7

ma 24 apr 2023 19:00 - 23:00
Simultaan Grootmeester

ma 01 mei 2023
[31] periode 3 - ronde 8

ma 08 mei 2023
[32] periode 3 - ronde 9

ma 15 mei 2023
[33] periode 3 - ronde 10

ma 22 mei 2023
[34] periode 3 - ronde 11

ma 29 mei 2023
Geen schaken

wo 31 mei 2023
Snelschaken

ma 05 jun 2023
[35] periode 3 - ronde 12

ma 12 jun 2023
Rapiddriedaagse ronde 1 t/m 3

ma 19 jun 2023
Rapiddriedaagse ronde 4 t/m 6

ma 26 jun 2023
Rapiddriedaagse ronde 7 t/m 9

ma 03 jul 2023
Zomercompetitie ronde 1 en 2

ma 10 jul 2023
Zomercompetitie ronde 3 en 4

ma 17 jul 2023
Zomercompetitie ronde 5 en 6

ma 24 jul 2023
Zomercompetitie ronde 7 en 8

ma 31 jul 2023
Zomercompetitie ronde 9 en 10

ma 07 aug 2023
Zomercompetitie ronde 11 en 12

ma 14 aug 2023
Zomercompetitie ronde 13 en 14

ma 21 aug 2023
Zomercompetitie ronde 15 en 16

ma 28 aug 2023
Zomercompetitie ronde 17 en 18

ma 04 sep 2023
Seizoensopening 2023-2024