Nieuws

Protocol Covid-19

Agenda

Algemene informatie

Route

Contact

De Promoot

Eregalerij

Sponsoring 2021: 15,41

Links

Privacy-statement
                   (minimaal 3 karakters)


01 december 2021: Prins Maurits tegen Pieter Hijma

Binnen schaken is tegenwoordig wat link. Buiten kan het ook namelijk in IJzendijke tegen Prins Maurits.

Je moet wel achter de zwarte stukken plaatsnemen natuurlijk (red.)

 

 

 

NB (RdV): L'histoire se répète! In de Promoot van november 2012 stond deze foto, met als bijschrift: 

Op weg naar een weekendje België heb ik op aanraden van mede-redacteur Henk Alberts IJzendijke aangedaan, om daar een partijtje te spelen tegen Prins Maurits. In deze stelling sta ik vrij slecht, maar dat komt natuurlijk omdat Prins Maurits hier al een jaar of 8 over heeft kunnen nadenken...
01 december 2021: FIDE World Chess Championship

Vandaag ronde 5 van het FIDE World Chess Championship tussen wereldkampioen Magnus Carlsen en zijn uitdager Ian Nepomniachtchi. Een match over 14 partijen zal bepalen wie zich tot de nieuwe wereldkampioen mag laten kronen.
Partij 5 LIVE 1 december vanaf 13:30 (via Youtube).

Wil je een verslag van de partijen teruglezen, inclusief uitgebreide analyses, dan voorziet Schaaksite.nl hierin. De links:

Verslag ronde 4
Verslag ronde 3
Verslag ronde 2
Verslag ronde 1
30 november 2021: Alphen uit altijd lastig (deel 2)

Hierbij het vervolg van het verslag (gepubliceerd op 27 november) van de externe wedstrijd van Promotie K1. 

Verslag Maarten van Zetten

In een gesloten stelling volgde al snel een remiseaanbod. Maar het ruimtelijk overwicht dat ik op de damevleugel had, schatte ik als kansrijk in. Helaas sloot ik de stelling, daar waar de dynamische voortzetting een stuk spannender was geworden. Hierna kon Jansen even aanvallen, maar na hergroepering volgde er dameruil en kon ik 1 vleugel sluiten. Het spel verplaatste zich naar de damevleugel, waar ik voor mijn gevoel serieuze kansen kon krijgen. Iets te gehaast ruilen haalde wat spanning eruit, maar ik was bang voor tegenspel. Hierna volgende een lange fase waarin er niet veel gebeurde. Met een kwaliteitsoffer had ik een winstpoging kunnen doen, maar ik schatte het witte tegenspel als gevaarlijk in, waardoor ik hier niet voor ging. Even eerder kon het ook, maar dat had ik gemist toen. Uiteindelijk wat ruilen en remise, wat een degelijk resultaat is. Aardige tegenstander, interessante partij maar meer kon ik er niet van maken. 

Verslag Henk Noordhoek: Wit speelt en móet winnen.
Na een partij met wisselende kansen zijn in onderstaande stelling al 19 zetten gespeeld zonder dat wit enige voortgang heeft geboekt. De zwarte toren staat ideaal op a3, de witte toren moet pion a2 van opzij blijven dekken.
ASC staat 4-3 achter, wit móet winnen voor het behalen van een matchpunt voor ASC. Aan remise heeft wit niets. Mijn tegenstander, met nog maar weinig bedenktijd, besloot op alles of niets te spelen om toch maar kans te houden op een matchpunt.

 


Ik heb het punt dankbaar geïncasseerd. 5-3.
29 november 2021: Interne competitie

(MW) Met de huidige covid maatregelen is het helaas niet mogelijk om de clubavond op dinsdagavond doorgang te laten vinden. De interne competitie zal daarom in ieder geval de komende 3 weken stil liggen. Indien er ruimte komt om de competitie weer te hervatten, volgt hierover communicatie. Tot die tijd kunnen we ons gelukkig online vermaken. Zie hiervoor de berichten van Rens.
28 november 2021: Robby in de US Masters

(RdV) - Robby is geeindigd met 5½ uit 9.  NU MET ANALYSE VAN DE LAATSTE RONDE. Zie het item van 25 november.

