Nieuws

Protocol Covid-19

Agenda

Algemene informatie

Route

Contact

De Promoot

Eregalerij

Sponsoring 2021: 15,41

Links

Privacy-statement
                   (minimaal 3 karakters)


20 oktober 2021: Promoot online

De Promoot van oktober is verschenen, en is - nadat de vorige vier nummers per post zijn verzonden - weer als vanouds op de clubavond uitgedeeld. Wie dinsdag niet aanwezig was kan uiteraard tijdens de volgende clubavonden een exemplaar ophalen. Wilt of kunt u nog niet naar een clubavond komen, stuur dan een verzoek tot verzending per post aan de Promoot-redactie (zie de contact-pagina); verzending zal dan rond 27 oktober plaats vinden. 

Intussen staat ook deze editie weer online: zie onder "De Promoot" in het menu links, OF klik op onderstaand plaatje.
14 oktober 2021: Aanpassing datums externe wedstrijden HSB

(Rens) - Nu Promotie haar externe thuiswedstrijden voor de HSB weer gewoon op dinsdag kan spelen, is er e.e.a. gewijzigd in de speeldagen waarop wedstrijden van Promotie H1, H2 en H3 plaatsvinden. In de kalender op de site staan nu de aangepaste datums. 
12 oktober 2021: Geen goed gevoel door Manuel Nepveu

Matchfixing? Valsspelen? Manuel gaat er (maar) vanuit dat het niet gebeurt.

Lees hier zijn overwegingen:  Geen goed gevoel
10 oktober 2021: El classico

(Bernard Bannink) - Onze stadsgenoten waren natuurlijk uit op revanche na de nederlaag vorige keer. Bord 3 van Paul was leeg aan de kant van Botwinnik. 1-0. Maar waar bij ons Bram op tijd het voetbalveld had verlaten was bij Botwinnik Yde op het laatste moment onmisbaar. Bram speelde een solide remise. De vervanger van Yde kon tegen Bernard Bannink geen potten breken 2½-½. Toen kwam de eerst tegenvaller. Manuel liet zich na lang nadenken verleiden tot f6? waarna Max Kanbier het punt snel kon bijschrijven. 2½-1½. In Dieppe hadden Henk, Rens en Bernard het gehad over f3 en f6 nadat Henk een totaal gewonnen positie verloor met wit door f3. De Amerikaanse grootmeester Ben Finegold heeft T-shirts waar hij waarschuwt om nooit f3 met wit en f6 met zwart te spelen behalve als het goed is. Ook Henk had zich vergrepen en was wat materiaal kwijt geraakt. Rogier Zoun kon het punt bijschrijven. 2½-2½. Hierna won Jan Willem van Erik Middelkoop een solide partij. 3½-2½. Eelco speelde tegen Botwinnik's sterkste speler. Het leek lange tijd een soort vesting. Maar na lang heen en weer schuiven en het verminderen van de tijd van zijn tegenstander wist Eelco op een geschikt moment de boel open te breken met een tijdelijk pionoffer dat met rente terug gewonnen werd. 4½-2½. De winst was binnen. Joost had een wisselvallige middag. Eerst stond ie wat minder maar hij vocht zich mooi terug. Maar op de 40e zet gaf hij twee pionnen weg. Zelfs hierna had Joost goede kansen op remise. Helaas kwam het niet meer goed en het was 4½-3½. Al met al een benauwde overwinning. Die had ruimer kunnen uitvallen gezien een aantal onnodige nederlagen.
10 oktober 2021: Promotie K1 en K2 winnen

 

De wedstrijd Botwinnik1 - Promotie 1 is geeindigd in een overwinning voor Promotie. Het eerste punt was voor Paul, wiens tegenstander niet op kwam dagen. De rest van de match eindigde 3½-3½. Deze uitslag houdt hen aan de leiding in klasse 3E.

