Nieuws

Agenda

Algemene informatie

Route

Contact

De Promoot

Links

Partijen

Privacy-statement
                   (minimaal 3 karakters)


29 januari 2020: KNSB-bekerteam uitgeschakeld

 Ons KNSB-bekerteam is in de derde ronde uitgeschakeld door Voorschoten:

Promotie

Voorschoten

 

 

Zetten van, M. (Maarten)

2155

Ratsma, M.B. (Midas)

2247

z-w

1 - 0

Bannink, B. (Bernard)

2208

Damen, J.M. (Jip)

2196

w-z

0 - 1

Duijzer, J.W. (Jan Willem)

2084

Ratsma, R.J. (Rosa)

2280

z-w

0 - 1

Werksma, A. (Arie)

2205

Wilschut, P.J. (Peter)

2219

w-z

½ - ½

gemiddelde rating:

2163

gemiddelde rating:

2236

 

1½ - 2½
27 januari 2020: Tata-journaal 18

>>> Lees (eerst) het eindverslag van Jaap in Tata-journaal 17!

(RdV) - Hoewel U het eindverslag al in Tata-journaal 17 heeft kunnen lezen, hierbij toch nog - bij wijze van nabrander - een aflevering 18.

Het is niet dat ik hier zo nodig partijen van mijzelf wil laten zien, maar de collega's Tata-gangers waren dit jaar niet erg scheutig met het aanleveren van al dan niet interessante stellingen. Zal wel te maken hebben met de tegenvallende resultaten...

"Dus" dan toch nog maar iets uit groep 8. Het is dan wel "maar" groep 8, maar ook daar komen spannende situaties voor. In de laatste ronde had ik een tegenstander die net als ik Ajax-supporter bleek te zijn (hij kwam zelfs uit Amsterdam), en die had net als ik in de gaten dat vanaf 14:30 uur op het grote scherm in de altijd gezellig-drukke Tata-bar de wedstrijd Groningen-Ajax vertoond zou worden. De laatste ronde begint altijd vroeger dan de eerste acht ronden, namelijk om 12 uur, dus er waren mogelijkheden om schaken en voetbal kijken te combineren.

Gelukkig was er tegelijkertijd geen tennis- of schaatsuitzending op de televisie, want als dat zo is dan kiezen ze daar niet voor voetbal of tennis/schaatsen maar zetten de tv helemaal niet aan, "omdat anders de helft van de potentiële kijkers gaat zeuren of hij niet op het andere net kan".

Maar eerst dus de laatste ronde. Drie "dingetjes". Ongetwijfeld kan er van alles over worden gezegd, maar interessant is (was) het wel!

[1] Zie diagram 1. In de opening sloeg ik (met zwart) een pion op c4, waarna wit die dacht terug te krijgen via de zet 6. e2-e4. Daar had ik het volgende op gevonden: 6. ... La6, 7. Da4+ (met tweede aanval op c4) c6. Nu kan Lxc4 niet, wegens b6-b5.

[2] Verderop in de partij liet ik mij helaas behoorlijk flessen. Zie diagram 2. Ik zag de dreiging over de h-lijn niet op tijd, deed 17. ... Pd7, 18. Pxd7 Txd7 en schrok me een ongeluk toen wit eerst 19. g4 deed en na 19. ... Pe7 zijn dame naar de h-lijn speelde: 20. Dh3. Ik kon onmiddellijk verlies nog net voorkomen door met de koning via f8 en e8 naar d8 te lopen, waarbij wit onderweg wel zijn pion terug kreeg en een kwaliteit won: 20. ... Kf8, 21. Pxh7+ (Dxh7 Pg8) Ke8, 22. Pf6+ Kd8, 23. Pxd7 Kxd7.


