Nieuws

Agenda

Algemene informatie

Contact

De Promoot

Eregalerij

Adverteren

Sponsoring 2022

Links

Privacy-statement
                   (minimaal 3 karakters)


16 april 2024: Laatste ronde HSB

(RdV) - De laatste ronden in de Hoofd-, eerste en tweede klasse van de HSB worden centraal gespeeld (locatie: Motion Beweeg College, Van Doornenplantsoen 1, Zoetermeer):

- woensdag 17 april:  1e klasse A en B (met respectievelijk Promotie H2 en H3);

- woensdag 24 april:  hoofdklasse (met Promotie H1), 2e klasse A en B.

(Op de achterpagina van de maart-Promoot staat abusievelijk vermeld dinsdag 17 en dinsdag 24 april.)
12 april 2024: Robby in Spring Chess Classic 2024

(Rens)- Robby Kevlishvili is gisteren gestart met de Spring Chess Classis 2024. Zijn eerste partij ging verloren. U kunt hem natuurlijk volgen via Spring Chess Classis 2024. Het toernooi is 9 ronden.

Update 14-4: Ronde 2 remise, ronde 3 winst.
08 april 2024: Kapstokjes door Manuel Nepveu

Kapstokjes om herinneringen aan op te hangen.
04 april 2024: Titel voor Manuel? (Repeat, please...)

(RdV) - Vanmiddag was Harrie bij mij op bezoek (overigens om een niet-schaakgerelateerde reden). Wandelend van de bushalte naar mijn huis kwam hij tot zijn grote verbazing naast de fraaie Woubrugse dorpskerk de mededeling tegen dat Manuel de titel IM heeft !?!?!

Het gebouwtje waarop deze tekst staat ken ik wel, daar is bij verkiezingen altijd het plaatselijke stembureau gevestigd. Maar ik had er nooit zo bij stilgestaan dat hier iets belangwekkends werd medegedeeld...
03 april 2024: Promotie H4 eindigt gedeeld 2e

(Frans Martens)- Op 2 april speelde H4 tegen Pomar 1 in Rijswijk, de laatste wedstrijd van het seizoen 23-24.
Na een zinderend slot bleek de uitslag 4,5 - 3,5 in het voordeel van H4 te zijn geworden. Daarmee eindigt H4 onverwacht gedeeld tweede in de eindstand van klasse 3A van de HSB. Wel samen met drie andere teams, maar toch. Op bordpunten 4e.
Teamleider Chris was voor de slotronde naar Japan gevlucht, met als smoes ‘vakantie’.  We begonnen met een 0-1 achterstand omdat we op de speeldag helaas  plotseling een zieke bleken te hebben. Jeroen wist met een dame minder remise te maken met twee torens op de 7e rij. Aansluitend verloor Dolf, ook met torens op de 7e rij, maar op dit bord waren die van de tegenstander en toen er ook een pion promoveerde tot dame bleek de stelling onhoudbaar geworden. Gelegenheidsteamleider Frans kreeg weer eens initiatief waar hij geen raad mee wist en bood remise aan, voor het eerst dit seizoen in een slechtere stand. Aangenomen. Toen ook Jan genoegen moest nemen met remise ook al had hij twee lichte stukken voor een toren zag het er met een tussenstand 1,5 - 3,5 somber uit. Maar zie, team topscorer Rob kreeg een toren in de schoot geworpen in een -voor hem- moeilijk ogende stelling en daar wist hij wel raad mee. John was aan bord 1 verwikkeld in een pionnen eindspel met hij een paard en zijn opponent een loper. Hij buitte zijn sterkere paard prima uit na langdurig manoeuvreren tot zijn tegenstander er geen been meer in zag. Tenslotte Jaap, niet te beroerd om in te vallen, offerde in een goede stelling een stuk, maar dat bleek een illusie en hij vocht zich daarna terug. Zijn tegenstander promoveerde een pion, onduidelijk tot wat, maar Jaap sloeg die er resoluut af, want hij had inmiddels ook een pion op de 7e rij en dat stelde zijn opponent voor onoverkomelijke problemen. Zo eindigden alle drie de laatste partijen in winst. En na afrekenen van de consumpties in hoera stemming terug naar Zoetermeer.

De stand van Promotie H4 in Klasse 3A
02 april 2024: Simultaan tegen GM John van der Wiel op 15 april

Op maandag 15 april organiseert Schaakvereniging Promotie een Schaaksimultaan. Gegeven door bekende Grootmeester John van der Wiel.

