Nieuws

Protocol Covid-19

Agenda

Algemene informatie

Route

Contact

De Promoot

Links

Partijen

Privacy-statement
                   (minimaal 3 karakters)


30 oktober 2020: Teambattle Promotie 1 november

Neem deel aan Teambattle Promotie zondagavond vanaf 20:00 uur.

Om deel te kunnen nemen, ben je lid van online Team Promotie.
30 oktober 2020: Schaken met Mafalda door Hans Meijer

Humor en Satire rondom het schaakspel. Beleef het in de column van Hans Meijer: Schaken met Mafalda.
30 oktober 2020: Filmtip: The QUEEN'S GAMBIT

Bingewatchen tijdens donkere dagen of lockdown? Exclusief op Netflix wordt nu een serie getoond die aanspreekt. The QUEEN’S GAMBIT. Beth, een negenjarig meisje, belandt in een weeshuis. Daar ontdekt ze haar liefde voor schaken, ze blijkt er heel goed in te zijn. Zoals een stereotype schaker past, zitten er wat draadjes bij haar los. Zelf heb ik inmiddels drie afleveringen gezien, als je een serie maakt die hoofdzakelijk om schaken draait, verdiep je dan iets meer in het schaakspel.. De verhaallijn samen met de vele nostalgische schaakmomenten spreken aan. Oordeel zelf. The QUEEN’S GAMBIT.
29 oktober 2020: Promotie 2e in Teambattle Bundesliga

Onze eerste kennismaking met de Bundesliga. Deze Teambattle op donderdag zorgt ervoor dat andere Promotieleden ook eens aanschuiven. Paul bijvoorbeeld, gaan veel Rapidzeges op de maandag naar hem, in blitz is het even zoeken naar de juiste modus, hij is uiterst gemotiveerd dus dat is een kwestie van tijd. Ergens halverwege fileert hij Ryba_Fish, die een dubieuze opening kiest. In deze klasse bepalen de resultaten van de 4 hoogst scorende teamleden de eindstand. Daar zit Joost vandaag bij, mede dankzij een overwinning op een Argentijn die met zwart een soort Wolga speelt, alleen krijgt hij het niet voor elkaar de witte pionnen op a en b te blokkeren. Joost rent naar de overkant en speelt met twee dames. Maurice nestelt zich ook in de top 4, met een reeks overwinningen op rij, gevolgd door een nul in de laatste ronde, en dat was niet nodig zo liet hij weten, en dat klopt. Eelco heeft zich voorgenomen later te starten, Feyenoord speelt. Om onduidelijke redenen is hij toch al vanaf de start present, gelukkig want een topscorer kunnen we gebruiken. In ruil voor aanvallend spel kun je in blitz rustig wat hout geven, zeker als het ook de beste zet is. Deze Moon Dragon wordt met pek en veren uit zijn huis gejaagd, de rest is techniek. Eelco eindigt 4e in het individuele klassement, niet gek. Rachid speelt een verkorte sessie, verdienstelijk, zijn partijen doorklikkend vraag ik mij vaak af, wat gebeurt hier allemaal, onorthodox schaak. Sebastiaan pakt ook wat potjes mee en verschalkt een stevige speler op de onderste rij. Verder beproeft Bert zijn geluk, is de Tpr vast nog niet wat hij wil, winnen tegen een berserkende 2490 is altijd lekker, beetje rondspringen met je paard en boem.. Zelf wil ik u mijn remise tegen 2500 niet onthouden. Na 30 zetten sta ik totaal verloren, en dan volgt deze schwindel, genieten met een grote G. Bernard houdt de vorm van afgelopen battles vast, opnieuw een TPR boven 2400 brengt zijn rating op 2300, mede mogelijk gemaakt door Kung Fu Panda in ronde 1 die vanavond alleen van Bernard verliest, en hoe. We eindigen als team op de 2e plaats, afwachten of dit een promotie oplevert. Tot volgende week, of moet ik zeggen, tot zondag.
29 oktober 2020: Promoot online

De Promoot van oktober is verschenen (en bij de leden per post bezorgd), maar staat ook online.