(Rens) - Bij dit item vind je ook een verslag van ronde 7 met als titel: Ik geloof mijn ogen niet.

Robby stuurde daarover zelf de volgende grappige reactie:
"Ik kon mijn ogen inderdaad niet geloven toen ik gister terug was in mn hotelkamer en de engine evaluatie zag. Mijn tegenstander speelde alles a tempo dus ik dacht dat we nog in voorbereiding zaten. Toen ik zetherhaling zag ging ik er vanuit dat ik ervoor moest gaan. Na de partij vertelde mijn tegenstander ook nog dat dit zijn prep was, alleen bleek dat hij i.pv. Lc6 wel h5 had moeten spelen ;p"

Robby wint Blitz event US Masters 2021
Op dezelfde avond speelde Robby ook het blitz event. En als je de uitslag ziet, snap je dat hij weinig kopzorgen had van de gemiste kans in ronde 7. Hij won namelijk dit event en eindigde voor andere echte blitzfanaten als Daniel Naroditsky. Inmiddels kan hij zichzelf een echte blitzspecialist noemen, met ook het Blitz toernooi in St. Petersburg eind 2018 nog vers in het geheugen.

Hieronder de top 10 uitslag. Bekijk hier de hele blitz uitslag.


28 november 2021: Online Teambattle & Klassiek zijn terug

(Rens) - Vanaf heden starten we de online activiteiten weer op. Promotie heeft zich aangemeld voor de Teambattle Bundesliga blitz. Iedere zondag en donderdag kan iedere Promotiespeler hieraan deelnemen op dezelfde manier als tijdens de vorige online "golf". Je vindt deze activiteit in de kalender op de site.
Weet je niet (meer) hoe dit werkt, stuur me dan een mail of app.

Update 28/11 om 19:00: De indeling voor de Bundesliga Teambattle was al gemaakt, Promotie kan vandaag dan ook nog NIET deelnemen, het zal dan vanaf donderdag 2 december worden vermoed ik.

Update 28/11: Op dinsdagen vanaf 20:00 is er de mogelijkheid online een klassieke partij te spelen. Meld je hiervoor wekelijks, maandag voor 20:00 uur, per mail bij mij aan. Deelnemers 30 november.
27 november 2021: K1 wint, K2 verliest

 

KNSB-uitslagen:

[3E] ASC 1                            - Promotie 1:    3 - 5

[4F] Amsterdam Berserkers 1 - Promotie 2: 7½ - ½

Promotie K1 staat aan kop: Stand
Promotie K2 staat in de middenmoot: Stand

Een verslag van Promotie K1:
Alphen uit altijd lastig

(Bernard & Henk) Met twee invallers en goede moed gingen we de strijd met Alphen aan.

Paul mocht tegen de sterke Dinard van der Laan. Wel Koninggambiet wat te verwachten was. Paul speelde na 1e4 e5 2 f4 exf4 3Pf3 d5 4 exd5 pf6 5 Lc4 Pxd5 6 0-0 Le6 7 Lb3 c5 een zet van Bill Wall. Na het antwoord van Dinard 8 d4 de meest gespeelde zet vergiste Paul zich met c4? Wel goed is dit na 8 Pc3 . Paul had cxd4 moeten spelen met gelijk spel. Hierna kwam wit duidelijk in het voordeel en won. Gelukkig was er een hoofdrol voor de invallers Nico en Maurice. Nico won een pion met een combinatie raakte die even later weer kwijt maar bleef gelukkig wel goed staan en won. Maurice had een spannende partij waar hij ietsje beter stond maar met de complicaties in tijdnood hield hij het hoofd koel en won. Daarna de eerste tegenvaller. Jan Willem stond de hele partij overwegend maar zijn tegenstander Clement van der Laar verdedigde taai(Daar heb ik(Bernard) ervaring mee J). Het leek op remise af te stevenen toen Jan Willem een promotie combinatie dacht te zien maar helaas er zat een lek in waardoor hij verloor. Aan zijn prachtige zegereeks van 9 uit 9 komt hiermee een einde (red.) Hieronder een deel van het middenspel waarin Jan Willem niet de juist koers kiest, Tad1 of Tfd1 hadden namelijk wel tot een mooie plus voor wit geleid.

