Nieuws

Protocol Covid-19

Agenda

Algemene informatie

Route

Contact

De Promoot

Eregalerij

Sponsoring 2021: 13,17

Links

Privacy-statement
                   (minimaal 3 karakters)


11 mei 2021: Robby in Missouri

Robby speelde afgelopen week een toernooi in de Amerikaanse staat Missouri ter voorbereiding op komende toernooien die hij plant om zijn laatste GM-norm te scoren, hierover binnenkort meer. In dit toernooi kon geen norm worden gescoord, en met de vorm zat het wel goed zo gaf hij aan, dit is ook terug te zien aan de score van 7 uit 9.

In de komende dagen zal ik wat gespeelde partijen publiceren, met wat licht commentaar, niet van Robby, maar van mij met Stockfish, dus neem het met een korrel zout.

Ronde 1 begint met wit een goede rustige partij in de Caro-Kann ruilvariant, lang in de theorie gevolgd door nauwkeurige zetten waarna zwart een paar foutjes maakt en dan is het voor Robby gesneden koek.

 07 mei 2021: Paard door Gerhard Eggink

Paard, paard...waarom heet deze column Paard, omdat Gerhard hierin man en paard benoemt? Nee, het moest iets anders zijn, u komt er wel achter.
02 mei 2021: Promotie Knock Out

Hiernaast een lichtpunt in de verder troosteloze nederlaag tegen Apeldoorn om de online KNSB beker. Thomas Beerdsen tegen Bernard Bannink met zwart, de eerste partij. Bernard heeft zijn pot vakkundig naar rustiger vaarwater gestuurd, nadat zijn koning wat tochtig stond, en dat kan gevaarlijk zijn met zo'n kort speeltempo. Met alleen zware stukken over heeft hij de boel in de hand en nog voldoende tijd op de klok, alleen nog een klein probleempje oplossen op f6 en zwart staat een fijne pion voor. Wit heeft zojuist Tf2 gespeeld en er komt een huge kans langs voor Bernard om verder te vereenvoudigen naar een gewonnen eindspel. Welke zet is dit? 

Uiteindelijk gaat deze partij verloren na te grote problemen met de toren op f6. Evenals alle andere partijen waarin onze tegenstander logischerwijs duidelijk meerdere maatjes te groot blijkt. Verlies 8-0 en hier stopt het beker-avontuur.
Wil je de partijen nog eens terugkijken, MuConsult Apeldoorn - Promotie.
30 april 2021: Wraak voor Praag door Rudi Matai

Rudi duikt diep in de historie van het topschaken. Op het schaakbord krijgt een partij meerdere dimensies in Wraak voor Praag.
30 april 2021: KNSB Beker Promotie-Apeldoorn 1 mei om 13:00 uur

Promotie is doorgedrongen tot de Knock-Out fase van de Online KNSB Beker en neemt het daarin morgen op tegen MuConsult Apeldoorn, dat wordt vertegenwoordigd door een enorm sterk team, met o.a. IM Thomas Beerdsen en IM Merijn van Delft. De wonderen zijn de wereld nog niet uit en er is dus een kans om de volgende ronde te bereiken. De wedstrijd start om 13:00 uur op Chess.com. Bij winst mag Promotie om 15:30 nogmaals aantreden tegen een andere winnaar. De partijen zijn LIVE te volgen bij Evenementen
28 april 2021: Nieuw: Schaak Evenementen op de Promotiesite

Promotie breidt de website uit met een nieuw item, Schaak Evenementen, nu bovenaan in het menu.

Wat vind je nu bij Evenementen:

1. Een overzicht van komende Nederlandse- en Europese schaaktoernooien.
Leuk voor als je op zoek bent naar een schaakvakantie.
2. Een plaats waar je LIVE online en over-the-board schaaktoernooien kunt volgen, van wereldtoppers en wanneer mogelijk van clubspelers die op een LIVE bord spelen.

Alles is nog in de ontwikkelfase, wie weet kunnen nieuwe onderwerpen binnenkort volgen zoals:
3. Schaakstreams van topschakers die educatief zijn en/of gewoon lekker wegkijken.
4. Interactieve schaaklessen, online schaaktrainingen, online openingsrepertoires en meer. 
27 april 2021: LIVE

LIVE dinsdag 27 april Champions Chess Tour met o.a. Carlsen tegen Radjabov.
27 april 2021: Willem speelt over-the-board in Spanje

Afgelopen weekend speelde Willem Broekman, de man achter de sectie Games een veteranen toernooi in Malaga. Er werden dus enkele dagen geen games gepubliceerd. In Spanje spelen ze gewoon over-the-board, jaloersmakend. Willem kijkt zeer tevreden terug op zijn resultaat van 4,5 uit 6, een score waarmee hij op een gedeeld 2e plaats eindigde.

