Nieuws

Agenda

Algemene informatie

Contact

De Promoot

Eregalerij

Adverteren

Sponsoring 2022

Links

Privacy-statement
























                   (minimaal 3 karakters)


21 juli 2024: Update zomertoernooien

(RdV) - Laatste update zomertoernooien: verslag van Paul uit Amsterdam (ronde 9); zie het item van 11 juli.

 




17 juli 2024: Mat op het Wad

(Jan Willem Duijzer) - Schaken op Texel?

Al zes jaar organiseer ik samen met Texelse schaakvrienden het kleinschalige badgasten-rapidtoernooi “Mat op ‘t Wad”. Dit jaar is het toernooi op zaterdag 10 augustus. Het toernooi begint om 11 uur, om daarmee de zogenaamde “overkanters” de gelegenheid te geven om mee te doen. Als je de boot van 10 uur vanaf Den Helder neemt ben je ruim op tijd, zelfs als je een OV-fiets neemt vanaf het station Den Helder. En na afloop van het toernooi kun je rustig nog een hapje eten in Den Burg voordat je de boot terug neemt.

Dit jaar zijn de grootmeesters John van der Wiel en Erik van den Doel de te kloppen mannen. Voor de leden van Promotie bekende namen.

Vorig jaar won Rachid Schrik het toernooi.

Van harte welkom! Inschrijven bij mij (Janwillem.duijzer@gmail.com) of via de website van de Texelse schaakvereniging: www.enpassant-Texel.nl




11 juli 2024: Zomertoernooien

(RdV) - Nu het EK is afgelopen (voor NL) moeten we ons behelpen met Wimbledon, Tour de France en Olympische Spelen. Daar denken Paul van der Werve, Ed Eveleens, Manuel Nepveu, Ruurd Kunnen en Jan Stoop anders over, getuige onderstaande tabellen. (Voor de jonge kijkertjes: Ed, Ruurd en Jan zijn ex-leden van Promotie.)

Verslag van Paul, t/m ronde 3:

In ronde 1 speelde ik met zwart tegen de sterke FM Esper van Baar. In een Italiaans-achtige opening maakte ik al snel een positionele fout, waardoor mijn witvelderige loper opgesloten werd op g6, terwijl de zijnde onbedreigd heerste op d5. Vervolgens kreeg ik schaakles van Esper en ging kansloos ten onder.

In de 2e ronde had ik wit tegen de Afghaan Homayoun Mohtaat, die sinds 2,5 jaar in Nederland woont. In een Alapin offerde ik twee pionnen, om zijn koning in het midden te houden. Er ontstonden onduidelijke verwikkelingen, waarin het me lukte een pion terug te winnen en een ijzersterk paard op f5 te nestelen. Dat leverde uiteindelijk een kwaliteit op bij dominante stelling, waarna het niet moeilijk meer was. 
En dan de derde ronde! Met zwart tegen IM Barry Brink, na Manuel Bosboom de hoogstgeplaatste. In een Benoni waarbij wit met de e-pion op d5 terugsloeg, kreeg ik het initiatief, won een kwaliteit tegen een pion hetgeen leidde tot een gewonnen, zij het ingewikkelde stelling. Bijvoorbeeld na wits 35e zet Lb1-a2: 

Het sterkste is nu 35. … La4! waarna Stockfish de stelling waardeert met -2,0. Wit kan niet verhinderen dat zwart met Tce8 en eventueel Ld1 (na torenruil) binnenkomt op e2. Ik speelde echter nonchalant Td4, waarna wit met Ke2! de koning erbij kon halen. Nog steeds niets aan de hand, maar dan merk je dat je tegen een echte IM speelt. Gaandeweg verslechterde mijn stelling en besliste uiteindelijk de pionnenwals. Geen schande, maar toch wel erg jammer! 