 

Bernard moest tegen Paul de Vries die tot nu toe 3 uit 3 had. Hij kwam een half uur te laat omdat hij uit Bremen moest komen. Na een slordige opening kreeg Bernard een aardig stelling en voordeel. Toen maakte Bernard een fout door mijn pion van achter in plaats van op zij te verdedigen en het stond weer gelijk. Toen maakte Bernard nog een fout en verloor een kwaliteit. Gelukkig maakte Paul de Vries op zet 40 ook een fout door te snel af te wikkelen en zo ontstond een eindspel over van 3 pionnen en toren op 1 tegen 4 pionnen en een toren op de koningsvleugel. Mijn tegenstander wou remise aanbieden maar toen gebeurde iets merkwaardigs. De teamleider van ASC stelde aan Henk voor de overige 4 partijen remise te maken. Nu was het zo dat Maarten, Bernard en Henk inderdaad remise stonden maar Rachid stond duidelijk beter. Gelukkig was Henk zo verstandig dit te weigeren. Bernard speelde inderdaad remise. Rachid won verrassend eenvoudig (hieronder een toegift van hem op zijn partij). Maarten speelde ook  gelijk. De tegenstander van Henk had al een paar keer zetten herhaald maar moest winnen. In een uiterste poging pleegde hij Harakiri en Henk incasseerde het punt dankbaar.

Toegift van Rachid Schrik
Ik had een leuke partij, zie stelling na 19…b5.

 

Wit heeft flink wat ruimteoverwicht en kansen in het centrum en op de koningsvleugel. Ik kon hier echter een mooie anti-Benoni zet spelen: 20. b4! Nu is de damevleugel óók in witte handen :-)

Zwart ruilde wat stukken om de druk te verlichten, en ik kwam binnen met Ta1-a7 en andere toren naar a5 met uiteindelijk winst van de kwetsbare pionnen op b5, c4 en d6. Het werd nog best spannend maar resultaat was nooit echt in gevaar, 1-0

De uitslagen


27 november 2021: Zetdwang en zelfpromotie door Hans Meijer

De nieuwste column van Hans over Zetdwang en zelfpromotie.
25 november 2021: Robby in de US Masters

(RdV) - GM Robby Kevlishvili speelt van 24 t/m 28 november  in de US Masters 2021, in Charlotte (North Carolina). Met zijn rating van 2494 heeft Robby plaatsingsnummer #19 (van de 151).

Ratings: 5x 2600+, 10x 2500+, 22x 2400+, 21x 2300+, 18x 2200+, 26x 2100+, 20x 2000+, 13x 1900+, 11x 1800+, 4x 1700+, 1x 1500+.

Titelhouders: 20x GM, 31x IM, 19x FM, 4x WGM, 2x WIM, 2x WFM.

Nationaliteiten: 114x USA, 5x Ind, 4x Can, 3x Geo, 3x Dui, 2x Aze, 2x Gri, 2x Ned, 1x Arm, 1x Bul, 1x Cos, 1x Cub, 1x Den, 1x Eng, 1x Est, 1x Fra, 1x Iran, 1x Isr, 1x Nam, 1x Nig, 1x Per, 1x Spa, 1x Tsj, 1x Tur.

Speeltempo: 100 min + 30 sec/zet.

