Nieuws

Agenda

Algemene informatie

Route

Contact

De Promoot

Links

Partijen

Privacy-statement
                   (minimaal 3 karakters)


29 september 2020: Puzzeltje van Max K

Max appt zo af en toe een "eenvoudige" schaakopgave. Weinig stukken op het bord. Wit begint en wint.


28 september 2020: 21e Online Promotie Rapid toernooi op 28 september

Zo, nu kunnen we weer over naar belangrijke zaken. Wink 
Rapid, iedere maandagavond, blijf in online-training want voor je het weet zitten we weer in lockdown.

Neem vanavond deel aan het 21e Online Promotie Rapid toernooi. Van 20:00 - 22:00 uur.

Let op: Om deel te nemen, ben je lid van Team Promotie.

P.s. De Online Teambattles op de zondag komen er weer aan, start komende zondag. Houd de kalender in de gaten.
21 september 2020: ROBBY SCOORT 2e GM-NORM IN CZECH OPEN 2020

DE TWEEDE GM-NORM IS BINNEN !!!

1e ronde:   winst   met  zwart  tegen  2093 .

2e ronde:   winst   met    wit    tegen  2214  (CM).

3e ronde:   winst   met  zwart  tegen  2332  (IM).

4e ronde:  remise  met    wit    tegen  2566  (GM).

5e ronde:   winst   met  zwart  tegen  2296  (FM).

6e ronde:  remise  met    wit    tegen  2488  (GM).

7e ronde:  remise  met    wit    tegen  2531  (GM). 

8e ronde:   winst   met  zwart  tegen  2456  (IM).

9e ronde:  remise  met  zwart  tegen  2595  (GM) >>> 7 punten >>> GM-norm !!!

Verslagen van Rens: 

Ronde 1: Uit laten razen

(Rens) - Ruim 40 man zijn ineens van de startlijst verdwenen. Vast corona gerelateerd. Iets eerder de startlijst bijwerken is wel zo fair, mogelijk was de organisatie bang voor een domino-effect. Minder GM’s en minder nationaliteiten is minder kans op een norm. Enfin, nog steeds 123 man over. De eerste ronden kun je alleen verliezen als je jezelf in de bovenste helft van het schema bevindt.

Ronde 1 met zwart tegen de Duitse Heldt, die zijn opening wat (te) voorzichtig opzet. Al snel ontwaakt er een klein plusje voor de zwarten, comfortabele opzet met loperpaar. Toch wel uit het niets gooit wit met 13. f5 (klik op zet 13) de beuk erin. Het ligt in het verlengde van zijn keuze voor f4 en De1, en misschien is dit wel de juiste aanpak tegen een veel sterkere speler. Zwart toont feilloos aan dat het pionoffer ruim onvoldoende is voor een aanval. Het witte plan met Dh4 en Pg5 eventueel gecombineerd met Lh6 is voor Robby na wat zoekwerk te duidelijk en te makkelijk. Hij laat de Duitser uitrazen, geeft nul kansen, trekt tandjes, komt steeds beter te staan en pikt op het eind van de gedesillusioneerde tegenstander nog een paardje in. Een interessant moment dat ik voorbij zie komen is de keuze van zwart voor 14…..f6. Een prima zet met weinig risico, alleen 14…..fxe4 kan ook, gevolgd door bijvoorbeeld 15. Dxe4, d5 16. Lh6, Lxh6 ijskoud 17. Dxh6, dxe4 weer ijskoud en nu de clou 18. Pg5, Dd4+!!! Gevolgd door zwarts dame g7, een cruciaal en ziek tussenschaakje.
Robby laat de overwinning er gemakkelijk uitzien, maar dit is vooral zijn verdienste en kwaliteit.