Verslag van Paul, ronde 4:

Met wit tegen Bart-Jan (Alexander) Sleeckx: opnieuw een Alapin, deze keer zonder pionoffers maar met vroegtijdige dameruil. Kreeg wel wat initiatief en een pion op a6, die de hele partij allerlei tactische mogelijkheden bood, die zwart wat onderschatte. Uiteindelijk kon ik de partij beslissen met de volgende combinatie na 45. … g7-g5:
 
 
46. Pxc5! op Txc5 volgt nu b6! en zwart moet zijn toren geven om de pionnen te stoppen. Zwart speelde nog Pb4 waarop volde 47. Txb4 Txc5, 48. b6 axb6, 49. Txb6 Ta5, 50. b4! Ta1, 51. Tb5+ Kd4, 52. Ta5 Tg1, 53. a7 Txg2+, 54. Ke1 Ke3, 55. Ta3+ 1-0
 
Verslag van Paul, ronde 5:
 
Vandaag in ronde 5 met zwart een frustrerende nederlaag in 26 zetten tegen Laurens Schilstra. Direct na afloop voelde het als het definitieve bewijs dat ik er toch echt helemaal niets van kan, van dat schaken. Maar thuis analyserend met Stockfish op mijn IPad kwam ik tot een wat milder oordeel over mezelf. Met zwart koos ik voor de Moderne Verdediging, waarna mijn tegenstander vrijwel a tempo koos voor een soort Grand Prix aanval. Na 10. dxc4 was de volgende stelling bereikt:

Niks aan het handje voor zwart toch? Goed ontwikkeld, witveldige loper van wit op c4 afgeruild, goede structuur, loperpaar, wit een dubbelpion  …. maar het blijkt verrassend moeilijk om het simpele witte plan van Dh4, Lh6, Pg5, Pd5 en mat te pareren! Ook Stockfish beoordeelt deze stelling als gelijk, totdat je enkele zetten doet, dan krijgt wit ineens groot tot winnend voordeel. Het beste dat Stockfish vindt is iets met gxf5 en Pxe4, maar dat gaat maar net niet mat en eindigt sowieso met 1 punt voordeel voor wit. Kortom: deze stelling is eigenlijk al onspeelbaar voor zwart en al denkend kwam ik ook achter deze pijnlijke waarheid. Ik probeerde met Ld7 en De8 het verdedigend plan met h5 te stutten, maar dat mocht allemaal niet baten. Mijn tegenstander maakte met groot vertoon van zelfvertrouwen korte metten met me. Goed: morgen maar weer de 50% proberen te herstellen … en voorlopig maar geen Moderne Verdediging meer!   
 
Verslag van Paul, ronde 6:
 
In ronde 6 speelde ik met wit tegen een qua rating (1931) relatief wat zwakkere tegenstander, Steve Michel. Daarom was ik bereid veel risico te nemen en gooide in een Caro-Kann alles op de aanval, ingeleid door een kwaliteitsoffer. Teveel risico objectief gezien (ok, jullie zijn niet verrast, vermoed ik), maar zwart slaagde er niet in om - om met Tal te spreken - “de uitweg te vinden uit het donkere woud”. Hij verzuimde op kansrijke tegenaanvallen te spelen en zette alles in op dameruil. Maar dat leidde tot een dominante positie voor wit, ook zonder dames. De slotcombinatie ging als volgt:

Zwarts laatste zet 38. … Tf8-f4 is nog wel wat tricky, want na bijv. Pxd5 of Pf5 geeft hij met Tg4+ en Txg6 de kwaliteit terug en moet wit dat eindspel nog maar zien te winnen. Doet ie ook als wit meteen Lf5 speelt. Maar natuurlijk ging ik voor het matnet! 
39. Ld3! Txd4, 40. Lf5! nu wel! Tb7 (andere zetten verliezen ook), 41. Pg6+ Kh7 (Kg8, 42. Te8+ Kf7, 43. Tf8 mat), 42. Pe5+ Kg8, 43. Te8 mat 
 
Verslag van Paul, ronde 7:
 
In ronde 7 mijn eerste remise, met wit tegen Abel Romkes (2079). Maar toch teleurgesteld, omdat ik een heel kansrijk eindspel uiteindelijk niet in winst om wist te zetten. In een Spaans Vierpaardenspel ontstond na 20 zetten na Dxg3 de volgende stelling:

Zwart had een pion gewonnen op g3 met een afruil van zijn loper tegen mijn paard. Maar hij overzag het witte antwoord: 21. Pxc6!!  nu volgt op … bxc6 22. Lc5! en vanwege de matdreiging op f8 verliest zwart de dame. Op 21. … Pf6 komt 22. Pe7+ Kh8, 23. Ld4 met beslissend voordeel. Zwart vindt de beste zet: 21. … Dd6, 22. Dxd5+! Le6! niet Dxd5 vanwege Pe7+ en Tf8 mat. Aldus na de dameruil een gezonde pion voor. Na zwarts 50e zet ontstond de volgende stelling:

Mijn Stockfish beoordeelt dit met +2,9 maar het is bepaald niet makkelijk. Het zwarte paard zit al zettenlang opgesloten op c8 (hij moet ruil daarvan met de witte loper vermijden), wit moet werken met een combinatie van aanval op h7, en het afsluiten van de zwarte loper op de diagonaal, zodat a6 een motief wordt. Dus was hier Lc5 of Lb4 aangewezen, om weer verder te gaan met manoeuvreren. Enigszins murw speelde ik echter Lg7? Daarna kon het zwarte paard uit zijn gevangenis en wist zwart het uiteindelijk te ruilen tegen mijn paard: ongelijke lopers, afijn, dat weet u wel. 
 
Verslag van Paul, ronde 8:
 
In ronde 8 met zwart tegen Oscar Klaren, met een rating van “maar” 1985, maar pas 17 jaar oud en dan weet je dat je op je tellen moet passen. Bleek ook topscorer in de KNSB te zijn bij zijn club in Almere. Hij speelde met wit het Schots Vierpaardenspel, een erkende remise-opening. Ik week snel af van de theorie om wat meer dynamiek te krijgen, al leverde dat wel een zwakke a-pion op. Toen wit daar inderdaad achteraan ging met zijn dame, ontstond na 27. b4 Pe4!  deze stelling: 

Oordeel Stockfish: 0,0! Zwart heeft voldoende compensatie voor de pion en wit moet nauwkeurig spelen. Op 28. bxc5 volgt Pxf2!, 29. Kxf2 De3+, 30. Ke1 Lxg2! en zwart wint. Wit moet 28. Da3 doen, waarna na cxb4 29. Dxb4 Pxf2, 30. Kxf2 zwart niets beters heeft dan eeuwig schaak.
 
Wit speelde 28. f3 waarna ik twijfelde tussen Pd2 (volgens Stockfish met duidelijk voordeel) en wat ik speelde, Pg3, 29. Pxg3 hxg3 wat er gevaarlijk uitziet voor wit, maar via ingewikkelde varianten tot een remise door eeuwig schaak door wit had moeten leiden. Vervolgens maakten we beiden enkele fouten (de vermoeidheid en tropische warmte begint zijn tol te eisen), maar wist ik uiteindelijk toch een mataanval door te voeren. 0-1
 
Verslag van Paul, ronde 9:
 
In de 9e en laatste ronde mocht ik wederom, maar nu met wit, tegen een IM, Albert Blees. Ik improviseerde wat in een Open Siciliaan, om uit de theoretische varianten te blijven. Maar merkte al snel dat zwart de stelling beter begreep, ik kwam slechter te staan en moest sowieso een pion geven. Na lang nadenken vond ik toch iets van een opzet om door te kunnen vechten. Na wat onnauwkeurigheden van zwart, lukte het om op de zwarte velden nog iets van een blokkade te creëren en wat tegenspel met een a-pion en actieve toren. Uiteindelijk ontstond na 57. Tb6-b5+ de volgende stelling:

Hier kwamen we (via zetherhalingen van witte toren en zwarte koning) remise overeen.   
 
Mini-verslag van Manuel, ronde 1-2:
 
Manuel met 1 uit 2 op dit moment. Tot nu toe tegen 2 ‘oude bekenden’ gespeeld. In de eerste partij mijn tegenstander lucht ontnomen en in de tweede vanuit ongeveer gelijke stand een combinatoire fout gemaakt.