Ronde 1: Naman Kumar (2134) - Robby: Nooit in gevaar

(Rens) - In de eerste ronden van een Zwitsers toernooi werken de grootmeesters ogenschijnlijk hun formaliteiten af. Twee, drie keer winnen en dan eens kijken wat te doen tegen gelijk kaliber. Zo ook Robby, hij mag tegen een jonge Amerikaan met 2134. En het wordt alles behalve een peulenschilletje. Robby komt met zwart met de Najdorf, zoals we van hem gewend zijn. 

 

Ronde 2: Robby - Maili-Jade Ouellet (2247): Wat als zwart echt helemaal niets wil?

Dan speelt zwart, in dit geval een Canadese WGM, het Scandinavisch. En dan rokeert ze als overtreffende trap van oerdegelijkheid ook nog kort, gaap. Wanneer zwart lang gaat ontstaat er tenminste spektakel. Niets van dat alles, alles voor remise. En ze heeft meer dan gelijk, laat de GM met wit er maar doorheen komen.. en dat valt niet mee. Toch heeft Robby hier een remedie voor, u ziet hier welke.

 Ronde 3: Mia Narva (2334) - Robby: Spaans van de andere kant!
Speel je met zwart tegen Robby het Spaans (1. e4, e5) dan kun je haast alvast een nul onderaan je notatiebiljet zetten. Twee derde van zijn witpartijen brengt hij daarin naar een overwinning. Vandaag wil hij het eens van de andere kant bekijken, en toch wel verrassend speelt hij dus zelf op 1.e4  met zwart 1….e5. Waarom? Misschien omdat de WGM uit Estland nogal eens de Canal Attack met Lb5+ speelt op zijn geliefde Siciliaan, of de (uitgestelde) Alapin. Het geeft ons in ieder geval een interessante partij. Een sterk optreden van Robby:


Ronde 4 t/m 6: Geen analyse

Ronde 7: Robby - Nicolas Checa (2545): Ik geloof mijn ogen niet
Na een lange theoretische variant in het Frans, ontstaat na 20 zetten de volgende stelling op het bord. De witte dame heeft weinig ruimte en lijkt niet anders te kunnen dan ingaan op zetherhaling. En zo gebeurt, de spelers besluiten tot remise. Prima zo lijkt het, totdat je thuiskomt en de partij nog even door de computer haalt wat blijkt dan? Dat wit totaal gewonnen staat en waarom zie je hier:
 


Ronde 8: Een snelle remise

Ronde 9: Robby - Aram Hakobyan (2607): Geen plan
Tegen Aram Hakobyan, Robby komt hem zoals ik eerder schreef al sinds de jeugd tegen, zoek maar eens op onze site op zijn naam. Vandaag besluit Robby in het Spaans de loper op c6 te ruilen voor het paard. Wat de Armeen daarna laat zien is een prachtig stukje openingskennis, waardoor wit al snel met verrassend grote problemen zit. Wit kan in getoonde stelling geen plan ontwikkelen, terwijl zwarts plan overduidelijk is.

 

US Masters 2021 (aantal deelnemers: 151)

GM Robby Kevlishvili (Elo: 2494, pl.nr: #19

ronde

datum

aanvang 

Robby

tegenstander

Robby

lokaal

NL

bord

kleur

speler

pl.nr

titel

nat.

Elo

score

totaal

%

pos.

TPR

1

wo 24/11

18:30do 00:3019zNaman Kumar#94-USA2134111001-61-

2

do 25/11

11:0017:0016wMaili-Jade Ouellet#68WGMCan2247121001-25-

3

17:0023:0010zMai Narva#53WGMEst2334131001-6
3038

4

vr 26/11

11:0017:003wAlexander Fishbein#28GMUSA24310375,010-322480

5

17:0023:0012zEdward Song#45IMUSA2362½70,014-372451

6

za 27/11

11:0017:0016wShelev Oberoi#89-USA2146175,06-172469

7

17:0023:006wNicolas Checa#9GMUSA2545½
571,46-262472

8

zo 28/11
11:0017:007

z

Nikolas Theodorou #6IM Gri 2576 ½  5½ 68,89-252488
917:0023:006wAram Hakobyan#4GMArm2607061,1162488 ?