Ronde 2: Code oranje

Tsjechië verschiet spontaan van kleur nu er een grote groep buitenlandse schakers het landen heeft betreden, risico van het vak in deze tijd. Op het bord heerst nog code geel, geen bijzondere veiligheidsrisico’s tegen deze jonge Pool in ronde 2. Bekend terrein deze opening, wel zorgt zwart er met Dc7 voor dat Robby met wit geen Lc4 kan spelen zoals hij graag lijkt te doen. Waarom de CM dit speelt, blijkt een paar zetten later met 10…..Dc6. Optisch een aparte zet, alleen al vanwege de algemene openingsregel, don’t move pieces twice. Zwarts opening kan nog ontwikkeling gebruiken. Wit zoekt naar een aangepaste setup want er staat toch even een pion in op e4, en die wordt gevonden met Pd2. Zwart vervolgt met d5? Opnieuw de vraag, moet de ontwikkeling niet eerst worden afgemaakt, hier komen problemen van, Robby toont snel aan hoe. Eerst moet zwart oppassen niet al vroeg met een vervelend gepend paard op d5 te worden opgezadeld. Het oplossen hiervan zorgt weer voor andere problemen, zwart is vergeten te rokeren en wit gaat hierop zitten met Dg4. Zwart ziet niets anders dan lang te gaan, hoe veilig is de koning daar, code oranje voor de Pool. Hij vecht nog voor het leven, maar krijgt alleen maar kracht-zetten om de oren. Als hij op zet 36 vergeet dat wit Pe5 gaat doen, gaat code rood in, en kan hij opgeven. Nee hoor, hij ploetert nog x zetten door. Is dit vervelend, lijkt me niet, hoe vaak gebeurt het dat de tegenstander je nog een tijdje zo laat genieten. Het punt wordt geïncasseerd. Weer zo’n partij, de tegenstander probeert iets, dat pakt helemaal verkeerd uit door de perfecte aanpak van Robby die geen enkele kans geeft, op het juiste moment ruim tijd neemt om het juiste plan uit te dokteren, en dan het stokje overtuigend overneemt. Vandaag kijken of dit tegen 23+ ook werkt.

Ronde 3: Geen commentaar

Het is natuurlijk volkomen knetter dat ik regelmatig probeer een soort analyse te maken van Robby’s gespeelde partij. Hij heeft honderden elopunten meer. Toch blijf ik dit platform ongegeneerd misbruiken om te doen alsof ik snap wat er op het bord gebeurt. Tot vandaag. Oké, de opening is te volgen. In Pardubice is 3. Lb5+ een modeverschijnsel. Als oplettende kijker & lezer heeft u de 3 partijen die Robby hier vorig jaar in teamverband speelde nog helder op het netvlies. Niet? Dan hierbij de partij die het meest op die van vandaag lijkt kado. U weet ook nog dat vooral 3…..,Pd7 nu in de experimentele fase zit. 3….Ld7 ligt in de prullenmand vanwege beroerde score en 3....Pc6 doet het niet gek. Zoek de verschillen met de partij vandaag tegen de Tsjech IM Kulhanek. Er is geschaafd, de loper gaat naar g7 i.p.v. e7. In mijn beleving ontstaat daarna een ongelofelijk complexe stelling waarbij zwart zeker met f5 hoort te komen en zo gebeurt na een enorme berekening van zwarts kant. Vanaf nu geen commentaar meer, het is voor mij onnavolgbaar en niet uit te rekenen welke consequenties aan deze zet hangen. Klik zelf eens rond en probeer wat analyses om te zien hoe rijk en dynamisch de stelling is. De Tsjech kan lang mee, verslikt zich uiteindelijk door het paard op f6 te slaan, en gaat dan onherroepelijk voor de bijl. Is dit allemaal vooraf uitgedokterd, het heeft er alle schijn van. Dan kan het nog een mooi toernooi worden.