Zie onder "De Promoot" in het menu links, OF klik op onderstaand plaatje.
26 oktober 2020: Promotie Teambattle, niemand in vorm behalve...

Gisteravond de zondag Teambattle. Wat is het doel vraagt Max, eerste worden en promoveren naar de 1e klasse. Dat is al ingewikkeld genoeg, en zeker als blijkt dat het hele team een collectieve offday heeft. Nou ja het hele team, er is 1 positieve uitschieter…Eerst de anderen, Sebastiaan begint voortvarend, kan het dan tegen de sterken niet bolwerken en taait vroeg af. Maarten, Maurice en ik zitten in de zoom, en als het zo’n avond is, zit er van alles tegen, Maarten kan zelfs na een paring tegen 1700 zijn scherm met partij niet meer vinden. In dezelfde categorie: Eelco, die voor LSG speelt, meldt dat zijn muis er halverwege mee kapt, dat zie je niet in het normale schaken, desondanks winnen zij de Meesterklasse. Maarten krabbelt nog aardig op door o.a. winst in deze partij. Zijn advies tegen berserkers, zet een stonewall op, en jaag ze door de vlag, het werkt. Maurice begint goed, door bijv. winst op 2276 die voor Sinterklaas speelt, ook dat is blitz. Daarna is het hard werken. Zelf speel ik de meest belachelijke partijen, ik geef de zoom de schuld, een lichtpuntje. Met hoop op Max gevestigd, kijk ik na een aantal partijen waarom hij niet komt bovendrijven. Blijkt hij 2 rondjes te hebben gespeeld ;p
Sipke golft heen en weer, wisselt een reeks overwinningen af met een kwartet nullen. Best een goeie TPR, maar of hij tevreden is, vast niet. Met dit kadootje zal hij wel content zijn en dit trucje is ook lollig. Onze CM maakt er een korte sessie van, hij houdt van compliceren zoals je ziet. Joost houdt zijn kruit droog voor de Rapid, leuk dat Jan Veldhuizen ook vaak even komt buurten, evenals de Hippo. Gezamenlijk maken we zoals gezegd niet veel klaar vanavond, 1 uitzondering, Bernard, hij scherpt zijn TPR nog maar eens aan naar 2463 (5 puntjes meer dan vorige week). Overall degelijke partijen aangevuld met geweld waar nodig. Tegen Hermanv, die alles inzet op mat van de witte koning, mis! de dame is op tijd terug, en vrijpionnen doen het werk. Verder winst in een compleet gestoorde partij. En een winnende truc na een moeilijke partij, knap gezien. 4e in het individuele klassement, klasse! De eindstand.
26 oktober 2020: Teambattle Promotie in Bundesliga

Naar aanleiding van een tip van Eelco, proberen we vanaf deze week eens iets nieuws. Teambattle Promotie in Bundesliga. Iedere donderdag spelen we blitz in teamverband tegen internationale teams, vanaf 20:00 uur. Dit voorlopig even in plaats van de blitz op dinsdag, anders wordt het wat veel. Komende donderdag 29 oktober de eerste battle voor Promotie. Om deel te nemen ben je lid van online Team Promotie.

Bekijk hier hoe groot deze Teambattle competitie is.
25 oktober 2020: Teambattle Promotie 25 oktober

Neem deel aan Teambattle Promotie vanavond om 20:00 uur.

Om deel te kunnen nemen, ben je lid van online Team Promotie.
23 oktober 2020: Promotielid op erelijst recordkampioenen

(Rens)- Jan Jaap Janse voert momenteel een diepgravend onderzoek uit naar record clubkampioenen. Heeft Promotie ook een lid in haar midden die in dit erelijstje hoge ogen gooit? Draait u al lang mee, dan weet u het antwoord al. Lees het hele artikel op Schaaksite
19 oktober 2020: Online Promotie Blitz is terug

(Rens) - Promotie Blitz is terug op de dinsdagavond. Neem deel aan het 16e Online Promotie Blitz op 20 oktober. Van 20:00 - 22:00 uur.