Promotie K2 wist uit te winnen van LSG 5 met 3-5. De stand in klasse 4F is nu als volgt.
04 oktober 2021: Omtrent Pat (Slot) door Hans Meijer

Deze week een dubbele dosis columns (Hans & Rudi) met hier de slotapotheose van de driedelige columnserie van Hans Meijer Omtrent Pat (Slot)
04 oktober 2021: Het is mijn schuld! Ook een beetje de uwe? door Rudi Matai

De vergane glorie van het papieren schaakboek? Rudi schrijft er een mooie column over, Het is mijn schuld! Ook een beetje de uwe?
23 september 2021: Let op: vanaf heden afmelden ipv aanmelden voor de interne competitie

(MW) Dit weekend vervalt de noodzaak voor 1,5m afstand, en daarmee is er geen maximum aantal spelers voor de speelzalen. Daarom zullen we de ouderwetse regels voor aan/afmelden weer gaan hanteren. Voor wie nieuw is, of het niet meer weet:

- U wordt op dinsdagavond ingedeeld voor de interne competitie. Indien u niet wilt spelen, dan gaarne uiterlijk maandagavond 21.00 uur afmelden bij de wedstrijdleider (wl.intern.svpromotie@gmail.com).

- Indien u in de week van de speelavond extern speelt (de week loopt van zaterdag t/m vrijdag), zult u niet ingedeeld worden, tenzij anders aangegeven.

NB. Ik zal alleen de spelers indelen die meegedaan hebben met een van de eerdere interne ronden. Spelers die nog niet actief geweest zijn zullen zich eenmalig moeten aanmelden om ingedeeld te worden.
19 september 2021: Promotie K1 heeft er weer zin in!

 

(HenkN & alle teamleden)- Promotie 1 is het seizoen uitstekend begonnen. LSG 3 is weliswaar niet meer zo sterk als een paar jaar geleden, maar de  7 - 1 overwinning door Promotie overtreft alle verwachtingen. Het team had er weer zin in, en dat is ook aan het verslag, opgebouwd uit bijdrages van de spelers, te zien.

Alisha Warnaar - Bernard Bannink 0-1

Een fragment uit de partij die leidt tot voordeel voor Bernard met zwart:

 

Bernard kwam met een gelijke stelling uit de opening.  Echter zijn tegenstandster maakt een kleine fout op zet 10 waar Txd4 goed was. Zij rekende op Pd5 maar overzag dat na Dc8 Pxf6+ gxf6 Dxf6 Lxd1 Dxh8 er iets op c2 blijft hangen. Daarom maar Ld3 maar toen stond Bernard duidelijk beter.

Maarten van Zetten - Loek Veenendaal 1-0
Na een rustige opening, kreeg Maarten wat spel over de witte velden. Mede omdat de koningen nog in het midden stonden, was het uitkijken geblazen. Een goede voortzetting werd gemist, maar hierna had Maarten wel controle over de stelling en dat kon Maarten langzaam uitbouwen. Zwart verdedigde taai, maar de witte paarden waren de lopers de baas en toen er een paardenpaar geruild werd, kwam Maarten met paard en dame binnen. Een pion werd gewonnen, al had Maarten met wat meer tijd wel een snellere winstweg gevonden. Net voordat de tijdcontrole gehaald was, maakte Maartens tegenstander een laatste fout in moeilijke stand en was het 1-0.
Maarten: "Héél erg leuk weer zoveel schakers te zien, clubgenoten te begroeten en ik heb genoten van de spannende partijen. Plezier in schaken was ruim aanwezig."

Jeroen Berrevoets - Eelco Kuipers 0-1
Eelco heeft een leerzame analyse van zijn partij gemaakt. Het naspelen dubbel en dwars waard!
Jeroen Berrevoets - Eelco Kuipers

Paul van der Werve - Marcel Wubben 0-1
Paul heeft een fraaie partij gespeeld, de partij werd echter in het eindspel in voor Paul gewonnen stelling ontsierd door een blunder. Helaas.