Ronde 4: Kritische noot

Interessant wordt het vanaf zet 17. Via een alternatieve route zijn we grappig genoeg met wat nuanceverschillen in dezelfde stelling beland als gisteren, Robby nu met wit. Er komt al vroeg een flinke kans wanneer de Tsjechische GM Plat verzuimt het paard op d5 eraf te timmeren, dat is namelijk wel noodzakelijk. Zijn zet 17….e6 is niet nauwkeurig, Robby pikt de pion in op b4, en dan is 18….Db6 niet voldoende om genoeg pionnen terug te winnen. Vanaf nu rekent zwart er vast op beide pionnen op de damevleugel in te rekenen. Maar zo werkt dat niet, want wat gebeurde er niet in de partij:
Wit speelt 19. Pxa6, zo nu staat hij twee pionnen voor. Zwart mag kiezen, optie 1, 19….Lxd4, waarna hij vervolgens tegen twee dodelijke freibauern aankijkt. Zeker als wit dan direct even b4 speelt. Gedoe met slaan op e3 is niet gevaarlijk voor wit. Optie 2. Proberen ook de witte pionnen op de damevleugel op te ruimen, met 19…..Dxb2, een iets betere keuze, maar dan houdt wit zijn sterke centrum én de a-pion, want die gaat er echt niet af.
Het paard op a6 lijkt hulpbehoevend, maar kan wanneer nodig vrij soepel via bijv. c7 worden omgespeeld naar veilige oorden. Mede mogelijk gemaakt door coördinatie-probleempjes van de drie zwarte lichte stukken op de damevleugel, waardoor zwart bijv. geen Dxa4 kan doen mocht dit eens dreigen, want dan volgt Lb5. Ook ligt wits Tc7 op de loer wat voor zwart soms vervelend is.
Al met al een simpele opgave voor mijn digitale vriend, maar een rekenkundige monsterklus voor een sterveling. Robby kennende had ik ingeschat dat hij dit wel zou vinden, en ik kan dan ook geen punten uitdelen voor de zet die hij speelt 19. Pc2. Dan maar remise tegen 2566, het is geen ramp.

Ronde 5: Nimzo!

Lb4, krijg nou wat. Net nu we gewend zijn aan het Slavische driehoekje schotelt Robby ons in ronde 5 tegen de knappe maar o zo jonge Bulgaarse FM Krasteva een Nimzo Indian voor. Nooit gezien, leuk! Deze dame zal wel even hebben geslikt, na zwarts 3…..Lb4, maar is niet van haar apropos want bevindt zich op bekend terrein. En dat merk je, ze braakt alle theoretische zetten, want dat zullen het zijn, achter elkaar uit. Robby volgt in hetzelfde tempo, alsof hij dit al jaren speelt, goed huiswerk zeker. Resultaat is dat er na ongeveer 20 zetten een stelling ontstaat die volledig in balans is. Ik moet hierbij terug denken aan de column van Manuel op 4 april 2020, Coronastilte punt 3.  De overhoring wordt opgevolgd door eigen creativiteit en inbreng, het leukste deel. En wat blijkt al snel, dat zwart het beter begrijpt. Eerst nog wel een dreiging afwenden op h7, met de zet 20….g6 waar ook blijkbaar het scherpe b4 kan. Gezien het tijdverbruik vermoed ik dat Robby er uitvoerig naar heeft gekeken, maar toch kiest voor de veilige oplossing. Aan de pionnenstructuur is te zien dat er op lange termijn een wedloop moet ontstaan tussen de witte pionnen in het centrum en de zwarte pionnen op de damevleugel, dat beloofd spanning. Zover komt het niet, tenminste niet voor wit. Krasteva is te ambitieus, slaat eerst onterecht en passant de f-pion, valt aan op de zwarte koning zonder succes, ontkomt niet aan een lange ruil, en blijft achter met niets, terwijl zwart nu de pionnen pushed. Wit geeft direct op. Het gaat zo makkelijk weer, en dit is gewoon tegen 2300 met potentie hè. Morgen de koninginnenrit, 9 uur ronde 6, gelukkig (nog) niet tegen Lucas en in de middag nog een tweede partij.