Let op: Om deel te nemen, ben je lid van Team Promotie.
18 oktober 2020: Promotie knap 7e in de Teambattle

Een team van 8 spelers is wel noodzakelijk om een rol van betekenis te spelen in de Teambattle.
Wij verschijnen met 4 spelers aan de start, en dan wordt het lastig. Alhoewel als het 4 Bernards zijn, kun je een heel eind komen. 15 uit 17 scoren, wat een feest. In ronde 2 is dit vorkje wel lekker, in ronde 3 is hier een matje met 2 torens onderweg. In ronde 7 weet zwart zich geen raad met de aanvallende intenties van Bernard, de zwarte dame moet dit met de dood bekopen, tegenstribbelen helpt niet meer. In ronde 8 wordt Phoenix (2397) die uiteindelijk 1e wordt in het eindklassement de les gelezen in een pionneneindspel. Bernard wordt prachtig 2e met TPR 2458, en dit helpt ons enorm bij handhaving in de 2e klasse. Maarten, met wie ik in de Zoom zit, heeft ook een goede avond, hij geeft zelf de partijen aan die in ieder geval publicatiewaardig zijn namelijk deze en deze. Willem kan vooral genoegen scheppen in een prachtige overwinning op 2300+, is dit het Frans waarin hij tijdens online Promotie Rapid ook een discussie met Harrie uitvecht? Later sluiten Joost en Sebastiaan zich nog aan voor belangrijke punten zodat we als team uiteindelijk op de 7e plaats te eindigen, niet verkeerd met een half team. De eindstand.
16 oktober 2020: Trappen lopen door Theo Mooijman

De column Trappen lopen uit de niet gepubliceerde voorraad van Theo Mooijman, geschreven in 2009, en nu is de tijd rijp deze te publiceren.
15 oktober 2020: Online schaken tijdens de 2e golf

(Rens) Nu het normale schaken, intern, extern KNSB en HSB, opnieuw enige tijd stil ligt, zal Promotie het online schaken weer intensiveren.

Wekelijks op:
Maandag 20:00-22:00 Promotie Rapid 10 + 5.
Dinsdag 20:00-22:00 Promotie Blitz 3 + 2.
Zondag 20:00-22:00 Promotie Teambattle Blitz 3 + 2.

Inschrijven via de site kan voor:
Rapid vanaf zaterdag.
Blitz vanaf zondag.
Teambattle vanaf donderdag.

Schrijf je in voor de Promotie Teambattle Blitz van zondag 18 oktober om 20:00 uur.

Om deel te nemen ben je lid van online Team Promotie.
Ben je geen lid van Schaakvereniging Promotie en woon je in regio Zoetermeer, ook dan kun je kosteloos deelnemen aan onze online toernooien.
12 oktober 2020: Protocol verantwoord schaken bij sv Promotie

 