Mini-verslag van Manuel, ronde 3-4:

In de ronden 3 en 4 kreeg ik te maken met tegenstanders zo taai als schoenleer. In ronde 3 kon ik geen effectief spel ontwikkelen en moest ik berusten in remise.
In ronde 4 kreeg ik een soort Engels – hedgehog-achtig – waarin ik na lang manoeuvreren een boertje won. Daarna kostte het me nog ruim 40 zetten om de vis op het droge te krijgen. Morgen – vrijdag – tegen de koploper. Met wat geluk ga ik die kop laten rollen… 

Mini-verslag van Manuel, ronde 5:

Laatste ronde. De partij stelde niets voor, snelle remise. Ik liet mijn gebruikelijke repertoire varen en viel ongeveer in katzwijm toen ik hoorde dat mijn opponent het Boedapester gambiet had willen spelen, waar hij geen enkele ervaring mee had. Tja, je kan ook te slim willen wezen. Ik heb overigens wel een prijsje als derde. 

12e Amsterdam Science Park Chess Tournament 2024

 
  Ratings: 


  Titelhouders: 


  Nationaliteiten: 


  Speeltempo: 

  Toernooisite: 

  Live games: 

  Uitslagen en standen: 

 

  groep A: 2374 - 1838
  groep B: 1991 - 1600

  groep A: 4x IM, 8x FM, 2x CM
  groep B: 1x FM

  groep A: 68x Ned, 2x Eng, 2x Dui, 1x Afg, 1x Ind, 1x Oek
  groep B: 86x Ned, 1x Bel, 1x Eng, 1x Ita, 1x Afg, 1x Kaz, 1x FIDE (Rus)

  1:30 uur + 30 sec/zet

  Amsterdam Chess

  Amsterdam Live

  groep A  groep B

groep A (aantal deelnemers: 77)

Paul van der Werve (Elo: 2016, pl.nr: #46

ronde

datum

aanvang 

Paul

tegenstander

Paul

bord

kleur

pl.nr

titel

nat.

Elo

score

totaal

%

pos.

TPR

1

za 13/7

12:3010z#10FMNed220700048-77-

2

zo 14/7

12:3031w#67-Ned19751150,029-542077

3

ma 15/7

12:3015z#2IMNed23710133,349-65 2050

4

di 16/7

12:3031w#75-Ned20461250,028-482114

5

wo 17/7

12:3015z#22-Ned21380240,049-612046

6

do 18/7

12:3030w#73-Ned19311350,033-462087

7

vr 19/7

12:3019w#30-Ned2079½3½50,034-452086

8

za 20/712:3020z#57-Ned1985156,320-302116
9zo 21/711:0011w#5IMNed2307½555,6  

groep B (aantal deelnemers: 94)

Ed Eveleens (Elo: 1778, pl.nr: #71)    [bordnummers vanaf 51]

ronde

datum

aanvang 

Ed

tegenstander

Ed

bord

kleur

pl.nr

titel

nat.

Elo

score

totaal

%

pos.

TPR

1

za 13/7

12:3077z#27-Ned188400066-94-

2

zo 14/7

12:3085w#19-Ned190800082-941096

3

ma 15/7

12:3094z#56-Ita182700089-931073

4

di 16/7

12:3096w#61-Ned1798000931054

5

wo 17/7

12:3093z?-Ned1759000931035

6

do 18/7

12:3093w#49-Ned1840000931036

7

vr 19/7

12:3092w#60-Ned18051114,391-931523

8

za 20/712:3092z#85-Ned16760112,592-931490
9zo 21/711:0090w#34-Ned1876     

 

 

50e Open Seniorentoernooi 2024


 Ratings: 

 Speeltempo: 

 Toernooisite: 

  Uitslagen en standen: 
 


 groep 1: 2026 - 1882  /  groep 2: 1878 - 1829  /  groep 4: 1787 - 1746

 1:30 uur / 40 zetten + 30 min + 30 sec/zet

 Seniorentoernooi

 Senioren (zie groep 1, 2 en 4)
 

groep 1 (aantal deelnemers: 12)

Manuel Nepveu (Elo: 1962

ronde

datum

aanvang 

Manuel

tegenstander

Manuel

bord

kleur

Elo

score

totaal

%

pos.

TPR

1

ma 15/7

12:303w1901111001-3-

2

di 16/7

12:301z19710150,03-91936

3

wo 17/7

12:302w1882½50,05-81918

4

do 18/7

12:304z1907162,53-52010

5

 vr 19/710:301w1961½360,03-41996

groep 2 (aantal deelnemers: 12)

Ruurd Kunnen (Elo: 1862

ronde

datum

aanvang 

Ruurd

tegenstander

Ruurd

bord

kleur

Elo

score

totaal

%

pos.