[3] Omdat ik nog wel het idee had tegenkansen te krijgen gaf ik nog maar niet op (het was maar een kwaliteit...). Toen wit zijn dame op f3 zette (zie diagram 3, na 24. Df3) en vervolgens met zijn koning oprukte (o.a om de d-toren naar de g- of h-lijn te kunnen spelen), zag ik kansen, vooral vanwege de diagonaal b7-h1: ik zag mijn loper al op b7 verschijnen. Maar dan moest dat veld wel gedekt zijn/blijven/worden, en bovendien moest ik voorkomen dat wit met zijn dame op f7 zou slaan. Dat ging als volgt: 23. ... Dg8, 24. h4 Kc7, 25. Kd2 Dg7, 26. Tdg1 Td8, 27. Kc3. Als wit de dreiging Lb7 had gezien dan had hij eerst zijn dame (bijvoorbeeld met Df6) en daarna (na Lb7) zijn toren van de diagonaal kunnen halen (of omgekeerd), maar toen hij dat naliet zag ik mijn kans schoon: 27. ... c6-c5! Zie diagram 4.


Over deze laatste zet was ik uiterst tevreden: er dreigt Lb7 (ook na dxc5 of d4-d5), en als wit met zijn dame of toren zet dan kan Txd4 of cxd4+; bovendien heeft zwart de zet Pd5+. En dat "dame verplaatsen" van wit is nog niet zo simpel: door al die mogelijkheden zijn er maar weinig velden waar de witte dame heen kan, en dat zijn niet de aantrekkelijkste. Na behoorlijk lang nadenken (en hoofdschudden) besloot wit "dameruil aan te bieden" door nu wel Df6 te spelen, om vervolgens verbijsterd op te geven na Pd5+.

En laat dit nu net exact om 14:30 uur gebeuren... Precies op tijd voor Ajax! Maar ook nu gold "even tot hier". De lol ging er al gauw af toen Groningen eerst met 1-0 en toen ook nog met 2-0 voor kwam te staan. Na de 2-1 werd het nog een beetje spannend, maar bij het eindsignaal (nog steeds 2-1) was er gejuich in de Tata-bar te horen: Wijk aan Zee ligt ten noorden van het Noordzeekanaal, en dat is al aardig AZ-gebied!

27 januari 2020: Tata-journaal 17

(RdV) - En ja hoor, daar is het dan: het Tata-eindverslag van voorzitter Jaap. Maar ik kan vast aankondigen dat dit Tata-journaal 17 nog niet de laatste aflevering van deze jaargang is. Er komt nog een deel 18! Later vandaag? Morgen? U komt er vanzelf achter door te blijven kijken!

Het gaat niet om het resultaat, maar om het spel

Dagboek van een 0-viruslijder  -  door Jaap van den Berg

Vrijdagmorgen 17 januari vertrok een gehalveerde Promotie-delegatie voor de tienkamp naar Wijk aan Zee. Trouwe deelnemers als Robby Kevlishvili, Ben Ahlers, Henk Noordhoek, Ed Eveleens, Joris Geene, Dirk Brinkman en  Maurice Hettfleisch waren thuis gebleven. We misten ook de Botwinnikers Otto Boot en Bob Ameling. Het griepvirus dat in 2019 lege speeltafels veroorzaakte had er blijkbaar in gehakt. Anderen beperkten zich (nog steeds) tot de weekend- en dagvierkampen. Gelukkig wisten we ons wel in het gezelschap van Dylan Achuthan. Een tegenvaller was de verbanning van Rens naar groep 5A in hotel het Hoge Duin, weggestopt  tussen de sauna en lege kamers. Rob was daaraan weliswaar ontsnapt, maar zat in de groep “praatschaak” op het balkon. 