Albert Termeulen -  Henk Noordhoek 0-1
Henk speelde weer eens de Aljechin-verdediging. Zijn tegenstander had al eens eerder de Aljechin van Henk proberen te slopen maar liep toen tegen een uitstekende voorbereiding van Henk aan. Nu koos wit voor een obscure zijvariant. Ook dat had niet het gewenste resultaat, na 15 zetten stond Henk uitstekend. De witspeler wist echter knap in de partij terug te komen, maar in tijdnood kostte een onnauwkeurige zet wit alsnog de partij.

Rachid Schrik - Michel Hubert 1-0
Rachid zijn voorbereiding bestond om te beginnen uit de dinsdag ervoor weer eens de interne spelen. Dat was een goede partij, wel wat stroef, maar zaterdag ging het een stuk soepeler. Rachid kreeg een opening op het bord waar Rachid een paar weken geleden nog een mooie cursus van Sokolov (!) voor mocht testen.
Langzamerhand werd de stelling dichtgeschoven en kreeg wit steeds meer ruimte. Zo dicht en zo veel dat wit op zeker moment veilig g2-g4 kon spelen (met beide koningen kort gerokeerd.)

Een fragment uit de partij van Rachid met wit:

 


Bernard Evengroen - Jan Willem Duijzer 0-1
Een rebound partij. Na een fout in de opening had Jan Willem het met zwart moeilijk tegen Bernard Evengroen. Jan Willem besloot daarom in te gaan op complicaties. Wit offerde een toren voor drie pionnen en een mataanval. Het was alleen geen mat. Jan Willem bracht zijn koning van g8 naar a7 en draaide toen de rollen om: 0-1.

Joost Mostert - Wilfried Binnendijk 1-0
Joost zijn tegenstander  melde hem voor de wedstrijd dat hij enkele jaren geleden nog van Jan Willem had gewonnen. Of dat nu ter intimidatie was weet Joost niet, maar Joost was in iedere geval extra gemotiveerd. Het werd een Gruenfeld waar Joost wit had. Joost speelde niet  zijn voorbereiding van deze zomer, maar koos voor het Lf4 en Pf3 systeem.
De zwartspeler koos voor een opzet met pion op c6 en het werd een strategische partij waar Joost middels wat tactische dreigingen enkele verzwakkingen in de zwarte stelling kon bewerkstelligen. Joost kon een ontastbaar paard op e6 installeren en de zwarte toren op f5 voor enige tijd buiten spel zetten. Op de damenvleugel had de zwart een initiatief ingezet, maar Joost speelde daar eigenlijk met een kwaliteit meer. Hetgeen uiteindelijk resulteerde in pion winst, dat Joost in een paard + toren eindspel wist te verzilveren.

Bekijk de stand van Promotie K1 in klasse 3E(Rens)- Promotie K2 verliest met 2,5 - 5,5 tegen Zuid-Oost United 1. De stand van Promotie K2 in klasse 4F
15 september 2021: Externe competitie 2021/2022

 

   

(Rens) De externe competities voor de KNSB en HSB 2021/2022 zijn opgetuigd. In de KNSB spelen Promotie K1 in klasse 3E en Promotie K2 in klasse 4F.
Alle KNSB wedstrijden vinden plaats op zaterdag, start aankomende zaterdag 18 september met aangepaste aanvangstijd 12:00 uur.
Promotie K2 speelt in een klasse met 9 teams i.p.v. 10 waardoor zij de laatste wedstrijd op 23 april 2022 vrij zijn.

Promotie speelt met 3 teams in de HSB, iets minder dan we gewend waren. De poules zijn kleiner dan normaal, 6 deelnemende teams dus ieder team speelt 5 wedstrijden.
Promotie H1, H2 en H3 spelen hun thuiswedstrijden op maandagen in verband met beperkte zaalruimte door de 1,5 meter maatregel. Wanneer deze maatregel vervalt, wordt dit mogelijk weer op de dinsdag tijdens de normale clubavond.