 1. Wanneer u symptomen vertoont die kunnen wijzen op corona, blijft u thuis.
 2. Kwetsbare sporters (boven 70 jaar en uit risicogroepen) dienen zelf het risico te analyseren of zij op basis van dit protocol willen schaken bij Promotie. Raadpleeg eventueel uw huisarts.
 3. De corona-verantwoordelijke mag tijdens de avond iemand weigeren of naar huis sturen tijdens de training of wedstrijd bij (vermoeden van) klachten, zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, (licht) hoesten of als iemand zich niet aan dit protocol houdt.
 4. Op basis van de uitgangspunten van het protocol kunnen maximaal 32 leden op een avond spelen.  Aanmelding is daarom verplicht, ook voor de zomercompetitie.
  Aanmelden moet uiterlijk op de maandag 20.00 voorafgaand aan de speelavond : bij voorkeur via de email wl.intern.svpromotie@gmail.com of telefonisch 06 - 24 85 91 19
 5. Gegeven de restricties die in de Gondelkade gelden, is het niet toegestaan eerder dan 19.40 het gebouw te betreden.
 6. Volg bij binnenkomst de looplijnen zoals in de Gondelkade aangegeven en meld uw aanwezigheid bij de wedstrijdleider in de hal bij de beide speelzalen.
  Ook vertelt u aan de wedstrijdleider dat u geen van de vragen op de Checklist van de overheid (bijlage 1) met ja beantwoord heeft.
  Hij vertelt tegen wie u speelt.
 7. Reinig of desinfecteer uw handen voor aanvang van de wedstrijd.
 8. Er worden geen handen geschud.
 9. Er mag alleen worden gespeeld op tafels waar een schaakbord ligt,
 10. De eerst aanwezige van de twee schakers die tegen elkaar spelen kiest de speeltafel.
  Gedurende de speelronde mag niet meer van tafel gewisseld worden.
  U hangt uw jas over de stoel bij de tafel waar u zit.
  Het gebruik van de kapstok in de gang is niet toegestaan.
 11. Spelers hangen niet over het bord; als een speler niet aan zet is neemt hij 1,5 meter afstand tot zijn tegenstander. In tijdnood mogen spelers kortdurend (max 15 minuten) binnen 1,5 meter van elkaar blijven.
 12. Desgewenst kunt u  het spelmateriaal zowel voor als na de wedstrijd reinigen.
  Na afloop van de partij bergt u het spelmateriaal op.
 13. Het is niet toegestaan voor, tijdens of na afloop van de partij te zitten in de bar.
  De bar mag alleen betreden worden om een bestelling voor u zelf te doen.
  U mag geen drinken of eten voor iemand anders meenemen.
  NB. In de zaal staat een koelkast , waar alleen frisdrank en alcoholische dranken verkrijgbaar zijn.
 14. Promotie zorgt voor een goede ventilatie van de beide speelzalen aan de Gondelkade zodat de lucht regelmatig ververst wordt. Dit vermindert de kans op besmetting.
  Concreet betekent dit dat in beide zalen de deuren open staan.
  Als het kouder wordt gaan de deuren dicht, maar zal de corona-verantwoordelijke ieder kwartier de ruimte ventileren door aantal minuten de deur open te houden.

Na afloop van de laatste partij wordt de zaal opgeruimd en het spelmateriaal opgeborgen.
10 oktober 2020: SHTV 2 - Promotie H1 door Maurice

Afgelopen donderdag hadden SHTV 2 en Promotie 1 de eer om na de coronapauze de HSB-competitie te openen. Het was meteen een ouderwets spannend avondje extern: de beslissing viel uiteindelijk op twee borden ver in tijdnood.

De avond begon voor ons voorspoedig. Johans stukken stonden eigenlijk de hele partij beter en hij kwam in een voordelig toreneindspel terecht. Uiteindelijk wist hij met zijn torens de koning midden op het bord te vangen. Het was niet helemaal nauwkeurig gespeeld, maar wel een mooi matbeeld. Johan met zwart:

 

 

Ook Sipke wist te winnen. Zijn partij zag er wild uit: Sipke heeft de g-pion voor de neus van wits koning weggesnoept, terwijl wit binnenkomt op Sipkes damevleugel. Hoewel het volgens Sipke ‘geen partij uit één stuk is’, wint hij het spektakelstuk wel en boekt hij een belangrijk punt. 

Ondertussen hadden Bas en Rudi verloren. Bij beide partijen heb ik niet kunnen zien hoe dat gebeurde, maar bij Rudi zag de stelling er scherp uit, waarbij het kwartje uiteindelijk de verkeerde kant op is gevallen. Na vier partijen was de stand dus 2-2. 

Ik (Maurice) was al vroeg in tijdsnoodfase. In het begin van het eindspel had ik een kans gemist om een pion te winnen, waarna mijn koning praktisch gevangen stond in de hoek, terwijl zwarts koning actief op d4 stond. Nadat ik in tijdnood de (enige) correcte manier van verdedigen gemist had, dreigde zwart te kunnen promoveren. Op zet 40 haalden wij tegelijk een dame, maar stond ik praktisch verloren.

 

Dit halfje was mooi meegenomen, aangezien het op de andere borden nog niet heel duidelijk was. Bij Joost wel: hij stond al snel een pion voor, daarna twee pionnen en vervolgens was zijn stelling zo goed georganiseerd, dat zwarts stukken over de damevleugel niet binnen konden komen. Naar mijn idee bleef de stelling de hele partij hetzelfde, de stukken bleven op het bord, totdat Joosts tegenstander in tijdnood kwam en door zijn vlag ging: 3½-2½ voor ons. 