In de loop der jaren zijn de nodige rituelen in ons verblijf in Wijk aan Zee geslopen. Op de openingsdag gaan we ons eerst aanmelden. Dat gebeurt onder duidelijke aanwijzingen: De Vries moet zich melden bij de D, Van den Berg bij de V! Dan na een fikse strandwandeling (tenminste als de zon schijnt en de wind nauwelijks voelbaar is) treffen we elkaar in het Strandhuis (met het rode dak onder het Hoge Duin), in het verleden vermaard om zijn “kroketten van Bob”. Deze keer liepen we zonder het te beseffen een andere strandtent binnen; achteraf een voorbode voor meer onbedoelde zetten. Want deze jaargang verliep voor het zestal Promotianen niet best. De eerste dag telden we maar liefst drie nullen; gegeven wat nog komen moest boekte ik wonderlijk genoeg de enige overwinning. Hieronder de stelling na 39. Dg6 – f5: mat in 3.

Toen brak dag twee aan: vijf nullen; alleen Rob de Vries wist aan de deze massaslachting te ontkomen. Een formidabele prestatie voor iemand die 50 minuten na aanvang pas achter het bord schoof omdat zijn Skoda hem in de steek gelaten had. Wachtend nabij Schiphol op hulp ontdekten Rob en zijn bijrijder Frans (inmiddels vergezeld door de bemanning van auto 2, Harrie en Rens) een heus vliegtuigwiel in de sloot tussen de A5 en de Zwanenburgbaan. Een verzwegen vliegtuigongeluk? Stof voor vele verhalen in de dagen daarna.

De zondag bleef de score van het Promotie zestal in evenwicht met zelfs twee overwinningen van het duo Rens-Harrie. Was het lek boven? Nee, Blue Monday, de meest deprimerende dag van het jaar moest nog komen: geen enkele winst, vier nullen en twee schamele remises.

Wat te doen? Harrie koos voor een nieuw motto: het gaat niet om het resultaat, maar om het spel. Dat je plezier hebt. Het wierp meteen zijn vruchten af. Dinsdag, dag vijf leverde 4½ punt op. Een monsterscore. ’s Avonds hebben we dat meteen gevierd in ’t Visserhuys in aanwezigheid van Henk Alberts.

Zelf had ik die middag een lesje Staunton-gambiet gehad met de volgende stelling als pijnlijke illustratie na de blunder na 11. Dd4 Lxb5 12. Dxe5.

Ik was nog niet verlost van het virus. Helaas anderen ook niet: wederom drie nullen op dag zes. De rustdag bracht nog geen ommekeer: dag zeven - ondanks de aanwezigheid van Ed Eveleens - weer drie nullen en twee schamele remises. Dylan werd gespaard omdat zijn tegenstander wegbleef. Vanuit Zoetermeer kwamen allerlei adviezen, waaronder de opdracht Henk Noordhoek te doen afreizen: “want met Henk erbij ging het nooit slecht”. Deze adviseur vergat gemakshalve het veelvuldig uitvallen van Henk en – niet te vergeten – de uren die we wachtend doorbrachten tot Henk zijn partij had voltooid. Niet alleen ’t Vissershuys kreeg ons een uur voor we gereserveerd hadden op bezoek. Ook de dames De Vries en Martens werden dagelijks verrast dat hun echtgenoten keurig om zes uur aanschoven. Dag acht werd een nieuwe topdag: Dylan, Jaap en Frans wonnen, Rens en Rob remise; alleen Harrie dolf het onderspit tegen Henk Happel. Eerlijkheidshalve moet ik wel zeggen dat ik erg geholpen werd door mijn tegenstander die in onderstaande stelling na 32. Pc3 een rampzalig besluit nam: 32. cxb5 33. Pxd5++ (dubbelschaak) Kd6 Pb6 (en de promotie van de a pion is niet zonder verlies van de toren te voorkomen) Ke7 34. Pc8+ en zwart gaf op.

Rens gaf de slotdag nog enige glans door met zijn overwinning de gedeelde tweede plaats te pakken. Ook Rob won, maar verder opnieuw vier nullen. Een daarvan was mijn nederlaag tegen de winnaar van onze groep in een “Noordhoekse” partij van bijna zes uur en honderd zetten, zij het dat het Henk niet ontgaan was dat 3 maal dezelfde stelling bereikt was. Het geduld van Frans en Rob werd zwaar op de proef gesteld.