Zowel jeugd als senioren van Promotie en schakende inwoners van Zoetermeer krijgen de unieke mogelijkheid om een simultaanpartij te spelen tegen de grootmeester. De jeugd start om 19:00 uur. Vanaf 19:45 uur kunnen senioren aanschuiven op vrijgekomen borden.

Je hoeft niet aan te melden, iedereen kan aanschuvien op volgorde van binnenkomst.

Op deze avond is er geen reguliere competitie voor de senioren.
02 april 2024: Weg uit Rusland door Hans Meijer

De nieuwste column van Hans : Weg uit Rusland
02 april 2024: Bram verslaat GM Dimitri Reinderman

In het Paasweekend werd het jaarlijkse OGD Prinsenstadtoernooi in Delft georgansieerd. Bram Albertus speelde mee in Groep A (vanaf 2000), Johan Heskes in Groep C (1750 t/m 1900). Beide jeugdige spelers van Promotie deden het uitstekend. 

In ronde 4 wist Bram van Grootmeester Dimitri Reinerman (2550) te winnen. Een topprestatie! 
De partij Albertus - Reinerman is live na te spelen.

Mede dankzij dit geweldige resultaat mocht hij in een supersterk veld de 6e plaats opeisen.

Ook Johan pakte een hoge eindklassering in groep C.

Bram speelde ook nog tegen GM Eirk van den Doel. Ook deze partij is te vinden op de website Lichess via deze link.
20 maart 2024: Promotie H4 wint op nippertje van Voorburg 3

(Chris) - Maandag 18 maart 2024. Het was al laat. Dolf had, notabene op bord 1, het heel lang vol gehouden in een remiseachtige stelling. Maar verloor uiteindelijk toch. Er moesten toen nog drie partijen worden gespeeld, en we hadden nog 1 punt nodig voor de overwinning.

Jo verloor de eerste partij. Hij had heel lang goed gestaan, met 1 pion meer, maar trapte op het laatst in een verraderlijk paardvorkje.

Chris van zijn kant, bood een beetje laf remise aan. Maar…. met beduidend minder tijd, en een net verloren plus-pion, durfde hij niet door te gaan. Na overleg met hemzelf in zijn hoedanigheid van teamleider, concludeerde hij dat verlies desastreus zou zijn (overdrijven is ook een vak).

Het kwam nu dus aan op Rob. Het stond 4 - 3, en de teamleider had gezien dat het er op leek dat hij tenminste remise zou kunnen houden, hetgeen winst met 4½ - 3½ zou betekenen. LEEK.

Ja, het gaat de goede kant op.

Oh help, NEE.

Help, zeker NEE.

Of toch….. ???

Er voltrok zich een wondertje. Remise. 4½ – 3½ voor Promotie.

Door deze winst stegen we in onze klasse van de een na onderste plaats in een klap naar het midden. We staan nu op de 4e plaats: 6 MP, 23 BP. Pomar, onze volgende en laatste tegenstander staat op de derde plaats (8 MP, 25 BP). We spelen nu in elk geval volgend jaar niet in HSB 4A tegen Lierse 3.

Toelichting van Rob: Die remise kwam tot stand met enige hulp van de tegenstander: in onderstaande stelling (ik had wit) stond het (volgens het altijd wat overdrijvende Lichess) -9,7! Zwart speelde het misschien logisch lijkende 61. … d2+, maar daarmee veranderde de waardering in exact 0! Na 62. Ke2 gaat de vrijpion verloren (of hij nu doorloopt of niet), en is het inderdaad remise! 
19 maart 2024: Promoot online

De Promoot van maart is verschenen, en op de clubavond aan de aanwezige leden uitgereikt; voor de afwezigen: haal op de volgende clubavond uw exemplaar op!

ATTENTIE! Door een fout van onze drukker ontbreekt in de papieren uitgave de pagina met oplossingen, die traditiegetrouw op de "binnenkant-achter" staat; deze keer is dat pagina 41. Hoewel er op zes plekken in deze Promoot naar deze pagina wordt verwezen is hij onvindbaar, want op de beoogde plek heeft de drukker een kopie van de achterpagina geplaatst (zodat de agenda nu tweemaal voorkomt). Excuses voor het ongemak, maar in deze digitale versie kunt u pagina 41 gewoon vinden!

Zie onder "De Promoot" in het menu links, OF klik op onderstaand plaatje.
10 maart 2024: Schaakles geven - een update door Manuel Nepveu

Manuel over zijn ervaringen met Schaakles geven - een update.
06 maart 2024: Verslag Promotie H3 - HSV 1(Bert Ouwens)- Op maandag 4 maart speelde Promotie H3 een externe wedstrijd tegen HSV 1. Hierbij het verslag van deze wedstrijd.
04 maart 2024: Verslag HWP Haarlem 2 - Promotie K2

(JvdB)- Hierbij het verslag van de externe wedstrijd van HWP Haarlem 2 tegen Promotie K2
04 maart 2024: Leiden in last?!