Ronde 6: Lifeline

De Oekraïense GM Golubka is met het goede been uit bed gestapt. 9:00 uur starten is heel anders dan in de middag, weten toernooispelers. Hij bevindt zich duidelijk op zijn thuiscircuit, en produceert alleen maar topzetten in toptijden, deze man speelt vandaag meer dan TPR 2488. Geen paniek Robby verkeert eveneens in uitstekende doen, hij kan gelijke tred houden met o.a. de prachtige zettencombinatie, 30. Ta6, 31. f4! 32. Dxd4 33. Qf2 34. c5! 35. Lf1 stuk voor stuk de beste zetten. Zwart vindt alle goede antwoorden, ik geloof mijn ogen niet, en dan begaat Robby een bok met 37. Tb6. Zwart kan nu gevaarlijk binnenkomen bij de witte koning, over naar plan b, keepen, remise houden. Wit vindt de beste verdediging die er mogelijk is, maar is het genoeg. Het is bijna wanhopig wachten totdat zwart een keer een fout maakt, en jawel eindelijk, eindelijk op zet 47 begaat Golubka een dure fout, Kf6, te snel gespeeld. Zijn enige mindere zet, en het ligt er niet dik bovenop, het zit nog diep, maar niet diep genoeg, Robby vindt het (of beter gezegd hij had het al gezien), de man uit Oekraïne neemt een kwartier om hiervan bij te komen. Zeer knap nog remise. Om 16:00 uur ronde 7, wie wordt de tegenstander?

Ronde 7

Remise tegen Lucas.

Ronde 8: Schaken op meerdere borden tegelijk

12…..Pxe5, de zet van de partij Dat mag ook wel want zwart investeert er een half uur in. IM Vogel heeft bedacht druk te zetten op h7 met Dh3, geen gek idee. Robby kan hierop o.a. reageren met g6 of h6, beide prima zetten, toch lijkt hij hier geen zin in te hebben. Reageren is passief, het moet actiever. Na g6 of h6 kan wit vervolgen met f4, wat ervoor zorgt dat het paard op e5 als een huis staat, ieder moment kan dan ook f5 komen. Het speelt te makkelijk voor wit. En er speelt meer.
Robby wil vandaag winnen, tegen TPR 2456 is zijn kans, dan is remise morgen voldoende voor een GM norm. Remise vandaag kan ook maar dan moet morgen, waarschijnlijk tegen sterkere tegenstand, worden gewonnen. Dus niet alle schepen verbranden, maar eventuele kansen met beperkt risico vandaag wel proberen te pakken.
13. dxe5, Pe4 onderbreekt de matdreiging op h7, maar doet veel meer, het brengt zwart in de gelegenheid de actieve dame van wit te ruilen, inclusief ontwikkeling van zijn toren, en geeft wit meer mogelijkheden onnauwkeurig te spelen, bijv. door te slaan op e4, wat gebeurt. Dit lijkt onschuldig maar als ik verder door de partij klik, valt mij ineens de 3 tegen 2 op de damevleugel op van zwart. Tegen de 5 om 4 op de koningsvleugel voor wit, ernstig gehinderd door de zwarte pion op e4. Op zet 17 beginnen zich helder de contouren af te tekenen van wat zwart met 12….Pxe5 in mind had. Zeker wanneer Vogel dan kiest voor 17. Lc4. Die loper moet naar e2. U begrijpt waarom en anders wordt het zo duidelijk.
Over de d-lijn worden ook alle torens geruild en Robby speelt voor 2 resultaten, winst of remise, precies volgens plan. De computer deelt een karig half puntje voordeel uit aan zwart, ga er maar aan staan met wit, dit is geen pretje, naast het voordeel in pionnenstructuur staat de koning van zwart nu ook beter. Als wit iets wil moet zijn f-pion in actie komen, dat kan alleen met ondersteuning van de loper, deze hoort daarom op e2. Hoe hard dit mis kan gaan blijkt als Vogel het volledig verkeerde plan heeft, door de loper om te spelen via c8 naar g4, om zo zijn f-pion in beweging te brengen en misschien om f5 tegen te gaan, geen idee. Daarmee geeft hij kostbare tempi weg die zwart dankbaar gebruikt om met de damevleugel op te rukken. Na enkele zetten van zwart waaronder het perfect getimede f6 kan wit opgeven. Hij heeft enkele verkeerde keuzes gemaakt, en kan nog een les eindspeltechniek gebruiken. Robby heeft zijn winst natuurlijk niet precies zo voorzien, wel geloof ik erin dat hij een groot gedeelte hiervan op zet 12 al heeft uitge-vogel-d, en dat maakt deze overwinning, op dit moment, zo fantastisch. Maandag 9:15 laatste ronde.