Als we naar de resultaten kijken moeten we deze uitgave van het Tata Steel maar snel vergeten. Genoten hebben we wel, al misten we wel de mannen die ons de vorige jaren vergezelden. Hopelijk komt daar weer verandering in. We kunnen niet zonder ze.
26 januari 2020: Tata-journaal 16

(RdV) - Op de laatste dag 2 winst- en 5 verliespartijen. Hmm...

Felicitaties aan Rens die zich als enige in de prijzen wist te spelen: gedeelde 2e plaats!

Aan de andere kant eindigden maar liefst 3 van de 7 op een ongedeelde laatste plaats; dat is wel eens beter geweest.

Opmerkelijk feit: iedereen heeft minstens 1 maal gewonnen, minstens 1 maal verloren, en minstens 1 maal remise gespeeld.
Behalve de Mol, want die gaat nooit naar huis. Behalve Harrie, want die speelt nooit remise.

Binnenkort in dit theater: het traditionele eindverslag van voorzitter Jaap. Vanavond? Morgen? Blijf kijken!

Tata Steel Chess 2020

1

2

3

4

56789

Elo

KNSB
FIDE

TPR

 

vr
17/1
13:30

za
18/1
13:30

zo
19/1
13:30

ma 20/1 13:30

di 21/1 13:30wo 22/1 13:30vr 24/1 13:30za 25/1 13:30zo 26/1 12:00 

Tienkampen

 

groep

speler

score

%

pos.

 

2F

Joop Huijzer (E)

/ 9

16,7

10

0
w
0
z
0
w
½
z
0
w
1
w
0
z
0
w
0
z
1990
2016
1837 

3D

Harrie Boerkamp

2 / 9

22,2100
z
0
w
1
z
0
z
1
w
0
z
0
w
0
z
0
w
1863
1844
1767 

3G

Dylan Achuthan

3½/ 938,96-8½
w
0
z
0
w
½
w
1
z
½
w
-
-
1
w
0
z
1902
1890
1901 

5A

Rens Minnema

5½/ 961,12-4½
w
0
z
1
w
½
z
1
w
1
z
0
w
½
z
1
w
1791
1796
1718 
 5FJaap van den Berg 2½/ 927,8101
w
0
z
½
w
0
w
0
z
0
w
0
z
1
w
0
z
1733
1763
1518 
 6GFrans Martens/ 938,980
w
0
z
½
w
0
z
½
w
1
w
½
z
1
w
0
z
1607
1706
1566 
8A
Rob
de Vries
4 / 944,45-60
w
1
z
0
w
0
w
1
z
0
w
½
z
½
w
1
z
13921362 

toernooi-site:   www.tatasteelchess.com 
direct naar de amateurs:   amateurs

 25 januari 2020: Tata-journaal 15c

Bekijk ook de Tata-journaals 15a en 15b!

(RdV) - Hoera, we hebben weer een fragment! Uit de 8e ronde-partij van Frans (met wit), die er het volgende over zegt:

Zwart verwaarloosde vroeg in de partij de diagonaal a4-e8 door te snel Lg4 te spelen, even later gevolgd door e6. Hierdoor kon de loper niet meer terug naar d7. Dit kostte uiteindelijk een stuk na Lb5 en Da4. In de slotfase van de partij (zie diagram) kwamen zijn koning en dame gevaarlijk geëxponeerd te staan.

Hoewel wit beter 27. Txf7 had kunnen spelen, na 27. ... Kxg5 gevolgd door 28. f4+, was ook de gespeelde zettenreeks kansloos voor zwart en werd hij mat gezet: 

27. Pxf7 Dd4,  28. e5+ Kg6,  29. De2 Tb8,  30. Dc2+ Kh5,  31. Dh7#
25 januari 2020: Tata-journaal 15b

(RdV) - De fotogalerij bij de ingang is natuurlijk bijgewerkt t/m 2019. Hierbij de laatste 11 winnaars (6x Carlsen!).