Toernooi-info: 

Live games: 

Uitslagen en standen: 
 


  US Masters 2021 
en  Charlotte Chess Center

  US Masters Live

  resultaten
 
24 november 2021: HSB-beker: Promotie wint in de verlenging

(RdV) - In de 1e ronde van de HSB-beker heeft het Promotie-team gewonnen van Haeghe Ooievaar. De reguliere partijen eindigden in 2-2, waarna het snelschaken met 3-1 werd gewonnen. Later meer?
21 november 2021: Uitje door Gerhard Eggink

Verbeeldingskracht, een krachtig punt in de columns van Gerhard. Bij het lezen van zijn aan het schaken gerelateerde fantasie denk je steeds: hoe leuk zou het zijn als dit realiteit is. Zo ook in de column Uitje.
17 november 2021: Toen ik wegging stonden jullie met 3-1 achter?

(Rens) - Oké Rob wil een verslag, ja als een kersvers erelid daarom vraagt kun je niet weigeren. Het Bierteam is nooit bezig de verrichtingen vast te leggen in de annalen, er wordt niet teruggekeken. Er is dus ook geen leercurve. We spoelen overwinningen weg met bier en verdrinken ons verdriet er mee. Nooit werpt iemand zich op om een stukje te schrijven, en niemand binnen het team vindt het belangrijk.

Rob wel, en hij geeft de titel mee: Toen ik wegging stonden jullie toch 3-1 achter? Een goede constatering met een simpel antwoord: Onze verliespartijen vielen als eerst. Maar er is meer, op papier was DSC 2 een geduchte tegenstander waarvan mag worden verwacht dat ze ons op een goede dag de oren wassen. Op papier gemiddeld 120 puntjes meer dan wij. Maar ik heb echt al jaren in mijn hoofd dat wij eigenlijk beter zijn dan onze rating vertelt, en vandaag de bevestiging hiervan.

Nou Rob, ondanks de zeer beperkte bewegingsvrijheid die een teamleider in deze coronadagen heeft, zal ik proberen toch een juiste weergave van de strijd te geven. Eerst de drie nullen waar jij het over had. Onze onderste 3 borden verkeerden vandaag niet in de vorm van hun leven, en dat helpt niet tegen spelers die evengoed op bord 1 hadden kunnen zitten. Dirk zat in een zeer gesloten stelling met 2 torens en 1 licht stuk tegen zijn eigen troepen aan te koekeloeren, en van torens is bekend dat zij open lijnen prefereren. Zijn tegenstander, vader van een talent uit onze jeugd, beschikte over een veel flexibeler brigade en danste met 2 paarden en een loper door de gesloten stelling heen, deze dichthouden was voor Dirk de opgave maar dat bleek onmogelijk.

Aan bord zeven onze invaller Rudi, je kunt hem nauwelijks invaller noemen, hij heeft dezelfde bevlogenheid en ambitie voor het Bierteam als de harde kern. Na een uur ofzo kwam ik even kijken en wat bleek, Rudi’s zwarte koning was bezig een veilig bestaan op te bouwen op de zesde rij, en dat valt vaak niet mee. Nog wel omringd door eigen bemanning, was er op a8 zo te zien een toren verloren gegaan teneinde het vege lijf te redden. Het had voor mij wat weg van Stratego, waarbij je ook kunt kiezen de vlag met daar omheen veel bommen te plaatsen halverwege het bord. Het zag er niet goed uit, en Wybe die ik ook ken van LSG leek van meerdere kanten plaagstootjes uit te kunnen delen. Waar en hoe het is mis gegaan, geen idee, maar de koning van zwart hees vrij snel de witte vlag.