Ronde 9: Op weg naar de norm

Al zijn finales vaak niet spectaculair, de spanning maakt veel goed. De op papier sterkste tegenstander is voor het laatst bewaard, hij wil vast winnen om van zijn toernooi een succes te maken en Robby heeft zwart. Daar staat tegenover dat je voelt dat hij met zwart de zaakjes goed voor elkaar heeft, misschien wel beter dan ooit, het openingsrepertoire is uitgebreid en dat betaalt zich uit. Remise is voldoende, en niet onbelangrijk de vorm is duidelijk aanwezig. Genoeg inleidend geleuter, een voorbeeld hoe je dan de opening kiest en de tegenstander verrast op de vroege morgen.
1. d4, d5. Vandaag is niet de dag voor 1….Pf6. Remise is voldoende, en met 1….d5 scoort Robby makkelijker remise. De Tsjechische GM Stocek kijkt er toch een beetje van op. Zeker als zwart daarna kiest voor 2….. e6, in de database vond hij dit nauwelijks terug. Door met 3. Pf3, dan 3…..a6. Zit hij wel aan het goede bord, zwart slaat al direct een weinig gespeelde zijvariant in, het zit hem niet lekker. Hij graaft in het geheugen, komt met Pc3, dit kan niet fout zijn, en wat je al aan voelt komen is zwarts 4…..dxc4. Op zet 6 is wits openingsvoordeel volledig verdwenen, en heeft zwart een flink tijdsvoordeel. Eerste doel geslaagd.
Deel 2. Wit speelt 7. Pe5, een prima zet die toch wat als verrassing lijkt te komen. Als je een nieuwe verrassende zijvariant kiest, kan het zijn dat je al vrij snel op jezelf bent aangewezen en zelf ook een verrassing cadeau krijgt. Zwart speelt de prima zet 7…..Pf6 maar ruilt even later zijn paard op c4 en gooit daarmee eigenlijk het hele huiswerk in de prullenbak, tenminste voor vandaag. Daarbij lijkt het net of de Tsjech zich ineens weer kan herinneren hoe deze inferieure opening ook weer gespeeld dient te worden. Bernard zou zeggen ‘’ik heb mijn koffie nu op.’’ Wit heeft meer ruimte en zwart moet zich vooral rustig houden, dan is er weinig aan de hand. Dat beseft Robby, hij speelt wat stukjes rond op de summiere ruimte die hij heeft, wat zoekende naar de juiste opzet. Hij mist vandaag door de spanning net de scherpte van eerdere dagen, want als wit op de damevleugel probeert zwaktes uit te lokken met a5, speelt zwart het niet helemaal nauwkeurig. De c-pion blijft achter, en het witte paard krijgt er mooie velden bij op o.a. c5. Net nu de toeschouwers denken, gaat dit wel goed, komen we in de volgende fase, damage control, en zoals we in ronde 6 hebben gezien beheerst hij dit als een echte grootmeester.
Deel 3, geholpen door de Tsjech die niet de kracht heeft om zijn voordeel uit te buiten, loert Robby op een kans om het witte paard te pakken te nemen met zijn zwartveldige loper zodat lopers van ongelijke kleuren overblijven, ondertussen verbetert hij zijn lopers en als de mogelijkheid zich aandient, ruilt hij de hele handel af over de d-lijn, zo de druk is eraf. Wit wil hieraan ontsnappen, maar kan dit niet. Veel Promotianen zien live hoe Robby hiermee zijn tweede GM-norm in de wacht sleept, en een mooie prijs in ontvangst mag nemen (dat zien ze niet live ;p). Gefeliciteerd namens heel Promotie.