   
25 januari 2020: Tata-journaal 15a

(RdV) - Vandaag allemaal samen weer boven de 50% gescoord.
24 januari 2020: Wereldschaakdag de column van Theo

Voor ons is het toch elke dag Wereldschaakdag? Kijk gauw wat Theo hierover te melden heeft. Klik hier !
24 januari 2020: Tata-journaal 14

(RdV) - Er zijn van die dagen... Met z'n allen 1 punt gescoord vandaag. De partijen van Harrie en Rens waren wel spectaculair, maar daar krijg je geen punten voor...
23 januari 2020: Tata-journaal 13c

Lees eerst de Tata-journaals 13a en 13b!

(RdV) - Bij gebrek aan inzendingen van collega-Tatagangers ben ik "genoodzaakt" iets uit een eigen partij te laten zien, want op de rustdag hoort toch wel een partijfragment getoond te worden. In de zesde ronde had ik wit, en dit is de stelling na 24. Te1-e3, Td7-e7.

De vraag is of wit nu een pion kan winnen?

Het gaat (natuurlijk) om de zet 25. Lxg6+. Als zwart die loper met de koning slaat of een andere koningszet doet, dan slaat wit een toren (al dan niet met schaak); dus zwart moet wel 25. ... hxg6 doen. Het lijkt dat wit zijn loper nu kwijt is zonder er iets voor terug te krijgen (behalve de geslagen pion), want er kunnen torens worden geruild op de d-lijn, of op de e-lijn, of op beide lijnen. Gelukkig heb je bij Tata (meestal) ruim de tijd, dus even goed kijken en er achter komen dat na de afruil 26. Txd8 Txe3 wit aan zet is en dus de loper op c8 kan slaan. Al met al dus toch pionwinst. Of niet? Na 26. Txd8 lijkt zwart zijn loper te kunnen redden met het tussenschaak 26. ... Lf5+. Maar dan doet wit 27. Kd2 en is de witte toren op e3 gedekt en staat wit een kwaliteit plus een pion voor! Zwart kiest dus voor 26. ... Txe3, waarna wit inderdaad 27. Txc8 doet en per saldo een pion gewonnen heeft. 

NB: Om met Niels van der Laan en Jeroen Woe te spreken: "Even tot hier!". We laten hier buiten beschouwing dat daarna zwart enkele pionnen gaat winnen op de koningsvleugel (te beginnen met 27. ... Te2+, en dat wit intussen een aantal van de zwarte pionnen op de dame­vleugel gaat slaan. Zoals het ging was het resterende eindspel (na heel veel zetten) gewonnen voor zwart (omdat zijn f- en g-pion samen opstoomden). Maar het antwoord op de vraag of wit hier een pion kon winnen is dus (kortzichtig): ja!
23 januari 2020: Tata-journaal 13b

Lees eerst het verslag van Max Kanbier in Tata-journaal 13a!

(RdV) - Zoals gezegd, vandaag een rustdag. De laatste serie foto's dateert alweer van twee jaar geleden (vorig jaar alleen de tekst "de foto's zijn elk jaar ongeveer hetzelfde"), dus nu toch maar weer even de sfeer proeven. De meeste van onderstaande foto's zijn gemaakt door Henk Alberts, aangevuld met wat plaatjes door Uw speler/verslaggever. Helaas ontbreekt Rens Minnema, en dat is verklaarbaar: hij speelt in de Tata-dependance in hotel Het Hoge Duin, en dat is een heel eind lopen... (zelf gaat hij met de auto!).

Update: Rens staat wel op een foto. Zoekplaatje!