Hans met wit rekende alles uit en sloeg met de dame op d4, Dxd4??. Of zat daar toch een gaatje in die berekening? Zwart antwoordde met c5, au. De dame moest nu weg en dan vervolgt zwart met tempo met c4, en dat is lastig als je de loper naar b3 hebt gespeeld. De klassieke loperopsluiting met pionnen op a6-b5 en c4. Er kwamen wel 2 pionnen voor terug. Kon hij nog tegenstribbelen niet echt. Zwart ruilde alles netjes af en won.

En zo noteerde Dingeman onze derde nul met groene stift op het whiteboard, terwijl alles op rood stond, voor ons dan.

Of we echt 3-0 achterstonden is onduidelijk, Maarten vond zijn overwinning niet belangrijk genoeg om die door te geven aan de leiding. En dat terwijl het toch een verdienstelijke pot was. Zijn tegenstander leek met wit wat vroeg Pd5 te spelen en na ruilen beschikte Maarten over de ideale gefianchetteerde loper, die in combinatie met zijn dame op a4 de eerste schade aanrichtte op de damevleugel. Wits paard moest in z’n achteruit om de damevleugel te dekken, dat bleek niet te doen. En zo kon zwart in de pac-man modus, met de dame. Hap op a2, hap op b3, hap op c4, 3 pionnen weg. Wit beschikte met zijn dame, die actief stond, niet over voldoende firepower om het de zwarte koning aan de andere kant lastig te maken. 3-1.

Zelf kreeg ik van wit zelden zoveel ruimte mijn stelling op te zetten. “Dit was een van de slechtste openingen die ik ooit heb gespeeld”, gaf mijn tegenstander achteraf aan, en ik kon dit begrijpen. Zwart alles ontwikkeld en wit nog lang niet, dit moest al tegen gewonnen aanzitten. Gevoelsmatig moest ik snel doordrukken om hiervan te profiteren. Alleen dat ging niet naar mijn zin, ik had het idee toch te passief te hebben gespeeld in het middenspel. En laten we voorop stellen mijn tegenstander is een goede speler die per zet toch terugkrabbelde. Net toen ik dacht, ik sta vast nog steeds beter maar dit kan nog een heel gevecht worden, offerde hij een toren voor een loper, waarna hij een sterk loperpaar overhield. Ook dit kon niet voldoende zijn leek me, alleen een concreet plan ontbrak. Het ging me even tijd kosten om wits activiteit eruit te halen en de kwaliteit echt te verzilveren. Opnieuw een kleine inschattingsfout, de activiteit bleef en ging verder naar wit. Er moesten lijnen open, waardoor mijn toren meer scope kreeg, en dat lukte. Een uitval van mijn dame gevolgd door een pijnlijke torenzet hielpen me op weg naar een overwinning. 3-2.

Erwins partij kon ik niet beoordelen, hij met een paar gevaarlijk centrumpionnen zo leek het tegen andere voordelen voor zijn tegenstander. Te moeilijk. Toen de rookwolken optrokken bleek Erwin een mat te hebben. Fantastisch gedaan 3-3.

Voor het eerst dacht ik, het zal toch niet zo zijn dat we hier kunnen winnen. Nee dat werd lastig.
Stephan met wit stond wel moeilijk. Eigenlijk al een hele tijd zo leek het, maar Stephan is taaier dan een taaipop met sinterklaas dus wie weet houdt hij dit. Zwart had hem al lange tijd het rokeren onmogelijk gemaakt en probeerde dit uit te breiden naar erger. De uitkomst na zijn oogst werd uiteindelijk twee pluspionnen en een loper tegen Stephans paard, slik dit ging niet goed voor ons. Alleen in tijdnood liet zwart zich de ene pion zomaar ontfutselen. “ik zit dit weg te geven he” verzuchtte zijn tegenstander, ja dat klopte want kort daarna viel ook de andere pion. Remise. 3½-3½