TPR

1

ma 15/7

12:305w18290009-12-

2

di 16/7

12:305z1842000121036

3

wo 17/7

12:306w1859½½16,7121570

4

do 18/7

12:306z18650½12,5121527

5

vr 19/7

10:306z18280½10,0121479

groep 4 (aantal deelnemers: 12)

Jan Stoop (Elo: 1761

ronde

datum

aanvang 

Jan

tegenstander

Jan

bord

kleur

Elo

score

totaal

%

pos.

TPR

1

ma 15/7

12:306z1746½½50,05-8-

2

di 16/7

12:30

3

w17690½25,08-111565

3

wo 17/7

12:304z1749½133,38-111630

4

do 18/7

12:305w17561250,05-91755

5

vr 19/7

10:304z17621360,03-51828



10 juli 2024: Rapiddriedaagse

De rapiddriedaagse is dit jaar op overweldigende manier gewonnen door Rachid Schrik. Hij scoorde de maximale 9 uit 9 en liet daarmee geen spaan heel van de concurrentie. Op een verrassende 2e plek eindigde oud-lid Frank Kaptein. Hij was door Erwin overgehaald om weer een keer mee te doen, en niet zonder succes. Als dat geen motivatie is om het schaken weer serieus op te pakken ;). De laatste plek op het erepodium is voor Paul van der Werve. 

Met in totaal 39 spelers was het toernooi een succes. Vooral het grote aantal gastspelers sprong in het oog. En dit smaakt natuurlijk naar meer. Gelukkig hoeft u niet lang te wachten. Vanaf volgende week gaan we verder met de zomercompetitie.




27 juni 2024: Oud-voorzitter Bas van de Graaf overleden

Op dinsdag 25 juni 2024 is onze oud-voorzitter Bas van de Graaf overleden.
Tot voor kort was hij actief bij onze vereniging. Wekelijks aanwezig voor zijn partij in de interne competitie. In de afgelopen clubbladen blikte hij terug op zijn schaakleven. Niemand die toen kon bevroeden dat zijn leveneinde nabij was.
We kijken met dankbaarheid terug op wat Bas voor de vereniging heeft gedaan.

Het afscheid van Bas is op maandag 1 juli om 11:30 uur in de Dorpskerk. Dorpsstraat 17 in Zoeterwoude.
Aansluitend is er gelegenheid elkaar te ontmoeten en herinneringen op te halen tijdens een informeel samenzijn in het naastgelegen Ons Huis, Kosterspad 3 in Zoeterwoude.
De crematie vindt plaats in besloten kring.




25 juni 2024: Komkommernieuws

[1] door Manuel N:

Deze stelling is voorgekomen in een partij die ik onlangs heb gespeeld. Ik had wit – dat zeg ik er graag bij.

De damevleugel van zwart maakt een sprookjesachtige indruk. Lang heeft er een witte toren op a5 gestaan waardoor zwart met zijn paard niets en met zijn loper en toren bitter weinig kon aanvangen. En ondertussen op de andere vleugel….

Toen het moest, haalde ik mijn toren van a5 naar a1 en toen naar h1 met dit resultaat.

Elke schaakstelling is na zo’n 30 zetten uniek, maar sommige zijn nog unieker dan andere…

 

[2] door Rob de V:

In een 'huiskamerpartij' kreeg ik met zwart deze stelling, met wit aan zet. De computer geeft aan dat wit hier 1. Lxg6+ moet spelen, hetgeen remise zou opleveren (waardering 0.0). Als zwart antwoordt met 1. … Dxg6 of met 1. … Kxg6 wint wit zelfs (respectievelijk +8.6 en +3.8); de juiste zet voor zwart is 1. … Kg7!