De collega-deelnemers zijn wat karig met het doorgeven van interessante stellingen en/of partijen, maar wie weet komen die nog. Frans Martens had een "mooie zet" (zie het verslag van Max), maar na het thuis bestuderen van de partij besloot hij die toch maar niet in te zenden, jammer... Ik heb er zelf ook nog wel eentje, misschien komt die later nog aan bod (journaal 13c?).

Hoofdspeelzaal De Moriaan van buiten...... en van binnen (lekker rustig, voor aanvang van de ronde)
wie zit waar?en nu NA aanvang van de ronde
dit was duidelijk niet in het weekendTata heeft het moeilijk...
telefoons absoluut verboden  tegelijkertijd: het Wijk aan Zee Chess Festival
rechtslinks
 nog meer Chess Festival is dit binnen of buiten? (en zoekplaatje: waar is Frans?)
niet te missen: Harriegoed te zien: Dylan 
moeilijk bereikbaar: JaapFrans nu beter zichtbaar
Rob op de plaats van Dirk
(het balkon, lekker ruim!)
in de wandelgangen
het Vissershuys, de traditionele plek voor het
gezamenlijke diner (dinsdagavond)
 een overzicht
 en nog eentjeHarrie met een inmiddels iets optimistischer blik

het bekende totaalplaatje vanaf het balkon

eindelijk opgegeven... (zie stelling!)23 januari 2020: Tata-journaal 13a

(RdV) - We hebben al diverse (ex-)clubgenoten op bezoek gehad in Wijk aan Zee. Gespot zijn Henk Alberts, Martin en Mildo van Staden, Ferdi Sieben, Bas van de Graaf en Max Kanbier.

Laatstgenoemde vond zijn bezoek wel een verslagje waard, en dat kunt U hieronder lezen. Dank Max!

NB: Dit item heet "Tata-journaal 13a" omdat er later vandaag ook nog een 13b volgt (en wellicht een 13c), dus: stay tuned!

Tata 2020, ronde 10: Van dieptepunt naar hoogtepunt - door Max Kanbier

Tata is een gigantisch toernooi met een geweldige allure, zo zal iedereen het altijd neerzetten. Voor de super-GM's is dat ook wel zo. Carlsen en co ontbreekt het aan niks. Lekkere stoelen, ruime tafels, drankjes, hapjes, prima verblijfplaatsen en natuurlijk een prima financieel plaatje. Ik vind het echter voor de amateurs, ons dus, leuk om die schakers te zien maar eigenlijk maar een matig toernooi om aan deel te nemen. Altijd een krappe plek, vaak komt er wel iets van ziekte voorbij, slecht bereikbaar, soms weggestopt in een apart zaaltje, en de drukte. Daarnaast moet je daar zeker niet komen voor het geld. Het winnen van je groep levert een kleine winst op maar significant is het niet, het is zelfs zo erg dat je geen prijzenschema op de website kan vinden, alleen het inschrijfgeld…

De afgelopen jaren heb ik me dan ook altijd beperkt tot een of twee dagjes kijken. Meestal aan het begin van het toernooi op een rustige dag maar nu eens op de woensdag voor de laatste rustdag. De wedstrijden op het programma leken me zeer boeiend, het kwam uit met mijn studie en bovendien leek het of de spelers van Promotie eindelijk een beetje op gang zouden komen na een trage start.

Ik kon meerijden in de auto met Harrie en Rens, dat leidt natuurlijk tot veel geouwehoer. Zo is het hele aandelenpakket besproken, de interne competitie bij Promotie, de vorm van de dag, mijn opleiding, Tata vergeleken met andere schaaktoernooien en nog veel meer. Voor Rens was het blijkbaar zo vermakelijk dat hij misschien wat te snel reed. Die conclusie trekken we niet omdat we de meter gezien hebben of een boete verwachten maar omdat Harrie en Rens voor het eerst ruim op tijd waren! Dat werd daarna uiteraard gecompenseerd met een kop koffie tot half twee.