P.s. met wat geluk is er binnenkort een extra pagina binnen de Promotiesite met schaaktoernooien binnen Europa. Handig mocht je eens op schaakvakantie willen.
27 april 2021: Ian Nepomniachtchi uitdager van Magnus Carlsen

Ian Nepomniachtchi mag proberen in november 2021 te Dubai Magnus Carlsen van de troon te stoten als het gaat om de titel van Wereldkampioen. Hij had in de voorlaatste ronde genoeg aan een remise tegen Maxime Vachier-Lagrave nadat Anish Giri geen hoogstaande partij kon neerzetten tegen Alexander Grischuk. Deze partij ging dan ook verloren, en zijn tegenstander die niet vies is van boute uitspraken gaf als commentaar: "Als Giri een verloren stelling in wil gaan wie ben ik dan om hier niet in mee te gaan." Een gedesillusioneerde Giri had duidelijk moeite zijn partij op te geven, hij zag een grote kans in rook opgaan.

Magnus Carlsen zit sinds 2013 op de troon van Wereldkampioen nadat hij Viswanathan Anand met gemak versloeg in een match te Chennai. Hij werd destijds met zijn 22 jaar de op 1 na jongste wereldkampioen. Hij moet alleen Kasparov voor zich dulden in dit lijstje, die in 1985 Karpov versloeg om de wereldtitel.

Met zijn uitstekende spel stijgt Nepo naar plaats 3 op de ratinglijst. Carlsen die in commentaar op zijn nieuwe uitdager vaak aangaf Caruana toch als de grootste bedreiging te zien, dicht ook Nepo redelijk kansen toe omdat hij nu eenmaal op papier een hoge rating heeft, en bezig is aan een flinke opmars. Voor Nepo is de aankomende tweestrijd een geheel nieuw fenomeen, zijn attractieve spel maakt het in ieder geval een interessante match om naar uit te kijken.

Vanmiddag vanaf 13:00 uur de laatste ronde van de Fide Candidates Live via:

Via de officiele site op Youtube met commentaar van o.a. GM Daniil Dubov.
Chess24 op Twitch met commentaar van o.a. GM Judith Polgar.

 
26 april 2021: Voorlaatste ronde Fide Candidates LIVE

Vandaag misschien wel de belangrijkste ronde van de Fide Candidates, gezien de tussenstand. Kan Anish Giri zichzelf opnieuw overtreffen en laat Nepomniachtchi een punt liggen tegen MVL?

Je ziet het vandaag vanaf 13:00 uur LIVE, ronde 13:

Via Chess24 op Twitch met commentaar van o.a. GM Judith Polgar.
Via de officiele site op Youtube met commentaar van o.a. GM Daniil Dubov.
23 april 2021: Wordt Giri de nieuwe uitdager van Magnus Carlsen?

Geheel overbodig, want u volgt het natuurlijk helemaal, wat aandacht voor het Fide Candidates in Yekaterinburg. Acht gekwalificeerde deelnemers nemen het in een double Round-Robin tegen elkaar op (format a la Wijk aan Zee, 14 partijen dus). De winnaar gaat eind 2021 met Magnus Carlsen in gevecht om de wereldtitel. In 2020 startte het toernooi, werd halverwege afgebroken vanwege Corona, en is afgelopen maandag hervat met de resterende ronden. 

De Rus Nepomniachtchi (Nepo) was pre-corona al goed gestart, en trekt nu de lijn door. Met nog drie ronden te gaan, staat hij met 7 uit 11 een half punt voor op onze Nederlander Giri, die in goede vorm verkeert. Dat zagen we vandaag in een partij waarbij hij de Chinees Ding Liren ruim overklaste. Deze partij is, voorzien van commentaar, terug te vinden op Schaaksite. De Amerikaan Caruana, de vorige uitdager van Carlsen, staat derde met 6 uit 11.

Magnus Carlsen bekijkt de concurrentie vanuit de commentaarbox. Hoe mooi wil je het hebben, niemand minder dan hij zelf geeft op meerdere dagen commentaar op de partijen van de potentiele tegenstanders. Bekijk via Twitch de hele uitzending van ronde 10.