Sebastiaan wint altijd in blessuretijd, wat hij zelf beoordeelde als een gelijke stelling wist hij langzaam om te buigen in iets wat voor zijn tegenstander heel vervelend werd, geholpen door diens tijdnood. Sebastiaans witte loper op c3 was ook wel errug goed met continue druk op g7 en waarschijnlijk beter dan het zwarte paard. Eerst nam hij met succes wat centrumpionnen onder vuur, waarna hij met veel schaakjes van zijn 2 torens in combinatie met zijn witte turboloper het leven van de zwarte koning terroriseerde en onmogelijk maakte. Een overwinning voor het Bierteam 4½-3½.

Proost Rob!
17 november 2021: Promotie H2 wint van DSC 2

(Rens) - Of beter gezegd, het Bierteam, weet toch wel verrassend met 4½ - 3½ van het sterke DSC 2 te winnen.
10 november 2021: HSB: winst voor Promotie H1 en H3 in eerste wedstrijd

 

(RdV) - Promotie H1 en Promotie H3 zijn het seizoen beide begonnen met een overwinning.

Dinsdag won Promotie H3, uitkomend in HSB-klasse 3A, de eerste wedstrijd van het seizoen: de uitwedstrijd tegen Voorburg 1 werd gewonnen met 4½ - 3½.

En woensdag won Promotie H1 in HSB-klasse 1B de uitwedstrijd tegen Haeghe Ooievaar 1 met 5½ - 2½.

Promotie H2 is volgende week dinsdag aan de beurt (thuis tegen DSC 2).
07 november 2021: KNSB Ronde 3: Promotie 1 - De Amstel 1: 6-2

Met deze solide overwinning blijft Promotie 1 koploper in klasse 3E. Door een nederlaag van een concurrent staan we nu zelfs twee punten los! Een verslag, met veel bijdrages van de spelers zelf.

Rick Könst - Rachid Schrik  0-1

Net als de vorige ronde had ik als voorbereiding vooral een intern potje gespeeld voor wat wedstrijdritme, maar veel ritme deed ik niet op in de 13 zetten die ik het tegen Joost Mostert volhield. Zaterdag ging het op bord 1 met zwart gelukkig beter, ik wist na een originele manier van terugslaan (fxg6 ipv hxg6) een ongebalanceerde stelling te bereiken waar wel een aanval overleefd moest worden.

 

 

Bernard Bannink - Patrick van Lommel 1-0

Ik kreeg een leuk initiatief na de opening wat een pion opleverde. Hoewel mijn tegenstander soms dicht bij gelijk spel kwam bleef ik toch duidelijk beter staan en nadat ik middels wat handige damezetten mijn koningsvleugelponnen naar voren kon zetten was het gebeurd.

 

Willem Hensbergen - Maarten van Zetten 0-1

Na het einde van mijn partij zag ik (Henk) Maarten achter een beroerde stelling zitten. Een kleine kwaliteit én een pion minder. Bernard had er nog wel vertrouwen in: "Misschien weet Maarten er nog wel remise uit te slepen". Maar Maarten wist het de tegenstander knap lastig te maken. De tegenstander raakte daardoor in tijdnood en stapelde fout op fout. Met toch een onverwacht vol punt voor Maarten!

 

Paul van der Werve - Marcel Mol 1-0

Vanuit de doorschuifvariant van het Frans lukte het me, nadat zwart zijn stelling met g7-g6 had verzwakt, een aanval op de zwarte velden te ontketenen. Hierbij het slotakkoord:

 

 

Olivier Marinic - Jan Willem Duijzer 0-1

Mijn zeer vriendelijke tegenstander had de pech dat hij vandaag tegen mij speelde. In de slotstelling staat het op punten gelijk, maar op stelling -10. Wit is aan zet, maar staat klemvast. Op De1 volgt Pd3.