We hadden nog een punt nodig voor de overwinning, maar dat was makkelijker gezegd dan gedaan. Stephan en John zaten allebei diep in het eindspel, met voor alle spelers beperkte tijd. Stephan stond een pion achter in een eindspel waar hij een loper en 5 pionnen had en zijn tegenstander een paard en zes pionnen. Stephan wist op de damevleugel vakkundig wits vrijpion met zijn loper tegen te houden, terwijl zijn koning op de andere vleugel een pionnetje snoepte en daar zo een pionnenmeerderheid creëerde. De vrijpionnen werden geruild en er werd tot remise besloten: nog een dreigend verlies werd afgewend naar remise.

Dit betekende dat de winst binnen was. John zat immers in een toreneindspel waar hij de hele tijd een pionnetje meer had. Hij wist het helaas, tot eigen frustratie, niet om te zetten in een overwinning, maar zijn halfje was genoeg voor de teamwinst. Deze kan geflatteerd genoemd worden aangezien Stephan en ik door het oog van de naald zijn gekropen, maar aan het eind van de rit maalt niemand daarom.

Update 14-10-2020
Rudi stuurde per mail nog het staartje van de partij van John na, met de vraag dit te publiceren. Bedenk wel dat alles in tijdnood is gespeeld voegde John eraan toe. John met wit:

                    (minimaal 3 karakters)

Toernooien en externe wedstrijden

za 31 okt 2020 13:00 - 18:00
Extern Krimpen a/d IJssel3 - Promotie K2

za 31 okt 2020 13:00 - 18:00
Extern Philidor Leiden 2 - Promotie K1

zo 01 nov 2020 20:00 - 22:00
Teambattle Promotie Blitz 3+2'

ma 02 nov 2020 20:00 - 22:00
26e Online Promotie Rapid toernooi 10+5

do 05 nov 2020 20:00 - 21:40
Teambattle Promotie in Bundesliga

ma 09 nov 2020 19:45 - 23:45
Extern Promotie H1 - DD2

ma 09 nov 2020 19:45 - 23:45
Extern Promotie H2 - Schaakmat1

za 21 nov 2020 13:00 - 18:00
Extern Promotie K2 - DD3

za 21 nov 2020 13:00 - 18:00
Extern Promotie K1 - Botwinnik1

wo 02 dec 2020 19:45 - 23:45
Extern H.Ooievaar1 - Promotie H2

vr 11 dec 2020 19:45 - 23:45
Extern Scheve Toren - Promotie H1

za 12 dec 2020 13:00 - 18:00
Extern DSC Delft2 - Promotie K1

za 12 dec 2020 13:00 - 18:00
Extern Fianchetto1 - Promotie K2

ma 04 jan 2021 19:45 - 23:45
Extern Promotie H1 - DSC1

ma 04 jan 2021 19:45 - 23:45
Extern Promotie H2 - DD1

za 09 jan 2021 13:00 - 18:00
Extern Promotie K1 - Overschie1

za 09 jan 2021 13:00 - 18:00
Extern Promotie K2 Vrije ronde

ma 01 feb 2021 19:45 - 23:45
Extern RSC BP1 - Promotie H2

za 06 feb 2021 13:00 - 18:00
Extern LSG3 - Promotie K1

za 06 feb 2021 13:00 - 18:00
Extern Spijkenisse2 - Promotie K2

ma 15 feb 2021 19:45 - 23:45
Extern Schaakhuis1 - Promotie H1

za 06 mrt 2021 13:00 - 18:00
Extern Schaakhuis1 - Promotie K1

za 06 mrt 2021 13:00 - 18:00
Extern SHTV1 - Promotie K2

ma 08 mrt 2021 19:45 - 23:45
Extern Promotie H1 - Raadsheer1

ma 08 mrt 2021 19:45 - 23:45
Extern Promotie H2 - HSV1

za 27 mrt 2021 13:00 - 18:00
Extern Promotie K1 - Leiderdorp1

za 27 mrt 2021 13:00 - 18:00
Extern Promotie K2 - Shah Mata1

ma 12 apr 2021 19:45 - 23:45
Extern Promotie H2 - DSC2

do 22 apr 2021 19:45 - 23:45
Extern Botwinnik1 - Promotie H1