(RdV) - En hierbij de gebruikelijke tabel. Nou ja, gebruikelijk, het was al weer een tijdje geleden...

Toernooi-gegevens:

- titelhouders: 9x GM, 13x IM, 22x FM, 6x CM, 3x WIM, 3x WFM;

- nationaliteiten: 57x Tsj, 20x Dui, 15x Pol, 6x Zwe, 4x Ned, 3x Bel, 3x Bul, 3x Eng, 2x Hon, 2x Oek, 1x WitR, 1x Spa, 1x Fra, 1x India, 1x Iran, 1x Roe, 1x Zwi, 1x Slw;

- ratings: 4x 2500+, 15x 2400+, 8x 2300+, 21x 2200+, 21x 2100+, 18x 2000+, 25x 1900+, 6x 1800+, 3x 1700+, 2x 1600+;

- gemiddelde rating: 2143;

- Nederlanders: GM Lucas van Foreest (#3, 2531), IM Liam Vrolijk (#8, 2481), IM Robby Kevlishvili (#9, 2478), Dries Wedda (#43, 2246);

- speeltempo: 1:30 voor 40 zetten + 30 min + 30 sec/zet.

Czech Open 2020 - groep A (aantal deelnemers:123)

IM Robby Kevlishvili (Elo: 2478, pl.nr: #9

ronde

dag

datum

aanvang

Robby

tegenstander

Robby

bord

kleur

speler

pl.nr

titel

nat.

ELO

score

totaal

%

pos.

TPR

1

ma

21/09

16:159zMaximilian Heldt#70-Dui2093111001-51-

2

di

22/09

16:159w
Tymon Ochedzan#46CMPol2214121001-18-

3

wo

23/0916:157zTomas Kulhanek#26IMTsj2332131001-53013

4

do

24/09

16:153wVojtech Plat#2GMTsj2566½87,52-102637

5

vr

25/09

16:155zBeloslava Krasteva#29FMBul2296190,01-32666

6

za

26/09

09:152wPetro Golubka#6GMOek2488½583,32-42605

7

16:151wLucas van Foreest#3GMNed2531½78,62-62590

8

zo

27/0916:153zRoven Vogel#13IMDui2456181,31-22623
9ma28/0909:152zJiri Stocek#1GMTsj2595½777,82-32617

                       Toernooi-site:  Czech Open 2020
 Uitslagen en standen:  resultaten
    Live games:  live
20 september 2020: Robby speelt Pardubice Open 21 t/m 28 september

(Rens) - Pardubice, bekend terrein. U weet wel, vorig jaar greep Robby hier met een sterk jeugdteam net naast de titel in het European Team Championship. Gespeeld in juli 2019, terug te vinden op deze site.

Dit keer een individueel toernooi in deze Tjechische plaats, start morgen, 21 september. Groot opgezet en met behoorlijk gewelddadige tegenstand, Robby als 16e geplaatst. Enkele van zijn schaakvrienden zijn ook van de partij. Even een opfrisser, 1 GM-norm op zak, 2 normen moeten nog worden verzameld, alle omgevingsfactoren zijn op orde, nu de vorm nog. We zullen hier af en toe verslag van doen. 