Rens speelt zijn wedstrijden dit jaar in hotel Het Hoge Duin. Een geografisch hoogtepunt maar een dieptepunt als je het hebt over sfeer en locatie. Het is een serieuze beklimming van ruim 5 minuten naar het hotel om daar naar een paar amateurs te kijken. De schakers die daar zitten vinden het zelf nog het ergste, zij spelen voor de sfeer van Tata maar krijgen een zaaltje boven een duin en mogen alles volgen via een tv zonder geluid. Nadat ik ben meegelopen met Rens om te zien hoe ze ver waren weggestopt binnen het hotel, snel terug naar de grote zaal.

Eenmaal in de zaal begon het rondje bij Frans die dicht bij de ingang zat. Hij leek goed uit de opening gekomen te zijn en mocht later in de partij heerlijk offeren. Eerst een loperoffer (dat een zet eerder ook al kon) en daarna zat er een niet gespeeld, maar heerlijk sadistisch, torenoffer in met een geforceerd mat. Frans durfde het niet aan maar wist met gezonde zetten gewoon een goede partij uit te spelen. Misschien wil Frans de partij nog wel eens publiceren. De offers zijn zeker de moeite waard en verder was het ook een strakke partij.
De volgende die ik zag was Jaap. Na een prima opening moet er ergens wat fout gegaan zijn want het toreneindspel met een pion minder dat ik aan het einde zag leek erg vervelend en waarschijnlijk al verloren. Helaas kon Jaap het ook niet redden.
Harrie heb ik als een van de weinigen nog kunnen zien spelen. Hij was zoals van tevoren aangekondigd binnen het uur klaar. Na een aantal zetten theorie haalde Harrie de zetten door elkaar en dat kostte helaas een toren. Kansloze nul en na het Hoge Duin het dieptepunt van de dag.
Dylan en Harrie zaten met de ruggen tegen elkaar. Dylan speelde gelukkig wel een wat langere partij. Het was echter een saaie ruilpartij en het zal mij verbazen als het ooit de remisemarge verlaten heeft.
Het rondje eindigde bij Rob. Hij speelde een redelijke partij zo bleek in de analyse. Richting het einde dacht hij een pion te winnen maar in werkelijkheid trucde hij zichzelf naar een heel slecht/verloren toreneindspel met een pion meer.

Gedurende de dag heb ik uitgebreid gekeken bij de ‘echte’ schakers. Magnus leek zeer eenvoudig te cruisen naar een overwinning tegen Kovalov, dezelfde Kovalov die een paar maanden eerder in Isle of Man nog bijna van hem won.
De overwinning van Caruana had veel meer spektakel. Firouzja maakte er een scherpe partij van door voor het Konings-Indisch te gaan met een spectaculair stukoffer. Het bleek daarna erg lastig voor zwart en Caruana wist daarna met goed spel, en een mooie aanval aan het einde, tot een vol punt te komen. Zeker een mooi hoogtepunt!

Toen iedereen klaar was vroegen Harrie en ik ons af waar Rens bleef. Die moest toch onderhand wel klaar zijn. Ik was immers al drie keer die heuvel op gelopen, was het niet altijd eens met Rens zijn keuzes (hij achteraf zelf ook niet), maar een duidelijke plus had hij zeker wel toen zijn tegenstander weigerde de logische zetten te doen. Toen we samen weer boven kwamen in het afgelegen zaaltje zagen we dat Rens inderdaad nog bezig was. Hij zat daar nog een eindspelletje uit te melken. Het gelijke loper eindspel met een pion meer en alle pionnen op de juiste kleur was voor Rens makkelijk te winnen. Toch wist de tegenstander er nog een ruim half uur over na te denken voordat hij opgaf. Het volle punt en de huidige tweede plaats van Rens mag dan ook zeker als hoogtepunt beoordeeld worden.