Wit speelde echter (niet geheel onlogisch) 1. Tf3, en verloor als volgt. 1. … Tc1+, 2. Kh2 Dxh4+, 3. Th3 (enige zet). Nu kan de zwarte loper de witte toren slaan (3. … Lxh3), maar ik aarzelde even: was dit wel goed? Heeft wit nu geen eeuwig schaak met Db7+, Db8+ etc.? Ik heb deze stelling later aan verschillende sterke clubgenoten laten zien, en sommigen dachten inderdaad dat het eeuwig schaak is. Maar niets is minder waar: het schaak duurt slechts één zet, en dat is niet bepaald eeuwig… De grap is dat de loper van h3 het schaak kan opheffen door terug te gaan naar d7, waarna wit zelfs mat staat! Hoezo eeuwig schaak? (Gelukkig kwam ik in de partij op tijd ook tot die conclusie…)




24 juni 2024: Een schaaktocht door Spanje door Hans Meijer

Hans Meijer maakte rond de jaarwisseling Een schaaktocht door Spanje.




04 juni 2024: Dubbel feest voor Bernard Bannink!

(MW) - Het kan deze weken niet op voor Bernard Bannink. Vorige week werd het snelschaaktoernooi gewonnen. Gisteren vierde Bernard vol trots zijn 60e verjaardag. De kers op de taart volgde later die avond. Joost Mostert werd verslagen en daarmee stelde Bernard zijn 23e(!) interne kampioenschap twee ronden voor het einde veilig. Bernard, gefeliciteerd!




26 mei 2024: Bannink snelschaakkampioen

(MW) - 't Span was afgelopen woensdag het decor voor het snelschaakkampioenschap van Promotie. Het recept: dertien deelnemers speelden een halve competitie waarna de top twee een finale speelden. De finale ging uiteindelijk tussen Bernard en Bram. Eerstgenoemde trok aan het langste eind (1,5 - 0,5).

 

 

 

 

 

 

Eindstand poule:

1 Bram 11,5 (uit 12)

2 Bernard 9.5

3/4 Johan/Maarten 8

5/6 Harrie/Marian 7

7 Paul 6.5

8 Tobin 6

9 Ton 5.5

10 Djezz 5

11 Hans 3

12 d'Andre 1

13 Dolf 0




23 mei 2024: Blunder!

Blunder! Blunder? Blunder!! Blunder??

Klik voor de column van Manuel: Blunder! 




19 mei 2024: SNELSCHAAKTOERNOOI WOENSDAG 22 MEI

Komende woensdag wordt het sv Promotie snelschaakkampioenschap gespeeld. Aanvang 19:45 uur. Vooraf aanmelden is niet nodig.

NB. Ivm met Pinksteren is er maandag geen interne competitie.




28 april 2024: Voorzitter Jaap van den Berg ontvangt Lintje

Op 26 april 2024 kreeg onze voorzitter Jaap van den Berg een lintje opgespeld door Zoetermeerse burgemeester Michel Bezuijen. Gefeliciteerd!






27 april 2024: Schaakmigranten door Hans Meijer

Schaakmigranten, het is goed toeven in Nederland!




21 april 2024: Promotie K1 mist kansen tegen Spijkenisse 1

(Henk Noordhoek)- Gisteren speelde Promotie K1 haar laatste externe wedstrijd van het seizoen 2023/2024. Hierbij het verslag.

En omdat het de laatste wedstrijd van het seizoen was, krijgt u ook nog een verslag van Bernard kado:

(Bernard Bannink)- Voor ons stond niks meer op het spel. Spijkenisse kon bij winst kampioen worden. De wedstrijd begon niet goed met verlies van Paul. Hier heb ik weinig van gezien. Joost stond heel aardig met een loperpaar maar verloor toch ook snel. Jan Willem veegde zijn tegenstander langzaam weg maar zag spoken en besloot tot remise. Ben, die het hele seizoen al goed bezig is (tpr 2206), zette zijn tegenstander pardoes mat met een paard op f7. Henk stond heel aardig maar na een hoera-aanval van zijn tegenstander vergreep hij zich. 1½ - 3½. Eelco speelde op bord 1 tegen de sterkste speler van Spijkenisse hypermodern schaak en hij kwam een heel eind maar moest toch in remise berusten. Bernard speelde tegen de Slechtervariant van het Slavisch. Zijn tegenstander spendeerde veel tijd in de opening en Bernard kwam duidelijk beter te staan. Helaas gaf hij dit voordeel weg in de tijdnood van zijn tegenstander. Maar gelukkig voor Bernard kon hij in die zelfde tijdnood de bordjes weer verhangen en toch winnen. Tot slot Bram die met veel strijd en inzet zijn zevende remise aantekende. Helaas een klein verlies 3½-4½ waar er zeker meer ingezeten had bij Jan Willem, Joost en Henk. Maar onze jonge tegenstanders zijn hiermee kampioen. Gefeliciteerd Spijkenisse en succes in de 1e klasse KNSB.   