Het deelnemersveld en vanaf morgen de partijen, ik vermoed vanaf 16:00 uur LIVE

Zou Robby dit toernooi gebruiken als voorbereiding voor zijn KNSB wedstrijden bij Promotie, u wist vast al dat hij weer wat potjes meespeelt..
20 september 2020: Dammen, hoe moeilijk kan dat zijn

(Rens) - Schakers praten vaak wat neerbuigend over dammen. Er is maar 1 soort stukken, of beter gezegd schijven, hoe moeilijk kan dat zijn, iedereen kan toch dammen. Zelf zit ik ook in dit kamp, maar de volgende damstelling die Eelco mij appt geeft stof tot nadenken. Moeten we dammen dan toch serieus gaan nemen? 

Eelco met zwart vond in de landelijke damcompetitie met zwart de winnende zet, u ook?

Als hij komend seizoen voor Promotie KNSB speelt, mag de tegenstander kiezen, wil hij een partij schaken of dammen.
20 september 2020: Fietssleutel door Theo Mooijman

Op zoek naar houvast in onzekere tijden, lees de column Fietssleutel, van Theo.  Klik hier !
19 september 2020: 19e online Rapid, wapenfeiten

(Rens) - Opmerkelijke gebeurtenissen in de Rapid van afgelopen maandag zorgen ervoor dat we hier niet ongemerkt aan voorbij kunnen gaan. Twee zaken springen eruit. Paul tegen Harrie, vanavond 1-1. Dat is op zich niet spectaculair, wel de manier waarop. U weet uit eerdere berichten dat Paul voornemens was het Janisch, of beter hoe speel je hiertegen, weer eens onder de loep te nemen. En hoera, nu kan hij deze voorbereiding op het bord brengen, zelfs 2 keer. Geen halve maatregelen, natuurlijk moet het met een stukoffer. Ik geloof mijn ogen niet, een heel stuk, maar er zijn bakken aan compensatie zo blijkt. Het gaat om deze stelling, partij 1, wit offert op zet 7 een loper. Wat volgt is schaken voor echte mannen. De overwinning gaat naar Harrie met zwart, terwijl de opening voor Paul is, die dus een heel stuk offert. In partij 2 lijkt Harrie, opnieuw met zwart, tussentijds een verfijning te hebben aangebracht, want 18…..,Lc5 was een bok in partij 1. In exact dezelfde opening speelt hij nu 18…..,Tg8, de beste zet. Met als gevolg weer een wilde partij, nu met winst voor Paul.

Dan speciale aandacht voor Rob die met zwart vanavond Paul weet te verslaan. Na een wat hobbelige opening met vooral wat kansen voor wit, kan zwart na wits 25. g3 met de dame en het paard de witte koning laten bibberen. Objectief is de stelling nog steeds in wits voordeel, maar als Paul verdere kansen in een complexe stelling onbenut laat, slaat Rob toe. Mooi Rob.
19 september 2020: 20e Online Promotie Rapid toernooi op 21 september

(Rens) - Neem deel aan het 20e Online Promotie Rapid toernooi op 21 september. Van 20:00 - 22:00 uur.

Let op: Om deel te nemen, ben je lid van Team Promotie.
12 september 2020: 19e Online Promotie Rapid toernooi op 14 september

(Rens) - Neem deel aan het 19e Online Promotie Rapid toernooi op 14 september. Van 20:00 - 22:00 uur.