 

 

Manuel Nepveu - Theo Hendriks 0-1

Ik speelde een behoorlijk correcte pot, en stond volgens Fritz nergens beter, eerder steeds iets minder. Het slot was mooi:
Update 8-11: Nu met nog mooiere variant dan eerder hier getoond!

 

Ik heb mij met de laatste zet (43) op foutieve manier aan schaak onttrokken.  Zwart begint en wint. Ik ga het niet voorkauwen. U bent aan zet.

 

Koen Beentjes - Henk Noordhoek 0-1

Mijn partij bleef lang gelijk op gaan. De witspeler maakte zijn loper echter steeds slechter, in onderstaande stelling wordt de beslissende fout gemaakt.

 

 

Joost Mostert - Piet Geertsema 0-1

De partij van Joost werd gemarkeerd door een merkwaardig incident. De tegenstander speelde in zeer goede stelling de wat al te creatieve damezet Da7xe6!? Helaas is dat geen reglementaire zet. Wedstrijdleider erbij, de stelling terug, tijdcompensatie voor Joost en de tegenstander zette voort met de goede zet Kxe6.

Na de partij ontstond enige verwarring, had de tegenstander geen damezet moeten spelen? Want de tegenstander heeft de dame aangeraakt, dan moet de dame gespeeld worden, toch? Dat blijkt niet juist, de zet kan namelijk op twee manieren worden uitgevoerd:

  1. Eerst de dame aanraken.
  2. Eerst pion e6 van het bord nemen, dan de dame spelen.

Alleen in het eerste geval moet de dame gespeeld worden, in het tweede geval moet de pion geslagen worden. Dit voorzover reglementair mogelijk. Na afloop van de partij, toen het punt al genoteerd stond bij de tegenstander heb ik (Henk) bij beide spelers geïnformeerd: De tegenstander dacht dat hij de pion het eerst had aangeraakt, Joost had er niet op gelet. De partij is dus toch op juiste wijze voortgezet. En de wedstrijdleider heeft correct gehandeld door bij de voortzetting niet in te grijpen.
                   (minimaal 3 karakters)

Toernooien en externe wedstrijden

do 02 dec 2021 20:00 - 21:40
Teambattle Bundesliga 5+0

di 07 dec 2021 19:45 - 23:00
Promotie H3 - DSC 6

di 14 dec 2021 19:45 - 23:00
Promotie H1 - Schaakmat WL.2

di 14 dec 2021 19:45 - 23:00
Rijswijk 2 - Promotie H2

za 18 dec 2021 13:00 - 18:00
??Promotie K1 - Leiderdorp 1
Promotie K2 - DD3??


di 01 feb 2022 19:45 - 23:00
Promotie H2 - DD2

za 05 feb 2022 13:00 - 18:00
Philidor Leiden 2 - Promotie K1
HWP Zaanstad 1 - Promotie K2


ma 07 feb 2022 19:45 - 23:00
RSC-BP 1 - Promotie H1

ma 07 feb 2022 19:45 - 23:00
HSV 2 - Promotie H3

ma 21 feb 2022 19:45 - 23:00
HSV 1 - Promotie H2

di 01 mrt 2022 19:45 - 23:00
Promotie H1 - Scheve Toren 1

di 08 mrt 2022 19:45 - 23:00
Promotie H3-Haeghe Ooievaar3

za 12 mrt 2022 13:00 - 18:00
Schaakhuis 1 - Promotie K1
Promotie K2 - SHTV 2


ma 28 mrt 2022 19:45 - 23:00
Schaakhuis 1 - Promotie H2

za 02 apr 2022 13:00 - 18:00
Promotie K1- DD 2
Amsterdam W.2 - Promotie K2


di 05 apr 2022 19:45 - 23:00
Promotie H3 - Botwinnik 3

di 12 apr 2022 19:45 - 23:00
Promotie H1 - SHTV 2

za 23 apr 2022 13:00 - 18:00
DSC Delft 2 - Promotie K1