Anish Giri doet nog volop mee om plaats 1, waarbij wel moet worden gezegd dat Nepo duidelijk de betere papieren heeft met een betere onderlinge score mocht Giri met hem gelijk komen in punten. We zullen zien.
23 april 2021: Kop & Naam door Manuel Nepveu

Een goede schaker beschikt bij voorkeur over een goed geheugen. Of dit in het dagelijks leven ook altijd fijn is, leest u in de column Kop & Naam.
20 april 2021: Promoot online

De Promoot van april is verschenen (en bij de leden - vroeg of laat - per post bezorgd), en staat nu ook online.

Zie onder "De Promoot" in het menu links, OF klik op onderstaand plaatje.

Update: In het hoofdstuk 'Games' (zie bovenstaande menubalk) kunt u de partijen die in deze Promoot staan naspelen!

Met dank aan Willem Broekman, die dit hoofdstuk runt.
19 april 2021: Promotie bekert door, op naar de KO fase

Afgelopen zaterdag was de 2e speeldag van de Online KNSB Beker. In de poule van 6 teams stond Promotie op plaats 2 door een goede eerste speeldag enkele weken eerder, een lekkere uitgangspositie dus.

Om 13:00 uur tegen ASV, een wedstrijd die eindigde in 4-4, er had misschien iets meer ingezeten, Bernard Bannink speelde 2 remises waarin kansen op winst voorbij kwamen, zijn 2e remise bracht de gelijke eindstand op het scorebord, een slimme keuze gezien de stand in de poule. Bert Ouwens speelde 2 wisselende partijen, de eerste ging vrij gemakkelijk naar de tegenstander, de tweede nam hij stevig revanche. Maarten v Z, won beide partijen in zijn gebruikelijke speelstijl, duwen tot de tegenstander omvalt, en dat lukte prima. Joost Mostert, wat zullen we zeggen, er had meer in gezeten. Alles opgeteld een prima uitslag, tegen gemiddeld 100 ratingpunten meer.
De partijen.

Om 14:20 tegen Het Zwarte Schaap, hier kunnen we kort over zijn. Hing Ting Lai (zie onze eregalerij als je niet weet wie dit is), Bosboom, Kabos en Van Beek. Verlies met 0-8. De partijen.

De laatste ronde maakte weinig uit, Promotie eindigde op plaats 3 in de eindstand van de poulefase, en mag nu door naar de KO (Knock Out) fase, tegen MuConsult Apeldoorn. Pittig.
Deze wedstrijd wordt gespeeld op 1 mei om 13:00. Alleen bij winst mag Promotie om 15:30 door naar ronde 2 van de KO fase. Zie kalender.
17 april 2021: Promoot spoorloos

(RdV) - Een van de afgelopen dagen had de april-Promoot bij de leden in de bus moeten vallen. Om nog niet duidelijke redenen is dat ergens misgegaan. Bij de drukker? Bij PostNL? Dat zal a.s. maandag moeten worden uitgezocht. En dan is de vraag of het blad nog boven water komt en wat er moet gebeuren als dat niet zo is. We houden u op de hoogte. En excuses (namens wie?) voor het ongemak.
                   (minimaal 3 karakters)

Toernooien en externe wedstrijden

do 13 mei 2021 20:00 - 21:40
Teambattle Bundesliga 3+2

di 18 mei 2021 20:00 - 23:00
Online Lentetoernooi ronde 6

di 25 mei 2021 20:00 - 23:00
Online Lentetoernooi ronde 7

di 01 jun 2021 20:00 - 23:00
Online Promotie Thematoernooi

za 18 sep 2021 13:00 - 18:00
Extern KNSB ronde 1

za 09 okt 2021 13:00 - 18:00
Extern KNSB ronde 2

za 06 nov 2021 13:00 - 18:00
Extern KNSB ronde 3

za 27 nov 2021 13:00 - 18:00
Extern KNSB ronde 4

za 18 dec 2021 13:00 - 18:00
Extern KNSB ronde 5

za 05 feb 2022 13:00 - 18:00
Extern KNSB ronde 6

za 12 mrt 2022 13:00 - 18:00
Extern KNSB ronde 7

za 02 apr 2022 13:00 - 18:00
Extern KNSB ronde 8

za 23 apr 2022 13:00 - 18:00
Extern KNSB ronde 9