Let op: Om deel te nemen, ben je lid van Team Promotie.
11 september 2020: Onvrede door Manuel Nepveu

Lees de column van Manuel om te zien welk gevoel van onvrede aan hem knaagt.  Klik hier !
07 september 2020: Harrie wint 18e Promotie Rapid toernooi

Maandagavond, tijd voor online Rapid. Met 1 oog gericht op de TV, 1 oog op het schaakbord, zie ik hoe Harrie en Paul geen Catenaccio-schaak spelen. Verdedigen komt nauwelijks in hun woordenboek voor, ja wel als, aanval is de beste verdediging. Het Nederlands elftal kan er wat van leren. Drie keer treffen ze elkaar. Ik ben vooral getuige van partij twee, wachtend op een nieuwe opponent. De partij start bijna saai, symmetrisch, iets van 4 paardenspel. Als zwart kiest voor Lxc3, pakt wit terecht terug met de b-pion, en rokeert zwart ijskoud toch lang. Objectief geen goede keuze. Paul kan met pakken op c6 de koningstelling direct behoorlijk verminken, zeker met een open b-lijn. Als hij anders besluit,  bouwt Harrie een prachtige stelling op, niet gewonnen ofzo, maar alles klopt. Zwart kan oprukken met de pionnen en wit nauwelijks initiatief ontplooien na 14….Pc5. Zwart speelt makkelijk en wit moet in de remmen, maar een flinke botsing kan niet worden voorkomen. Harrie-Paul, vanavond 2-1, en daarmee verzekert Harrie zich van de 1e plaats. De eindstand. Tot volgende week!
07 september 2020: Protocol Verantwoord Schaken bij SV Promotie

Wij vragen iedereen om, in verband met corona, kennis te nemen van het volgende:

Protocol Verantwoord Schaken bij SV Promotie 
07 september 2020: Interne competitie start op 8 september

Dinsdagavond 1 september zijn we het nieuwe seizoen begonnen. De start was anders dan voorgaande jaren. Omdat de competitie voortijdig was afgebroken hadden we geen algemeen kampioen te huldigen en volstonden we met de snelschaak-kampioen (Arie Werksma) en de zomerkampioen (Harrie Boerkamp). De avond stond vooral in het teken van het van gedachten wisselen over het nieuwe seizoen gegeven de corona-beperkingen. Uitkomst was dat we in één groep gaan spelen, aanmelding vooraf verplicht is en dat er maximaal 16 partijen op een avond gespeeld kunnen worden. Dat laatste heeft gevolgen voor de mogelijkheden om extern te spelen. De voorkeur van de aanwezige leden ging uit naar het spelen op een andere avond. Gelukkig beschikt Promotie over een financiële buffer om de extra uitgaven die hiermee gepaard gaan te dragen. Inmiddels hebben zich meer dan 32 leden aangemeld voor de interne competitie. Begrijpelijk is dat ook een aantal leden hebben gezegd vooralsnog vanwege corona niet deel te nemen. Verheugend is verder dat de afgelopen drie nieuwe leden zich aangemeld hebben. We hebben op 1 september ook Rob de Vries (wedstrijdleider extern) en Rudi Matai (webmaster) bedankt voor hun werkzaamheden. Op een ander moment gaan we daar nog uitgebreider bij stil staan. Hun opvolgers staan gelukkig al klaar: Maurice Hettfleisch neemt het stokje van Rob over en Rens Minnema dat van Rudi. Maurice wist meteen al te melden dat voorlopig twee KNSB-teams en drie HSB-teams worden aangemeld. Over de definitieve samenstelling volgt nog nader bericht. Kortom, Promotie is klaar voor het nieuwe seizoen met alle uitdagingen die ons nog wachten.

Jaap van den Berg.
05 september 2020: De herft en de winter van 2020 door Hans Meijer

Schaken met het Covid-spook op de achtergrond. Houd ramen en deuren dicht en geniet binnen van de column van Hans.  Klik hier !
05 september 2020: 18e Online Promotie Rapid toernooi op 7 september

(Rens) - Neem deel aan het 18e Online Promotie Rapid toernooi op 7 september. Van 20:00 - 22:00 uur.

Let op: Om deel te nemen, ben je lid van Team Promotie.
                   (minimaal 3 karakters)

Toernooien en externe wedstrijden

zo 04 okt 2020 20:00 - 22:00
12e Teambattle Promotie Blitz 3+2'