(JWD)- Begin oktober 1574 was Leiden ‘in last’. De Spaanse belegering van de stad zorgde voor ernstige mentale en fysieke uitputting. Tot 3 oktober. Vanuit Zoetermeer, toen nog Seghwaert, kwam hulp. Op hun wendbare platbodems vielen de Geuzen de stad binnen en verjoegen de Spanjaarden. De Seghwaertse bevolking zorgde voor hutspot, brood en boter (!), toen al. De rest is geschiedenis.
Dat was 1574. Maar wie dacht dat de Leidenaars in dankbaarheid omzien naar hun redders van weleer, die vergist zich. De Promotie-spelers werden vandaag door het roemruchte vlaggeschip van Philidor Leiden als smakelijke hapjes behandeld. Alsof het opnieuw 1574 was.
Joost, Paul en Jan Willem verworven alle drie goede stellingen, maar verloren door de handigheid van hun jonge tegenstanders: 0 - 3. Bernard redde de eer via een fraaie aanvalspartij, waarbij hij een oude succesformule tegen grootmeester Uhlmann kopieerde. Ben weerde zich goed tegen de sterkste Leidenaar en kon in tijdnood handig remise maken. Bram en Henk, beiden met zwart, speelden eveneens uitstekende partijen en boekten plusremises. Maarten probeerde het aan het kopbord nog lang in een toreneindspel met een pion meer, maar zijn tegenstander was bij de les. Ook remise. Eindstand 3 - 5.
De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat het Leidse team beter in de eerste klasse zou passen dan Promotie. Wij hebben veel ervaring in huis, maar wie de jeugd heeft die heeft de toekomst (we speelden vandaag tegen acht twintigers, hooguit dertigers). Wij zijn de volgende ronde vrij en hebben dan nog een wedstrijd te gaan. Handhaving in de tweede klasse is zeker, ondanks de versterkte degradatieregeling. Philidor heeft een serieuze kans op het kampioenschap en mag dat de laatste twee ronden waarmaken.
04 maart 2024: Opnieuw zware dag in KNSBAfgelopen zaterdag speelden onze 3 KNSB teams hun volgende externe wedstrijd. Vanwege de sterke tegenstand lukte het geen enkel team om matchpunten mee naar huis te nemen. Wel waren er individuele succesjes.

Philidor 1 - Promotie K1 uitslag 5-3

HPW Haarlem 2 - Promotie K2 uitslag 5,5 - 2,5

DSC Delft 6 - Promotie K3 uitslag 5,5 - 2,5

                   (minimaal 3 karakters)

Toernooien en externe wedstrijden

za 20 apr 2024 13:00 - 18:00
Promotie K1 - Spijkenisse1

za 20 apr 2024 13:00 - 18:00
Promotie K2 - DD2

ma 22 apr 2024
[28] periode 3 - ronde 4

wo 24 apr 2024 19:45 - 23:30
DSC 1 - Promotie H1

ma 29 apr 2024
[29] periode 3 - ronde 5

ma 06 mei 2024
[30] periode 3 - ronde 6

ma 13 mei 2024
[31] periode 3 - ronde 7

ma 20 mei 2024
Geen schaken

wo 22 mei 2024 19:45 - 23:30
Schaken senioren

ma 27 mei 2024
[32] periode 3 - ronde 8

ma 03 jun 2024
[33] periode 3 - ronde 9

ma 10 jun 2024
[34] periode 3 - ronde 10

ma 17 jun 2024
[35] periode 3 - ronde 11 (einde periode 3)

ma 24 jun 2024
Rapiddriedaagse ronde 1 t/m 3

ma 01 jul 2024
Rapiddriedaagse ronde 4 t/m 6

ma 08 jul 2024
Rapiddriedaagse ronde 7 t/m 9

ma 15 jul 2024
Zomercompetitie ronde 1 en 2

ma 22 jul 2024
Zomercompetitie ronde 3 en 4

ma 29 jul 2024
Zomercompetitie ronde 5 en 6

ma 05 aug 2024
Zomercompetitie ronde 7 en 8

ma 12 aug 2024
Zomercompetitie ronde 9 en 10

ma 19 aug 2024
Zomercompetitie ronde 11 en 12

ma 26 aug 2024
Zomercompetitie ronde 13 en 14

ma 26 aug 2024
Zomercompetitie ronde 15 en 16

ma 02 sep 2024
Seizoensopening 2024-2025