21 april 2024: Verslag Promotie H3-RSC Belgisch Park 1

(Bert Ouwens) - De laatst wedstrijd van het seizoen. We begonnen met 5 invallers. Alec Veld was vergeten dat hij moest schaken, hij had zijn pyjama al aan toen hij werd gebeld. Hij kwam gelukkig nog, maar moest helaas zijn meerdere erkennen in zijn tegenstander, die 400 ratingpunten meer had. Helaas, maar hij heeft er weer van geleerd.

Ook Nico Peerdeman moest vrij snel het bijltje er bij neer legen,. Hij had ook een hele sterke tegenstander (2105). Zijn tegenstander kreeg een open a-lijn en de diagonaal h1-a8, dat werd teveel voor Nico. Jammer zijn enige verliespartij dit seizoen.

De tegenstander van Johan Heskes deed een beetje te wild in de opening. Johan ving dat goed op, waarna zijn tegenstander moest opgeven, stand 1-2.

Tobin had een kwaliteit verloren een leek linea recta te gaan verliezen, maar hij verdedigde zich taai en zijn tegenstander kwam in allerlei vorken terecht, waarna het Tobin was die een kwaliteit voorbleef. Goed gestreden!

Bert had een redelijk gelijk opgaande strijd in een wat bijzondere variant van de Pirc. Zwart offerde een pion, maar Bert nam dat waarschijnlijk terecht niet aan. Na 24 zetten werd remise overeengekomen.

Djezz speelt de laatste tijd goed. Ook nu weer, eerst won hij een pion en vervolgens ook nog een paard, waarna zij tegenstander opgaf. Een prima resultaat tegen een tegenstander met bijna 200 ratingpunten meer.

Maurice verloor helaas, nadat hij kansen op een betere stelling had gemist. Maurice heeft momenteel wat last van gebrek aan zelfvertrouwen en dan zit het vaak tegen in plaats van mee. Volgend seizoen gaat het vast weer beter.

Tot slot John Tan. De stand was 3½ - 3½. Aangezien er niets meer op het spel stond liet ik John weten dat hij zelf kon beslissen wat te doen. Kort daarna gaf zijn tegenstander en stuk weg. Gewonnen zou je zeggen, maar John had niet veel tijd meer en werd een beetje zenuwachtig en gaf aan dat zijn toren ingesloten stond en zijn twee andere stukken passief stonden. Bovendien vond hij dat zijn tegenstander goed had gespeeld, hij bood daarom genereus remise aan. Fritz gaf wel aan dat het +4.0 stond.

Einduitslag 4-4, geen slecht resultaat tegen Belgisch Park 1. We hebben dit seizoen uiteindelijk 3 wedstrijdpunten gehaald, en daarnaast drie keer verloren met 3½ - 4½. Omdat Haeghe Ooievaar alle wedstrijden heeft verloren zijn we niet gedegradeerd, dus volgend jaar weer in de eerste klasse. Bij deze nogmaals dank aan alle invallers die dit seizoen hebben meegedaan!




                   (minimaal 3 karakters)

Toernooien en externe wedstrijden

ma 22 jul 2024
Zomercompetitie ronde 3 en 4

ma 29 jul 2024
Zomercompetitie ronde 5 en 6

ma 05 aug 2024
Zomercompetitie ronde 7 en 8

ma 12 aug 2024
Zomercompetitie ronde 9 en 10

ma 19 aug 2024
Zomercompetitie ronde 11 en 12

ma 26 aug 2024
Zomercompetitie ronde 13 en 14

ma 26 aug 2024
Zomercompetitie ronde 15 en 16

ma 02 sep 2024
Seizoensopening 2024-2025