Zo zijn we toch vanuit een dieptepunt, een achterzaaltje in een hotel op een aantal minuten lopen van de heilige grond, naar een hoogtepunt gegaan. Overwinningen van Carlsen, Caruana, Frans en Rens zijn toch leuk om te zien. Ja jullie zien het goed, ik zet Frans en Rens in eenzelfde rijtje als de wereldkampioen en zijn laatste uitdager!
22 januari 2020: Tata-journaal 12

(RdV) - Let op Rens! Let niet op de anderen! Morgen een rustdag, met misschien wat (gebruikelijke) foto's, deze keer gemaakt door onze "mee-eter" Henk Alberts.

Updatede score van Dylan klopte niet (5e ronde, opgemerkt door Harrie), en is gecorrigeerd. En nog een observatie van Harrie: iedereen heeft ten minste één keer gewonnen!
21 januari 2020: Tata-journaal 11

(RdV) - Vandaag dan weer een wat positievere score: met z'n allen 4 uit 7 (leden: 4 uit 6).
20 januari 2020: Tata-journaal 10

(RdV) - Op de een of andere manier is dit niet "ons jaar"...
                   (minimaal 3 karakters)

Toernooien en externe wedstrijden

za 01 feb 2020 12:00
Stukkenjagers 4 - Promotie K2

za 01 feb 2020 13:00
Philidor Leiden 2 - Promotie K1

di 04 feb 2020 19:45
vierkamp (ronde 2)

do 06 feb 2020
DD 1 - Promotie H1

ma 10 feb 2020 19:45
HSV 1 - Promotie H3

vr 14 feb 2020 19:45
2e ronde HSB-beker:
Scheve Toren - Promotie


di 18 feb 2020 19:45
Promotie H2 - SHTV 2
Promotie H4 - DD 5


di 03 mrt 2020 19:45
Promotie H1 - Nov.Destroyers 1
Promotie H3 - Rijswijk 2


za 07 mrt 2020 13:00
Promotie K1 - Botwinnik 1
Promotie K2 - SHTV 2


di 10 mrt 2020 20:00
Algemene Ledevergadering

ma 16 mrt 2020 19:45
Schaakmat W 2 - Promotie H2

di 17 mrt 2020 19:45
Pomar 2 - Promotie H4

za 28 mrt 2020 12:30
Voorschoten 2 - Promotie K2

za 28 mrt 2020 13:00
Overschie 1 - Promotie K1

di 31 mrt 2020 19:45
vierkamp (ronde 3)

di 07 apr 2020 19:45
Promotie H4 - SHTV 3

za 18 apr 2020 13:00
Promotie K1 - RSR Iv.Toren 1
Promotie K2 - Fianchetto 1


di 05 mei 2020 19:45
geen clubavond

za 16 mei 2020 12:00
Rijswijk 2 - Promotie K2

za 16 mei 2020 13:00
DSC 2 - Promotie K1

di 16 jun 2020 20:00
Rapid-driedaagse
(ronde 1+2+3)


di 23 jun 2020 20:00
Rapid-driedaagse
(ronde 4+5+6)


di 30 jun 2020 20:00
Rapid-driedaagse
(ronde 7+8+9)


di 07 jul 2020 20:00
Zomercompetitie
(ronde 1+2)


di 14 jul 2020 20:00
Zomercompetitie
(ronde 3+4)


di 21 jul 2020 20:00
Zomercompetitie
(ronde 5+6)


di 28 jul 2020 20:00
Zomercompetitie
(ronde 7+8)


di 04 aug 2020 20:00
Zomercompetitie
(ronde 9+10)


di 11 aug 2020 20:00
Zomercompetitie
(ronde 11+12)


di 18 aug 2020 20:00
Zomercompetitie
(ronde 13+14)


di 25 aug 2020 20:00
Zomercompetitie
(ronde 15+16)


di 01 sep 2020 20:00
opening seizoen
2020-2021