Alle externe wedstrijden zijn terug te vinden in de kalender op de site.
Voor alle vragen rondom de externe competitie kun je terecht bij de externe wedstrijdleider Maurice Hettfleisch.
13 september 2021: Gezellige dwepers, bestaan ze? door Manuel Nepeu

Fanatisme in het schaken, het onderwerp waar "Gezellige dwepers, bestaan ze?" over handelt.
10 september 2021: GM Robby in SchaakMagazine

   
04 september 2021: Omtrent Pat (vervolg) door Hans Meijer

Hoe werk je in het damstelling toe naar een patstelling, interessant om te zien, en wie wint er in dat geval? Je leest het in de column Omtrent Pat (vervolg).
28 augustus 2021: Dieppe

(RdV) - Voor de uitslagen uit Dieppe: zie het item van 19 augustus.

De heren zijn keurig op volgorde (6, 5, 4) geëindigd!
26 augustus 2021: Zomercompetitie

(MW) - De uitslagen en standen zijn inmiddels allemaal verwerkt in het menu intern. Nieuwsgierigen kunnen hier precies zien hoe zij ervoor staan.

Het doet me goed om te merken dat de website erg goed gelezen wordt. Maandag schreef ik ten onrechte dat deze week de laatste ronde van de zomercompetitie was. Nou, dat kreeg ik uit veel verschillende hoeken te horen. Maar jullie hebben allemaal gelijk, dinsdag 31 augustus wordt er nog een 14e ronde gespeeld. Overigens blijft de opmerking dat Bernard niet meer te achterhalen is wel geldig :).
                   (minimaal 3 karakters)

Toernooien en externe wedstrijden

za 06 nov 2021 13:00 - 18:00
Promotie K1 - De Amstel 1
Promotie K2 - VAS 3


di 09 nov 2021 19:45 - 23:00
Voorburg 1 - Promotie H3

wo 10 nov 2021 19:45 - 23:00
Haeghe Ooievaar1-Promotie H1

di 16 nov 2021 19:45 - 23:00
Promotie H2 - DSC 2

za 27 nov 2021 13:00 - 18:00
ASC 1 - Promotie K1
Amst. Berserk. 1 - Promotie K2


di 07 dec 2021 19:45 - 23:00
Promotie H3 - DSC 6

di 14 dec 2021 19:45 - 23:00
Promotie H1 - Schaakmat WL.2

di 14 dec 2021 19:45 - 23:00
Rijswijk 2 - Promotie H2

za 18 dec 2021 13:00 - 18:00
Promotie K1 - Leiderdorp 1
Promotie K2 - DD3


di 01 feb 2022 19:45 - 23:00
Promotie H2 - DD2

za 05 feb 2022 13:00 - 18:00
Philidor Leiden 2 - Promotie K1
HWP Zaanstad 1 - Promotie K2


ma 07 feb 2022 19:45 - 23:00
RSC-BP 1 - Promotie H1

ma 07 feb 2022 19:45 - 23:00
HSV 2 - Promotie H3

ma 21 feb 2022 19:45 - 23:00
HSV 1 - Promotie H2

di 01 mrt 2022 19:45 - 23:00
Promotie H1 - Scheve Toren 1

di 08 mrt 2022 19:45 - 23:00
Promotie H3-Haeghe Ooievaar3

za 12 mrt 2022 13:00 - 18:00
Schaakhuis 1 - Promotie K1
Promotie K2 - SHTV 2


ma 28 mrt 2022 19:45 - 23:00
Schaakhuis 1 - Promotie H2

za 02 apr 2022 13:00 - 18:00
Promotie K1- DD 2
Amsterdam W.2 - Promotie K2


di 05 apr 2022 19:45 - 23:00
Promotie H3 - Botwinnik 3

di 12 apr 2022 19:45 - 23:00
Promotie H1 - SHTV 2

za 23 apr 2022 13:00 - 18:00
DSC Delft 2 - Promotie K1